10 dolog, amit imádni fogsz Galíciában…

Ismételten Magyarországon… a sokkból sokáig tartott a felébredés, az új bejegyzésem sajnos ezért váratott magára.

A Budapesti forgatag, a folyamatos rohanás és a pesszimista tömeg próbálják elnyomni a spanyol, vagyis jobban mondva a galícia (mert ugye nem mindegy!) életérzést, de nap mint nap újra meg újra a gondolataimba férkőzik egy-egy kép, illat, felejthetetlen pillanat melyet torokba gombócot szorító érzés kísér. Korábban nem gondoltam volna, hogy egy táj ennyire képes hiányozni.  És hogy miért is eshet bárki ily könnyen szerelembe? Nem kellenek hozzá hatalmas csodák, paloták vagy rengeteg pénz. Az élet szépségei az apró dolgokban rejlenek.

Itt van tehát 10 dolog, amiket feltétlen ki kell próbálnod, ha Galíciában jársz!

1. Háttal lefeküdni a Katedrális elé

Santiago de Compostela minden zarándok úti célja, a katedrális előtti térre érkezve a megkönnyebbülés és a csodálat egyszerre tükröződik az arcukon.  A hagyományokhoz híven mindegyikük a földön fekve csodálja a mesébe illő épületet. És itt követik el a hibát… szemből nézik. Próbáljátok ki mindezt fordítva, háttal fekve a Katedrálisnak, így a csipkézett, mohával benőtt tornyok az égbe veszve egy teljesen új perspektívát nyújtanak. Kedves barátnőm megjegyzése szerint egy óriási Mc’Donalds logót alkotva. (mit ki nem hoz az éhség az emberből).

2. Galíciai polipot enni vörösborral kísérve, amit egy müzlis tálka kicsinyített verziójából fogyasztasz

A tengergyümölcsei tagadhatatlanul ebben a régióban a legfinomabbak. A helyiek szerint ennek oka az édes és sós víz keveredése a torkolatokban. A polipot főzve próbáld, az számít igazán tradicionálisnak, egy kis paprikával meghintve. Mellé természetesen asztali bor dukál, az a jó fajta, ami vörösre festi a fogaid és a szád szélét. (Első randira nem nagyon ajánlott)

3. Éjszaka az ourensei termálfürdőben fürödni

Képzeljetek el egy folyópartot, ahol terméskőből kirakott medencékben áztathatjátok magatokat a hold és a csillagok alatt, mindezt akár hajnali kettőkor, mivel 24 órás a “nyitva tartás” (nincs se kerítés, se bejárat). A legjobb 1 és 2 között érkezni, mikor már nincsenek ott a családosok és a hőmérséklet is kellemesen lehűlt. Ha kimelegedtek, a folyó mindig ott van egy frissítő mártózásra. Egy üveg bor és néhány falat mindig jó kísérő lehet.

4. Licor Café

Egyszerre kávé és alkohol, de nem csak úgy összeöntve. Galícia kedvelt és leghíresebb itala, amit boltban elég ritkán találni, inkább csak speciális delikátesz üzletekben. És álljon itt egy titok, amit még a helyiek nagy része sem tud… a licor café blanco. Egy kis pohárnyi áttetsző gyönyör a kávé ízével, de a színe nélkül, egy erősebb kiadásban. Elméletileg egész Santiago de Compostelában három bárban akadsz rá. Az itallapon nem szerepel, pult alól mérik külön kérésre. Ahol biztosan találsz: El Caballo Blanco (Santiago de Compostela)

5. San Juan

Galícia a mágia földje. San Juan éjszakáján lángba borul A Coruña tengerpartja. Amíg a szem ellát tábortüzek égnek. A legenda szerint, ha nyolcszor átugrod, szerencse vár rád. Egy felejthetetlen éjjel június 23-24-én.

6. Naplemente a világ végén

Fisterra, vagy Finisterre, az El Camino legvége és egyben Spanyolország legnyugatibb pontja. Sokáig az európai kontinens végének tartották, de azt igazából Portugáliában találjátok. Nyáron a nap este 10 után bukik alá ebben a régióban. Nincs is szebb annál mint 22.20-kor ülni a világ végén és nézni hogy nyeli el az óceán ezt a fénylő korongot.

7. Islas Cíes, egy valódi paradicsom

Az Istenek szigeteinek is nevezett szigetcsoport fehéren csillogó homokja mindenkit megbabonáz. Nem véletlenül választották be a világ 10 legszebb tengerpartja közé. Nyáron Vigo-ból fél óra alatt hajóval juthatnak át a látogatók, a szigeten sátorozási lehetőség is van. Egy tökéletes nap: 11 körül fogj egy hajót a szigetekre, nézd meg a világítótornyait, majd süttesd magad a napon. A szárazföldre visszatérve keress egy jó kis marisquería-át, hiszen nincs is jobb hely a tengergyümölcsei megkóstolására, mint a Rías Baixas vidéke.

8. Kísérőként egy kis Albariño

És ha már mariscos, kell mellé egy jó bor. A fehér Albariño igazán jó választás. Egy könnyed, frissítő bor, gyümölcsös hatással. Válassz fiatalt!

9. Fiesta előtt botellón

Egész Spanyolország szerte nagy népszerűségnek örvendő fogalom. Jó kis bemelegítés az azt követő bulira. Santiago egyetemváros lévén meglehetősen „aktívnak” mondható az éjszaka. Nos, képzeld el, amikor 2000 diák összegyűlik, hogy megalapozza az este hangulatát. Megvan a maga varázsa :)

10. Paris – Dakar

Nem, nem az országokon átívelő autóversenyről van szó, hanem egy kis kihívásról, amit a santiagói bárok találtak ki. Az ódon belvárosban találunk két kicsiny bárt. Az egyik Paris, a másik Dakar névre hallgat. Kettejük között további bárok sorakoznak. A lényeg: rajtolj Paris-ból és érj célba Dakarban az összes pont érintésével. A játékszabályok: induláskor kapsz egy kis útlevelet, amibe minden bárban belepecsételnek, ha iszol egy kis sört (caña), vagy bort. Időszaktól függően 20-40 bár vesz részt. A legenda szerint, ha Dakarba érsz, ingyen iszol. Nos, számoljunk egy kicsit… egy kis sör 2,5 dl… felszorozva minimum hússzal… = nem látsz kettőig, nem hogy a következő bárig.

Remélem, sikerült egy kis ízelítőt nyújtanom és egy nap te is belekóstolsz. :)

(Még több lista itt: lista. Még több cikk Spanyolországról itt: Spanyolország. Még több cikk Kingától itt: Recsetár Kinga.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Spanyolországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Spanyolországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!