10 dolog, amit szeretek Ciprusban

Az elmúlt pár hétben az emberek rengeteg rossz és rémisztő információt hallottak Ciprusról. Most szeretném kiemelni azokat a hétköznapi, de mégis fontos dolgokat, amiért érdemes erre a szép szigetre utazni vagy amiért érdemes ide költözni. Lehet, hogy kicsit szentimentális lesz a felsorolásom, de én szeretek itt élni és szeretném másokkal is megszerettetni ezt a kicsit “őrült”, de bájos szigetet.

Tehát 10 dolog, amit szeretek Ciprusban:

1. Narancsvirágzás március végén: Ilyenkor nemcsak a narancs, hanem minden citrusféle virágzik és isteni illata van. A fákon már ott függnek az érett gyümölcsök és még a virágok is. Gyönyörű fehér virágja van, amit nemcsak én, hanem a méhek is kedvelnek. A kép sajnos nem tudja visszaadni az illatot, de azért így is szép.

2. Hegyek, völgyek, tengerpart: nagyon szeretem a természetet, a tengert, az erdőket, a hegyeket, és ez itt mind megtalálható. Tavasszal még ugyanazon a napon lehet síelni a Troodos-hegységben és (ha merészebb vagy) fürödni a tengerben is. Nagyon sokan geocachingelnek az ismerőseink között is. Tavasszal lehet túrázni, de nyáron nem igazán alkalmas erre a hely. Akkor nincs más választás, irány a tengerpart. Sok, festői helyen vezető túraútvonal található, ha erre jártok ne hagyjátok ki semmiképpen sem.

3. A tengerpart: számomra ez az egyik kedvenc tartózkodási hely Cipruson, legyen tél vagy nyár, én imádom és kész. Gyerekkorom óta imádok úszni, talán ezért vonz annyira a nagy “kékség”. Az egyik kedvenc partszakaszom a környéken a Pafosz felé vezető úton van, mert ott gyönyörű türkiz színű a tenger (ez a kedvenc színem is). Lehet, hogy nem Cipruson a leghosszabbak a strandok, de nyáron nagyon kellemes a víz és ráadásul tiszta is.

4. Friss gyümölcsök és zöldségek egész évben: Próbálunk egészségesen táplálkozni, ráadásul van egy 11 hónapos kisfiunk, így számunkra ez is fontos és nagyon szeretjük, hogy itt mindig van friss zöldség és gyümölcs. A tél a citrusfélék és banán időszaka, imádom a friss citromot, amit magam szakítok le a fáról és nem kezeltek semmilyen vegyszerrel. A friss ciprusi avokádó is fenséges, mert igen, az is megterem ám itt. Az ananász kivételével a legtöbb trópusi gyümölcs is megtalálható. Itt már március közepétől dúl az eperszezon, nyáron pedig a finom, mézédes ciprusi dinnye kerül az üzletekbe. A vegetáriánusok álma szerintem Ciprus, mert nemcsak friss minden, hanem még olcsó is (Magyarországhoz és Írországhoz viszonyítva is).

5. A gyerekek szeretete: attól a perctől kezdve hogy a szigetre léptünk, mindenhol szeretettel fogadták a kisfiunkat. Pár példa, hogy milyen barátságosak itt a helyiek a gyerekekkel és gyerekes családokkal. Egy étteremben ebédeltünk, amikor a felszolgáló “elkérte” a kisfiunkat és bevitte a konyhába megmutatni a szakácsoknak. Az utcán megállítanak vadidegenek és megcirógatják az arcát, megkérdezik a nevét és hogy mennyi idős. Az egyik bevásárlóközpontban Pafoszon a pénztáros lány dögönyözte meg. Számtalan emlékem van ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy kicsit furcsa szokás ez a szigetre először utazóknak, de egy idő után meg lehet szokni és a gyerekek általában élvezik is ezt a fokú népszerűséget.

6. A család szerepe: a család nagyon fontos szerepet játszik a ciprusiak életében. Összetartanak, vigyáznak egymásra és a fiatalok tisztelik az időseket. Sokszor több generáció is egymás közelében él (aminek természetesen megvan a maga hátránya is), a családi kötelékek nagyon erősek. Hétvégén pedig a családok összejönnek egy kis szuvlasütésre és beszélgetésre, erre mindig szakítanak időt.

7. Illatok: ha jártatok már mediterrán országban, akkor tudjátok miről beszélek. A déli országoknak, főleg vidéken, van egy speciális fűszeres illata. Kár, hogy még nem találták fel az illatos laptopokat. Az olajfák, a virágzó hibiszkuszbokrok, a leanderek és a narancsvirágok együttes aromája. Különösen tavasszal nagyon kellemesek ezek az illatok, nyáron pedig a tenger illata a parton, amikor kicsit összekeveredik a naptejekkel, de még így is nagyon kellemes.

7.kep_illatok

8. Közbiztonság: sokan azt mondják, hogy már a közbiztonság sem a régi, de azért még mindig sokkal jobb a helyzet, mint például Írországban (ahol Ciprus előtt 7 évet éltünk). Ott sötétedés után nem sétálgat az ember az utcán, ha nem muszáj. Itt viszont nyugodtan megteheti. Kisfiunk születése előtt megfordultunk nyaranta pár beach partyn, de ott egy hangos szó sem hangzott el, verekedésről pedig szerintem nem is igazán hallottak. A ciprusiak nem isznak sokat, talán ez lehet az egyik oka.

9. Avrio: az avrio, azaz holnap, azaz mañana, minden déli ország nyelvében megtalálható. Ráérünk még arra, holnap is lesz nap. Kezdetben nagyon nehezen szoktam meg, hogy nem most és rögtön készül el valami, de egy idő után ráragad az emberre az avrio mentalitás és most már látom, hogy néha nem is olyan rossz ez, sőt.

10. Naplementék: végül, de nem utolsó sorban imádom a ciprusi naplementéket. Van már több tucat képem róluk, mert minden nap más a naplemente és nincs két egyforma. Tengerparton ülni az esti úszás után és figyelni a naplementét, nos ezekért a pillanatokért érdemes élni szerintem. Ehhez nem kellenek milliók, csak értékelni kell az élet apró örömeit.

10. kep_naplemente

Ezt a 10 dolgot szeretem a legjobban Ciprusban és bárhová is költözünk még életünk során, az biztos, hogy itt hagyok magamból egy darabkát. Tudom, hogy így lesz, mert így történt Írországban is.

(Még több lista: lista. Még több cikk Ciprusról:Ciprus. Még több cikk Noémitől: Béres Noémi.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!