Szent Patrik és a vizuális nevelés

Nehéz az írek nemzeti ünnepéről röviden, tömören, értelmeset írni. Ha valakit a tények érdekelnek, akkor azt ajánlom, olvasson utána több forrásban is, mert a történet összetett. Íme, egy vázlatos kép az ünnep hátteréről. 

Patrik egy erősen katolikus angol fickó volt, akinek egy szép napon megjelent Isten. Patrik azt az utasítást kapta az Úrtól, hogy menjen és térítse meg a pogány íreket (miért pont őket, azt nem tudni). Patrik elvállalta a feladatot és útra kelt. Gondolom, mondanom sem kell mennyire várták már őt ír barátaink, akiknek kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, minthogy milyen istenben hisznek. Ők akkoriban leginkább a Naphoz imádkoztak annak érdekében, hogy jó legyen a termés, legyen mivel megtömni a hasukat. Ha ugyanis az időjárás nem kedvezett, gyakran meleg volt a krumpli, vagyis a helyzet.

      dublini felvonulás   (fotó:Vízhányó Kata)

dublini felvonulás
(Fotó: Vízhányó Kata)

Patrik sikeressége abban állt, hogy a vizuális nevelés technikáját alkalmazta, és egy háromlevelű lóherén (shamrock) mutatta be az ír pogányoknak a szentháromságot: az Atyát, a Fiút, valamint a Szentléleket. Működött! Az írek megértették és megkedvelték a katolicizmust. Patrik fan klubja gyorsan bővült, ezreket térített meg szerte az országban. (Az óvatos írek persze nem fordítottak teljesen hátat imádott Napjuknak. Azért, hogy meg ne sértsék Őt, a kereszt köré kanyarítottak egy körívet is, ami a Napot szimbolizálja). Patrik halálának napját minden év március 17-én – utcai felvonulásokkal, zöld színbe öltözve és/vagy lóherét viselve, meglehetősen részegen – ünneplik világszerte. (A zöld színről csak annyit, hogy amit én zöldnek ismertem otthon, az a nyomába sem ér annak a zöldnek, amilyen színűek itt a fák és a fű. Még nyomozom a pontos okát, de van egy sanda gyanúm, hogy a bőséges csapadékhoz van némi köze.)

Miért viselnek zöldet?
Szent Patrik napján ajánlatos valami zöldet viselni, mert különben beléd fognak csípni az utcán vagy a kocsmában. Azért tesznek így, mert azt hiszik, hogy aki zöldet visel, az láthatatlan, akár egy mesebeli törpe (például Leprechaun), és apró csínytevéseket tehet azokkal, akik nincsenek ennek a „szupererőnek”-nek a birtokában, ergo nem viselnek semmi zöldet.

       a "láthatatlan" kutya        (fotó:Vízhányó Kata)

A “láthatatlan” kutya (Fotó: Vízhányó Kata)

        Karnevál     (fotó:Vízhányó Kata)

Karnevál
(Fotó: Vízhányó Kata)

Megéri-e Dublinba utazni a felvonulás miatt/ideje alatt?

Ha van egy jó magas létrád, esetleg gólyalábaid, igen. Egyébként nem sokat látsz. Rengetegen vannak, a tömegközlekedésre pedig ne építs! Ha még jövőre is itt leszek, ígérem, hogy élő közvetítést kaptok a dublini Szent Patrik napi utcai felvonulásról.

(fotó:Vízhányó Kata)

Az utcán
( Fotó: Vízhányó Kata)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!