Valódi kihívás: iskolakezdés Dubaiban

A külföldi életnek sok szépsége van. Az egyik lehet az, hogy az évvesztes gyermek előrébb jár a tanulmányaiban, mint az otthoni kortársak, mivel más típusú rendszerben tanul, így bár otthon még csak most kezdené a nagycsoportot, itt már a első osztályba jár, pedig még a hatodik évet sem töltötte be. Ugye milyen izgi?

A másik szépsége az lehet, hogy a gyerek úgy tanul meg egy-két idegen nyelvet, hogy észre sem veszi. A védőnőnk mesélte anno, hogy volt egy családja, akik Japánba költöztek és a kisfiú egyik nap azzal ment haza az óvodából, hogy „a gyerekek megtanultak magyarul”. Pedig nem, csak ő értett japánul. Ezért is örültünk Dubainak, mert itt az angol a munkanyelv és úgy gondoltuk, hogy az nagyon jó lesz a gyerekünknek, hogy egy ilyen nyelvi környezetben fogja megtanulni az angolt. Micsoda haszon! Na, de mi ennek az ára?

Dubaiban minden szintű oktatási intézmény fizetős (az óvodától – a főiskoláig) az expateknek. A helyiek élvezik az állami oktatást, bár ők is egyre gyakrabban íratják nemzetközi iskolába a gyerkőcöket. Mivel az oktatás költsége nagyon magas (határ a csillagos ég), és sokan nem is igazán elégedettek az elérhető iskolák színvonalával (elterjedt nézet, hogy az itteni angol és amerikai tanárok azok, akik otthon nem kellettek), így elég gyakori Dubaiban a „home schooling” vagyis a magántanulói státusz.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A legnépszerűbb és legelterjedtebb típusok: az angol, amerikai és az IB (International Bachelorette), de mellett megtalálható néhány kisebb-nagyobb nemzeti tanterv is. Úgymint a francia, német vagy az indiai. Mivel a magyar oktatási rendszerrel egyik tanterv sem kompatibilis, így nekünk gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választjuk. Nekünk úgy alakult, hogy az óvoda is és az iskolák is brit rendszerűek. Igen, így többes számban, mert idén már a második iskolát tapossuk. Mi ugyanis nem hittük el, hogy ha jó iskolába szeretnénk menni, akkor oda (akár) 1-2 évvel korábban kell jelentkezni, mert általában hatalmas túljelentkezés van 1-1 évben/évfolyamon.

Előfordulhat az is, hogy még várólistára sem vesznek fel, annyira nagy a túljelentkezés. (Ez egyébként kedves gesztus, mert iskolánként 500-1000 AED a regisztrációs díj és lehet nem is lesz belőle semmi. És persze ez az összeg, nem visszatéríthető). Szóval, aki nem gondolkodik időben, az oda megy, ahol hely van és annak is örül. Meg annak, ha pár hónap múlva kap egy telefont, hogy nincsenek többen a várólistán előttünk és várnak minket szeretettel. Így mire a gyerek megszokja, megtanulja, összebarátkozik, máris barátkozhat a gondolattal, hogy szeptemberben új suliba megyünk és kezdhetünk mindent elölről. Új hely, új tanár, új egyenruha, új szabályok, új kapcsolatok.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Szerencsére legalább a típus ugyanaz: brit, amit szokás szidni, de nekünk tetszik. Nem annyira poroszos, mint a magyar. Játékosabb, énekesebb, kicsit lazább, így a gyerekeknek is élvezhetőbb. A tantermek inkább az óvodai csoportszobákhoz hasonlítanak. Sok játék, szemléltető eszköz, játszószőnyeg párnákkal, ahol a megfáradt gyermek az első napokban akár alhat is. Minden nap van tornaóra, udvaron rohangászás naponta többször (nem szünetben), ha nagyon meleg van, akkor pihenésképpen mese vagy filmnézés. Hetente többször látogatják az iskola könyvtárát, ahonnan minden héten 1-2 könyvet hazahozhatnak itthoni feldolgozásra. És minden nap olvasnak a tanító nénik is, amit a gyerekek nem a padban vagy asztaloknál ülve hallgatnak, hanem a szőnyegen ülve, fekve, elterülve. Nincs könyv- és füzetcsomag, iskolai menza, se évnyitó, évzáró. Van viszont egyenruha, jól felszerelt épület (ahova szívesen járnak a gyerekek) és sok-sok lehetőség a tanulásra, fejlődésre. A legtöbb iskolának van délutáni foglalkozása, ahol általában valami sporttevékenységet lehet folytatni, vagy zenét tanulni, művészkedni.

Néhány érdekesség és hasznos infó:

  • A tandíj 15-20 000 AED-nél kezdődik évente (az árfolyam most 77 Ft körül jár). Az átlagos ár egy primary school-os (általános iskolás) gyerkőcnél kb. 45 000 AED plusz az egyenruha plusz az iskola busz (nem kötelező). (A munkáltatónak van lehetősége a fizetés részeként támogatást adni a dolgozónak.)
  • Itt az év három terminusra (negyedévre) oszlik, közöttük 2-2,5 hét szünettel
  • Az iskolaidő általában 7:30-14:30-ig tart (iskolánként és évfolyamonként változhat)
  • Az oktatás minőségére utal, hogy sokan a középiskola utolsó éveiben „hazaküldik” a gyerekeket, hogy esélyesek legyenek egy jobb egyetemre/főiskolára (az angolokra ez nagyon jellemző)
  • Az itteni iskolák a gyakorlati tudásra helyezik a hangsúlyt, és jellemzően projektekben dolgoznak
  • Minden iskolában kötelező az arab nyelv tanulása, emellett még általában a francia, spanyol és német nyelvek közül lehet választani (európai nyelvek közül)
  • Az értékelés negyedévente történik, szövegesen (nem osztályoznak) és az erősségeket emelik ki
  • Az iskolákban nincsen étkeztetés. Mindenki az otthonról vitt uzsonnáját fogyasztja, ami nem tartalmazhat halat és mogyorót (allergén). A disznóhús nem tiltott, de elég kellemetlen lehet, amikor a jó szándékú gyerek megosztja a sonkás szendvicsét a muszlim társával
  • Mint minden zárt hely, az iskolák is légkondicionáltak, az udvari játszóterek pedig árnyékolóval vannak felszerelve

Megjegyzés: az én lányom még csak az első osztályt kezdte meg, így lehet, hogy másnak más évfolyamon, más iskolában, más tapasztalatai vannak, voltak, lesznek!

Ha tetszett a cikk, nézd meg Gabriella saját blogát is: itt!

(Még több cikk Gabriellától itt: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!