12 hónap Dél-Kaliforniában

Könnyen intettem búcsút az őszi hónapok szeptemberének. Napokig 42 fokot mutatott a hőmérő: forróság, tikkasztó meleg uralta a napokat, erdőtüzek füstje jelezte a sivatagi szárazságot, a türelmemmel játszott már a hőség. Az utolsó húrokat pengettem, amikor végre bekopogtatott a felfrissülést ígérő október. Ugyan csak napokig tartott, de a változás szele egyúttal reményeket is ébresztett bennem. 

Los Angeles közelében élek a hegyek lábánál, nem túl messze az óceántól, viszonylag közel a sivataghoz is. Az évek során az itteni időjárás hol nagy barátommá, hol nagy ellenségemmé vált. Az év legnagyobb részében testi-lelki jó barátok vagyunk, de vannak időszakok, amikor ferde szemmel nézünk egymásra. A szeptember és a január sosem tartozott a kedvenc időszakaim közé, de az év többi hónapja annál inkább. Hogy miért is?

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

Szeptember: Az ősz nem érkezik korán Dél-Kaliforniába. Az évszak ámulatba ejtő színei váratnak magukra. Én minden évben türelmesen, tárt karokkal várom őket. A forróság nagy, a természet szomjazik, vár az esőre, ami nagyjából fél éve hagyott nyomokat maga után. Az esti séták alkalmával almás pite illata csapja meg az orrom. A szőlősgazdák szüretelnek, palackozzák azokat a híres kaliforniai borokat, amiknek már nem kell cégér. Ilyenkor mindig eszembe jut az otthoni szüretek mámoros, felejthetetlen hangulata. Szeptemberben feltétlenül ajánlott a közeli hegyek almafarmjainak meglátogatása. Itt magunkba szívhatjuk a friss, hegyi levegőt, miközben a barátok társaságát élvezzük és a szeptember ízeit kóstolgatjuk.

Szeptember (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Szeptember (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Október: Az október már hoz színeket, és a versenyt bizony minden évben a narancssárga nyeri. Ő kerül fel a dobogó első fokára, a többi szín hiába pályázik, esélyük sincs, mert október nyertese minden évben a narancs. Aprócska és nagyobbacska, olykor óriásira nőtt tökök díszítik a kerteket, tereket. Az októberi menü érdekes, többek között az asztalra kerülhet a tökleves is.  Meg a főzött tök, meg a rántott tök, meg a töltött tök, meg a sütőtök. A gyerekek leírhatatlan izgalommal készülnek a hónap végi Halloweenre, melynek érkeztét nem tudom, hogy a szülők mennyire nagy lelkesedéssel várják.

Október (fotó: Peti Peterdi Réka)

Október
(fotó: Peti-Peterdi Réka)

November: A karácsonyi hangulat, a karácsonyi színek ide jóval a megszokott idő előtt érkeznek. Mondhatni minden évben egy kicsit korábban. Vannak üzletek, ahova már szeptember végére beköltöznek. Azért ez nagyon vicces, és egyben hangulatromboló is. Az év végi ünnep már a novemberre is rányomja bélyegét, de azért mindenekelőtt itt még az emberek a Hálaadásra koncentrálnak. Legalábbis azt mondják. A repülőterek megtelnek utazókkal, sokan útnak erednek, ezt az autópályák forgalma is jelzi.  Az üzletekben nagyméretű és még nagyobb méretű pulykákat kínálnak, ezek sülnek ki a sütőben Hálaadás napján, és ennek ízét-zamatát élvezi az összegyűlt családi és baráti kör. Imádom a pulyka mellé kínált vörösáfonyát, meg a november hangulatát.

November (fotó: Peti-Peterdi Réka)

November (fotó: Peti-Peterdi Réka)

December: December érkeztével rendszerint leszüretelem a citromfánk és manadarinfánk ízes gyümölcseit. Ami nagy újság, hogy kezdenek hullani a falevelek. Hurrá, lehet decemberben őszi képeket is készíteni! No, meg olyat is, amin már a gyerekek a télapóval díszelegnek. Kaliforniát számtalan “Santa” látogatja. De nem december 6-án érkezik, hanem december 25-én. Ajándékokkal teli nagy puttonnyal bemászik a kéményen keresztül és örömet okoz kicsiknek és nagyoknak, akik az ünnep reggelén nagy izgalommal bontogatják cifra, színes pizsamájukban az ajándékokat. Ez főként az ő ünnepük. Itt nincs hó, se hógolyó, se zserbó. De van sok más. Például meleg. Sokszor 25 fok is az ünnep napján.

December (fotó: Peti-Peterdi Réka)

December (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Január: Egy új év kezdete. Új remények, új álmok, születnek. Januárban mindenki fogyókúrázik, sportolni jár, új könyveket vesz, új fogadalmakat tesz. A város ahol élek, Pasadena, január első napján ünnepel. Látványosan, síppal, dobbal, nádihegedűvel. No, nem szó szerint, de majdnem. A Rózsafesztiválnak nagy híre van, az országban legalábbis biztosan. Utazókkal, fellépőkkel telnek meg a helyi hotelek, a várost fokozott hangulat uralja. Zenészekkel, táncosokkal, álomszép virágokkal díszített autókkal, harsogókkal, tapsolókkal telik meg a város főutcája.

Január (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Január (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Február: Érezni végre a levegő frissességét. A környékbeli hegyek csúcsait hó borítja. Otthon, Magyarországon nagyon fáznak, mi itt élvezzük a napsütéssel teli napokat. Van, aki síelni indul, mások napozni a tengerpartra, megint mások pedig a virágzó sivatag szépségét fedezik fel. Én személy szerint bármelyikbe benevezek. Amúgy február a piros szívecskék, a szerelem szépségét idéző versek, vörös rózsák, a romantika hónapja is.  A Valentin napnak mindig nagy a varázsa, a füstje meg a marketingje is.

Február (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Február (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Március: Imádom. Teljes pompájával, színvilágával itt a tavasz. Januárban már kivirágoztak a körtefák, aztán ezt követően februárban a levendulamezők, meg a cseresznyefák többsége. Minden üde, élettel teli. A kolibrik építik kicsiny fészküket, a kertünkben élő mosómaci család meg új tagokkal bővül.

Március (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Március (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Április: Virágba borul a sivatag.Szó szerint életre kelnek az amúgy egész évben kopár terek. A kietlen, élettelen sivatag minden talpalatnyi részét vadvirág díszíti. Főként akkor, ha esik némi eső is. Mert a szárazság nem csalogatja elő a narancssárga pipacsokat sem, ami ugye Kalifornia állam egyik szemet gyönyörködtető szimbóluma.

Április (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Április (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Május: Érik a cseresznye a sivatagban. Ez mindig óriási hírnek számít a családomon belül. Ezen kívül a gyerekek már rebesgetik, hogy lassan itt a  tanév vége. Mi szülők meg értetlenül csóváljuk a fejünket. Hogy is telhet el egy tanév ilyen gyorsan? Hát így. Sok iskola nyári szünete már május végével megkezdődik.

Május (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Május (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Június: Itt a nyár. Mifelénk ez ugyan egy kicsit ködös. Megérkezett a June Gloom. Sűrű pára ül rá a városra, egészen a nap derekáig harcol a nap a köddel. Aztán végül mindig a nap győzedelmeskedik. Beindul a nyár, a színes nyári fesztiválok, a nyári táborok, szörfözni tanuló gyerekek zsivalyától hangos az óceán partja. Malibu tengerparti része, a strandterületek rendkívül népszerűek.  Tökéletes helyek egy szép, napsütéses napon azoknak, akik pihenni szeretnének egy igazi, kaliforniai hangulatú homokos tengerparton, ahol számos tévésorozatot forgattak már.

Június (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Június (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Július: A függetlenség napja (Independence Day) az Amerikai Egyesült Államok egyik igen jelentős nemzeti ünnepe. Július 4-én ünneplik szerte az országban, minden évben. Ezen a napon az emberek zászlót ragadnak és a nagy ország egyként ünnepel. Hogy mit is? A múlt nagy eseményét. Ezen a napon emlékeznek meg a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-os kihirdetéséről, amelyben az ország kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától. Sok helyen barbecue illat száll a levegőben. Együtt grilleznek családtagok és barátok. Számos helyen parádék színesítik a reggelt, délután megtelnek a baseball stadionok, este számos tüzijáték világítja meg az ország egét.

Július (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Július (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Augusztus: Jön a meleg.A polcokra kikerülnek az új hátitáskák, füzetek, nagy erővel tisztogatják az iskolabuszokat. Hurrá, kezdődik az újabb tanév! Érik az alma, a szőlő. Jön az ősz, ami előbb vagy utóbb ideér Dél-Kaliforniába is. Inkább utóbb, mint előbb.

Augusztus (fotó: Peti-Peterdi Réka)

Augusztus (fotó: Peti-Peterdi Réka)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még az Egyesült Államokról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Amerikában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!