Sanghaj Underground – A Yuyintang

A Yuyintang (育音堂) meghatározását tekintve egy mérsékelten sinizált vendéglátóipari egység. Kínában ugyanis a laowaiok értelemben vett kocsma/klub intézménye nemigen létezik, a modern kínai mammonista értékrend s a hagyományos nyugati szórakozás koncepciójának nászából nagyon torz dolgok szoktak születni. A Yuyintang szerencsére kivételt képez.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Volt a Nyugat, volt a Kelet. Az emberek ittak a Nyugaton, és ittak a Keleten is, tiszta sor. Az emberek vigadtak a Nyugaton, vigadtak a Keleten is. Hasonló magatartás minták ám eltérő tartalommal. Abból az egyszerű feltevésből kiindulva, hogy elmész a haverjaiddal inni egyet, mert jólesik, egy kínai nem tud mit kezdeni. Miképpen kínai és kínai kötetlen eszmecsere céljából nem ül le egymással beszélgetni. Ergo a kínai is iszik, és a klubokba jár, ahol a legmenőbb zenekarok, dj-k lépnek fel, de egészen más célból, mint egy külföldi. Ha belépsz egy menőnek bélyegzett kínai klubba, legyen óriási is a tánctér, táncolni általában senkit nem látsz. Ez természetes. Hisz senki nem szórakozni jár oda.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Hát akkor mi a fenéért?! – tehetnénk fel jogosan a kérdést. A válasz: slusszkulcspörgetésre, illetőleg pezsgőrendelésre. A kettő kombinációjaként slusszkulcspörgetésben való pezsgőrendelésre. Pezsgőket, melyeket meg sem isznak, csak rendelik, hisz nincs annyi pezsgő, melyet a 富二代  hitelkártya fel ne bírna szippantani. Egy kis magyarázat:  富二代 azaz fuerdai “a második generációs jómódúak, a hetvenes évektől, a reform és nyitás politikájának kezdetétől újgazdaggá lett kínaiak gyermekei értendőek, melyek könnyed, tékozló életformája, és hatalmukkal való visszaéléseik a ma Kína társadalmi és morális problémáinak egyik gócpontját képzi. A lényeg az arc, mely mint tudjuk Kínában egy egészen komplex fogalom. Ebből a kínai értelemben vett arcból a Yuyintangban viszont nem sokat látsz, hiszen a bejárat fölötti gitározó jegesmedve távol tart mindent második generációs burzsuj férget. A bejáratnál lévő kőoroszlánok pedig megharapnak minden pszeudo-partiarcot.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Miképpen a Yuyintang nem az exhibicionista műmájerek játszótere, de valódi kamatmentes szórakozóhely, ahol senkit nem érdekel mivel jössz, mert mindenki ugyanazzal – bicajjal, metróval, gyalog -, senkit nem érdekel, mit iszol, mert mindenki azt issza: a kötelezően íztelen Tigert – az azonban kollektívan elvárandó, hogy masszív csapatás történjen a fellépők zajgenerálására a kívülről nem túl tágas, bár belülről sem túl szűk objektum falai között.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

E zajgenerálás a Yuyintang esetében szinte kizárólag élőzenekarok formájában történik, persze a blogsorozat mércéinek megfelelően ezúttal is jobbára a földalatti vonalról, egészen konkréten underground rock előadókra koncentrálva.

Szinte minden hétvégére akad egy fellépő, s a külföldieken kívül a helyi kínaiak körében is igen népszerű helyről kell beszélnünk. Reputációja korántsem légből kapott, mivelhogy Sanghaj egyik legrégebbi élőzenés fellépőkkel operáló intézményéről van szó a Yuyintang esetében.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Tavaly jelentős felújításon esett át, a kisméretű színpad és szolid táncteret megspékelték pár kivetítővel, a sör és egyéb piák árfolyamára ez túl sok negatív kihatással nem bírt.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Többségében kevésbé ismert, de annál eredetibb, lelkes fellépőknek ad otthont a hely, a második emeleten némi chill hangulat és csocsóasztal található.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

A kapuőrzők ölelésében összességében egy masszív kis dühöngőről van szó, hol kedvünkre pogózgatunk, érdemes csekkolni a hely honlapját, kiválasztani valami szimpatikus bandát és lejönni egy pofa sörre.
A programokat lásd itt! Beugró fellépőtől függvényében, középárfolyamon 50 yuan környékén mozog(50 yuan = 2,267 huf).

(Még több buliról szóló cikk itt: buli. Még több cikk Kínáról itt: Kína. Még több cikk Tamástól itt: Dóczi Tamás.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Kínáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Kínában csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!