Walpurgis: tavaszünnep Svédországban

Április 30-a a tavasz kezdete Svédországban. Egy olyan ünnep, amit a tél kezdete óta várnak a svédek. Ez a jeles nap a Valborg ünnepe. Talán Walpurgis néven ismertebb (Goethe Faustjában is megjelenik). Valójában ez május elseje, ami piros betűs ünnep a naptárban, de itt mindig április utolsó napján tartják.

a Café August-i Valborg (Fotó: Palancsa Attila)

a Café August-i Valborg
(Fotó: Palancsa Attila)

Eredetileg szinte egész Európában ünnepelték, ami nagy valószínűséggel arra a régi szokásra vezethető vissza, hogy ezen a napon engedték ki az állatokat a szabad legelőkre. És, hogy a téli koplalásban megéhezett vadakat (farkas, hiúz, rozsomák) elriasszák, nagy tüzeket gyújtottak mindenfelé.

Mariabergskogen-i Valborg: háttérben az a régi épület a városi nyári színház épülete- valamikor ez a park volt a város állatkertje elefánttal, zsiráffal, meg ami kell.(Fotó: Palancsa Attila)

Mariabergskogen-i Valborg: háttérben az a régi épület a városi nyári színház épülete – valamikor ez a park volt a város állatkertje elefánttal, zsiráffal, meg ami kell.
(Fotó: Palancsa Attila)

Létezik egy másik magyarázat is, mely a pogány mitológiára vezeti vissza az ünnep eredetét. Tüzeket kell gyújtani, hogy egyrészt elűzzék a boszorkányokat (már megint a boszorkányok), másrészt elégessék a régit és helyet adjanak az újnak. A meggyújtott nagy máglyákat aztán körbetáncolják, énekelnek. És megjelennek a modern kor közösségi játékai is.

Kropskärrsjö-i Valborg: ennél a tónál lakunk-mi itt gyújtogattunk(Fotó: Palancsa Attila)

Kropskärrsjö-i Valborg: ennél a tónál lakunk – mi itt gyújtogattunk
(Fotó: Palancsa Attila)

Uppsalában a diákok például maguk fabrikálta közlekedési eszközökön – tutajokon, hajókon – versenyeznek a Fyrisån folyón, a közönség meg díjazza a „túlélést”, a dizájnt, gyorsaságot és a fene tudja még mit nem. Persze nem maradhat el a svédekre oly jellemző piknikezés, a korv (kolbász) tonnaszámra, a hagyományos svéd ételek, hajnalban pedig a pezsgő eperrel (spanyol eper).

(Fotó: Palancsa Attila)

(Fotó: Palancsa Attila)

(Fotó: Palancsa Attila)

(Fotó: Palancsa Attila)

Karlstadban annak ellenére, hogy egész nap esett, körülbelül ötven helyen gyújtottak tüzet. A tüzeket aztán a városban működő egyházi, egyetemi vagy éppen alkalmi kórusok dalokat énekelve körbetáncoltak, a végén pedig még a nagyszámú közönséget is bevonták.

(És senki ne gondoljon rosszra, de ezen a napon van a király születésnapja is.)

(Még több cikk Svédországról itt: Svédország)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!