Whisky gyorstalpaló, második rész: hogyan készül az igazi whisky?

Fotó: scottisviewpoint.info

A cikk előző részében a skót whisky történetéről olvashattatok, most pedig az igazi whisky elkészítésének mikéntjére derül fény!

Az eredetileg árpából, élesztőből és szigorúan hegyi forrásvízből készülő skót whisky előállításához valamivel több, mint 3 hétre van szükség, de ezután minimum 3 évig érlelni kell. Ez az esetek nagy részében olyan tölgyfahordóban történik, amiben előzőleg sherry-t tároltak.

A skót whisky egyik titka, a tölgyfa hordó (Fotó: hairyscotsman_panoramio)

1.)    Az első lépés a malátázás (malting); tehát az árpaszemeket vízbe áztatják, majd padlón szétterítik és rendszeres forgatás mellett kicsíráztatják őket, úgynevezett zöldmalátát adva. Ennek következtében olyan enzimek jönnek létre, melyek a keményítőt cukorrá alakítják át.

2.)    2 hét elteltével a szemeket kiszárítják (grinding), ami leállítja a csíraképződést. A szárítás tőzeggel fűtött aszalókban történik, és ennek köszönhető, hogy a tőzegfüst érezhetővé válik majd a kész whisky ízében is. A magokat ezután megőrlik.

3.)    A malátaőrlemény az erjesztőkádba kerül, forró vizet öntenek hozzá (brewing), és megindul a cefreképződés. A cefrét kivonják a folyadékból és azt erjesztik tovább.

4.)    A lehűlt cefréhez élesztőt kevernek, amitől az egész anyag erjedni kezd, és a több órán át tartó kevergetéstől az élesztő alkohollá alakítja a cukrot. Az eredmény pedig tiszta, áttetsző folyadék.

5.)    A lepárlásnál (distillation) az imént nyert folyadékot egymás után kétszer felforralják, hogy az alkohol elpárologjon, majd a desztillálókészülék falán lecsapódjon. Az ilyen módon tisztított folyadék 57%-os alkoholtartalommal bír.

Fotó: hairyscotsman_panoramio

6.)    Az utolsó szakasz az érlelés (aging). A friss whiskynek legalább 3 évig kell tölgyfahordóban állnia, a minőségieket viszont minimum 10-15 évig érni hagyják, de az sem ritka, hogy az érlelés akár 50 évig is eltart.

A lepárlókban korán kezdődik a munka: hajnalban pakolják a munkások a szent nedűt tartalmazó hordókat ( Fotó: britannica.com)

A leghíresebb whiskyfőzdék

Az alábbi szeszfőzdék mindegyike egyféle malátából állítja elő a maguk életelixírjét, az ezt tanúsító „Single Malt Scotch Whisky” megjelölést pedig az igazi whisky-kedvelők igen nagyra tartják. Mondanom sem kell, hogy a Scotch esetében el kell felejtenünk a „jég dupla whiskyvel” örök klasszikust, hiszen a minőségi skót whiskyt jéggel felhígítani nem csak tiszteletlenség, de a szent nedű megszentségtelenítése természetesen a főbűnök közé sorolandó!

-          Laphroaig: Erős, füstös tőzeg ízük rendkívül egyedivé teszi az Islay whiskyket. „Lafrojgnak”-nak ejtik a nevét, de ha kimondani nem is tudjuk, kóstolni feltétlenül meg kell, hiszen az íze félreismerhetetlen.

A Laphroaigh whiskey gyár (Fotó: discoverislay.com)

-          Glenmorangie: Ebből a fajtából fogy a legtöbb Skóciában a malátawhiskyk közül, markáns illatának és lágy ízének köszönhetően.

Fotó: hairyscotsman_panoramio

-          Lochnagar: Állítólag Viktória királynő kedvence volt, aki többször el is látogatott a Balmoral melletti szeszfőzdébe, hogy közvetlenül a hordóból csapolt italból kortyoljon egyet. Édes whisky, enyhén sherry-s zamatú, a skótok szerint tipikusan női ital, úgyhogy pillecukros, melengető utóíze miatt az én személyes kedvencemmé is vált.

Lochnagar

-          Edradour: Skócia legkisebb szeszfőzdéje, ám az itt készülő sűrű, mentás aromájú whisky messze földön híres. Hetente csak 12 hordónyit termelnek, ezért igazi ínyencség! Ahogy ők mondják, rendkívül magabiztosan: „Ritka kezelés, keveseknek.”

-          Macallan: Ezt a fajtát tartják a „malátawhiskyk Rolls Royce-ának”. Sherry-s hordóban érlelik, amitől rendkívüli zamatra tesz szert. Előre megbeszélve, 15 fontért profi whiskykóstoló tanfolyamot is kapunk a lepárlóban.

-          Glenlivet: Speyside rendkívül jó árpatermő vidék, ezért a malátawhiskyt termelő szeszfőzdék több mint fele itt található, köztük a leghíresebb is, a Glenlivet, melyet 1880 óta gyártanak.

-          Talisker: A Skye-sziget egyetlen lepárlója felettébb egyedi ízű whiskyt kínál, melynek rendkívül borsos zamata egy pillanat alatt felmelegíti az embert.

-          Cardow: Az egyetlen, nő által alapított szeszfőzde ízletes, egyedi whiskyt termel és a Johnny Walker márka lelke.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!