Zene és szöveg: Izland

Amikor izlandi zenéről beszélünk, mindenkinek egyből a Sígur Rós, Emiliana Torrini, Björk vagy az Of Monsters and Men ugrik be először, de a szigetország ennél sokkal több tehetséges előadót rejteget. Ha minden népszerű énekest megpróbálnék bemutatni, még egy hétig itt ülhetnék neveket sorolva. Az ok, ami miatt ilyen nehéz dolgom van, az, hogy itt MINDENKI zenész (vagy sportoló, vagy író, vagy mindhárom), sőt, rengetegen tagjai egyszerre több együttesnek is. Hosszas gondolkodás, kutakodás és egy kisebb közvélemény-kutatás után összeállítottam egy tizes listát olyan előadókról, akik érdekesek és nagyban meghatározzák a helyi zenei szcénát. 

1. Hjaltalín

Héttagú banda egészen meghatározhatatlan zenei stílussal. A Guardian jellemzése szerint a zenéjük olyan, mint „egy barátokkal töltött végtelen nyári éjszaka”. 2010-ben tartottak koncertet a Sziget Fesztiválon, Högni Egilsson az egyik énekesük pedig a GusGus oszlopos tagja és az izlandi kulturális élet egyik meghatározó alakja. Saját számaikon kívül feldolgozták Beyoncé Haloját is, ami akkora népszerűségnek örvendett, hogy ki is adták. (Szerintem is ezerszer jobb, mint az eredeti, de itt a videó, mindenki eldöntheti magának.

2. Ásgeir

A mindössze 22 éves indie-folk zenét játszó fiú nemrég turnézott együtt az Of Monsters and Mennel. Bemutatkozó albuma izlandiul „Dýrð í dauðaþögn”, angolul pedig „In the Silence” címmel jelent meg. Zenéje könnyed, dallamos, a hangjában pedig van valami megfoghatatlanul szép, ami az egészségesnél sokkal többször késztet a repeat gomb megnyomására.

3. Skálmöld

Metálbanda nélkül nem lehet teljes egy északi országról szólo zenei lista. A Skálmöld a Sólstafir mellett Izland egyik leghíresebb együtese és az Einstaflug rockfesztivál egyik rendszeres résztvevője, akik a tradicionális elemeket vegyítik zenéjükbe. A dalszövegeiket, melyekben igyekeznek az ősi verselési formákat alkalmazni, régi izlandi mondák és a skandináv mitológia ihlette.

4. Sin Fang

Sindri Már Sigfússon szólóprojektje, amiben az izlandi népzene elemeit, a retró popzenét és az indie rockot keveri-kavarja. A stílusmix ellenére a zene nem válik hallgathatatlanná, sőt, Sin Fang addig bűvészkedett, amíg könnyed, egyedi hangzást nem kapott eredményül.

5. Ólafur Arnalds

A BAFTA-győztes Ólafur Arnaldsot, aki már többször lépett fel Magyarországon is, szerintem senkinek sem kell bemutatnom. A zenész és producer az izlandi zenei élet egyik legmeghatározóbb alakja. Többször is láttam már élőben, a koncertjeiben eddig sohasem csalódtam, mindig gyönyörű visuallal és tehetséges zenészek segítségével teszi maradandóvá az élményt. A videó, amit tőle választottam, azért különleges, mert a számra kiírt videoklip-pályázatot Bedzsula Ádám és Kocsis Erik alkotása nyerte. Nem tudom leírni azt az élményt, amikor Reykjavík közepén egy hatalmas kivetítőn egyszer csak megjelent a Balaton.

6. Ojba Rasta

Ez történik, amikor tizenegy viking reggae-t játszik. Az “Oj barasta!” felkiáltást izlandiul akkor alkalmazzák, ha valami nagyon undorítót és visszataszítót látnak (meg Ojba Rasta koncerten nyilván). Arnljótur, az énekes az RVK Soundsystem, egy öt tagból álló DJ-csapat tagja, akik rendszeresen játszanak különböző klubokban a reggae zene promótálásának céljából.

7. Múm

A Múmot a legjobb akkor hallgatni, amikor a semmibe vesző utakon vezetünk, egyik oldalon a végtelen óceán, a másikon pedig a ködbe vesző hegyek, amibe egy idő után mindenki belelátja a hely misztikus védelmező trolljait. Zenéjüket teljesen áthatja az „izlandiság”, lágy, melankolikus posztrock.

8. Samaris

A trió 2011-ben nyerte meg a helyi tehetségkutatót, a Músíktilraunirt (amelynek győztesei 2010-ben az Of Monsters and Men volt). Az egyik ismerősöm “klarinétos visszafelééneklős triphop” leírással jellemezte őket, ennél többet én sem tudok hozzáadni, hallgassátok meg és megértitek.

9. Apparat Organ Quartet

Ők a helyi Kraftwerk. Vagy Daft Punk. 1999-ben alakultak, azóta mindössze két albumot adtak ki, az Apparat Organ Quartetet 2002-ben, nyolc évvel később pedig ezt követte a Pólýfónía. Zenéjük különlegessége, hogy minden hangot számítógép használata nélkül, orosz szintetizátorok, olasz tranzisztorok és otthon személyre szabott hangszerek segítségével játszanak.

10. amiina

Az amiina a 90-es években alakult, amikor négy zeneművészetis lány alapított egy együttest. Az áttörést az jelentette számukra, hogy a Sígur Rós-szal egy színpadon zenélhettek. A dal, amit választottam a Lighthouse Poject című albumról van, melynek különlegessége, hogy az ország különböző pontjain lévő világítótornyokban vették fel a számokat.

(Még több zene itt: zene. Még több cikk Izlandról itt: Izland. Még több cikk Ibolyától itt: Nagy Ibolya.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!