A 21. századi Siena a középkori városfalak között

Ahogy már említettem, Siena valahogy különbözik a többi toszkán várostól. Legyen szó mentalitásról, hagyományokról, emberi kapcsolatokról, vagy akár a saját magukról kialakított képről, az egész városka úgy ahogy van paradox.

Kezdjük azzal, hogy Siena nagyon zárt. Hogyan?! Olaszország kellős közepén zárkózottak az emberek? Akármilyen furcsa is, a válaszom igen. Valahogy nem szeretik az idegeneket, és itt nem konkrétan külföldiekre gondolok, mert más tájakról jött honfitársaikkal sincsenek mindig kibékülve. Elég annyi, hogy a nyaranta két alkalommal megrendezett híres lovasversenyüket, a Paliót (ami maga külön érdemel egy bejegyzést, hiszen a mi Nemzeti Vágtánkat is jócskán megihlette), a 70-es években konkrétan csak a helyiek és a különböző diplomáciai meghívottak élvezhették. Persze mára már rájöttek, hogy micsoda turisztikai kincsesbányán is ülnek, úgyhogy több száz Euróért kelnek el a VIP jegyek a lelátókon.

A sienaiak nagyon ragaszkodnak a hagyományaikhoz, ami alapvetően egy dicséretes dolog, mi is szedhetnénk magunkra belőle, de néha azért kétségbeejtő, amit az ember tapasztal. Nem tudom eldönteni, hogy ennek a nagy része csak rájátszás, vagy valóban ennyire fanatikusak. Olyan szóbeszéd járja, hogy a II. világháború alatt még fizettek is az ellenséges erőknek, hogy Sienát ne bombázzák. De visszatérve a fanatizmushoz: Siena 17 kerületre van osztva, mindegyiknek van egy állata, hozzátartozó kútja (sajnos még a 3 év alatt sem sikerült megtalálnom az összeset), múzeuma, temploma, istállója (a Palión versenyző lovaknak), középkori maskarája, dobos- és zászlóforgató csoportja, sőt némelyiknek még hímző köre is.

A sienai kutak

Mit jelent egy igazi sienainak a kerülete? Nos, mindent. A jelvényét mindig magán hordja, ha gyereke születik, azt megtelefonálja a múzeumnak, így az ottani zászlóra kötnek egy kék/rózsaszín szalagot, a keresztelés is a kútnál történik, halotti misénél pedig igazi időutazásnak lehetünk szemtanúi. Sőt, az igazán elvetemült, még kerületen belül is házasodik. Persze a kerületek között lehet átmenet, de csakis ha baráti kerületről van szó, ugyanis, vannak ám ellenséges kerületek is. Egy-egy kerület képes horribilis összegeket kifizetni a versenyen induló zsokénak, majd még horribilisebb összegekért utcákon átívelő szabadtéri vacsorákat és mulatságokat adni. Ezek között lehet kifogni nyíltakat is, és az külön gyöngyszem az idelátogatónak.

De közben mégsem értem a zárkózottságot, hiszen Siena egyetemi város, szünidőben gyakorlatilag csak a turistabuszok okoznak dugót, és évről évre láthatóan növekszik a bevándorlók száma is. Rengetegen élnek ingatlanok kiadásából, a különböző bárok, kávézók és pizzériák létjogosultságáról már nem is beszélve. Közben meg mégis valahogy el van felejtve, hogy már nem a városfejedelemségek idejét éljük, hanem az egységes Olaszországét, ami ráadásul kívülről rettentően nyitottnak és liberálisnak igyekszik mutatkozni.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!