Street Art Aalborgban

Ez a cikk nem az én munkám, csupán lefordítottam -  a street art témája régóta foglalkoztatott, de idő hiányában váratott magára. Amikor láttam, hogy a helyi turisztikai iroda csinált egy összefoglaló cikket, nem tudtam ellenállni, hogy továbbadjam: ennél jobban nem tudtam volna összeszedni.

Aalborgot a mai napig indusztrializált városként tartják számon, de az elmúlt néhány évben jelentős változásokon ment keresztül, köszönhetően az építészet és a képzőművészet előretörésének. Ahogy évente egyre több diák költözik ide, a város szellemisége is fiatalodik, és bizony graffiti-művészek is érkeznek, hogy a város szürke betonfalait feldíszítsék valamilyen alkotással.

(Linka videóját a varsói street artról itt nézheted meg! A krakkói street artról pedig itt olvashatsz!)

Aalborgban járva-kelve érdemes nyitott szemmel járni, mert sokszor a legérdekesebb jelenségek rejtve maradnak, ha nem figyel az ember, pedig ez a város a régió egyik legdinamikusabban – és legszínesebben -  fejlődő települése.

alexis dias(Fotó: Csókás Borsi)

alexis dias
(Fotó: Csókás Borsi)

Az ismeretes, hogy a graffiti vagy Street Art sokáig rossz hírnévnek örvendett, a silány minőségű vagy illegális képek miatt. Ez sok országban kezd változni, amint a városvezetők kapcsolatba léptek különböző művészekkel, hogy végül mindenki jól járjon – főleg a városlakók, akik megcsodálhatják az eredményt. Aalborg önkormányzata is így tett, és az elmúlt néhány évben jelentős számú művészt alkalmaztak, hogy esztétikus és talán kicsit provokatív profilt kreáljanak a városnak, egy igazi múzeumot, ami lenyűgözi a látogatókat.

Személy szerint ez is egy jó példája a dán kreativitásnak. Aalborgnak vannak látnivalói, de nem tipikusan turistaközpont. Viszont fogtak valamit, vagyis a szürke épületeket, és elegáns, semmiképp sem nyilvánvaló módon létrehoztak egy koncepciót, egy mozgalmat, hogy inspirálják a járókelőket.

További képek a városi street artról: itt.

(Cikk forrása: itt)

(Instagram: #streetartaalborg)

(Még több cikk Dániáról itt: Dánia)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!