Kohóba pisilő mini Lenin – a legnépesebb krakkói városrészről

Nowa Huta (jelentése: Új Kohó) Krakkó legnagyobb és legnépesebb városrésze. A negyedet 1949-ben kezdték el építeni a Krakkó melletti mezőgazdasági szerepet betöltő területen. A terv a tökéletes kommunista város(rész) megalkotása volt, azaz egy egészséges kommunista csapás a krakkói burzsoázia képébe.

Az építkezéseken a Krakkó környékéről összeszedett lakosok dolgoztak, akik ez idő alatt sátortáborban éltek. Íme egy korabeli képekből összeállított videó:

A zenei aláfestésben a vegyes kórus olyan lelkesítő frázisokat zengedez, mint például: „Lengyel fiúk és lányok, fogjatok munkához!”

Egy-egy ilyen építőbrigádból általában csak egyetlen személy értett a téglarakáshoz, így ő tanította be a többieket, viszont az oktatás már a gyakorlatban folyt. Ennek következtében persze nem minden gyorsan felhúzott épület lett tökéletes, nem minden fal sikerült egyenesre, illetve nem lett az összes ház sarka sem merőleges.

Azonban a Nowa Huta főterén álló, a szocreált reneszánsz stílussal ötvöző épületek, piszkosszürke színvilágukkal együtt,  még ma is tekintélyt parancsolóak, és madártávlatból nézve igazán lenyűgöző az elrendezésük.

Nowa Huta Plac Centralny madártávlatból. (Fotó: Linka)

Nowa Huta Plac Centralny madártávlatból. (Fotó: Linka)

Mi volt még kb. 50 éve modern és ámulatba ejtő Nowa Hutában? Például az alábbi kirakatüveg.

Domború kirakatüveg. (Fotó: Linka)

Domború kirakatüveg. (Fotó: Linka)

A képen látható épület volt az 50-es, 60-as években Krakkó legmodernebb utazási irodája, és ami igazán ámulatba ejtette a közönséget, hogy a kirakat domború üvegből készült.

Az alábbi, ma már csúnyácskának tartott, társasház például az addig megszokott normánál jóval nagyobb ablakokkal készült. A Nowa Hutát tervező építészek közül Svájcba is eljutottak páran egy tanulmányút erejéig, és ennek eredménye a képen látható úgynevezett Svéd blokk (Blok Szwedzki).

Svéd blokk. (Fotó: Linka)

Svéd blokk. (Fotó: Linka)

Nowa Hutában „atom”-bunkereket is szép számmal találunk. Ezek, az elnevezésükkel ellentétben, nem védenek atomtámadás esetén. Inkább valamiféle propaganda-szerepet játszottak, annak érdekében, hogy az emberek lelkében felerősítsék a nyugati támadástól való félelmet. Másik „előnyére” csak az atomtámadás után derült volna fény, tömegsírként is nagyszerűen funkcionáltak volna, és az ide menekülők holttestét nem kellett volna külön összegyűjteni.

"Atombunker". (Fotó: Linka)

“Atombunker”. (Fotó: Linka)

A mintavárost a szorgos kommunista kezek sitty-sutty megépítették, és a főtérre 1973-ban – mint tortára a cseresznyeszemet – egy 6,5 méter magas és kb. 7 tonnás Lenin-szobrot biggyesztettek. 1979-ben megpróbálták felrobbantani az emlékművet, de csupán Lenin sarka sérült meg, illetve a környező épületek ablakai törtek ki. Próbálták aztán felgyújtani, leöntötték festékkel, de a monumentum elpusztíthatatlannak bizonyult.

Lenin hűlt helye. (Fotó: Linka)

Lenin hűlt helye. (Fotó: Linka)

Lenint végül egy svéd üzletember, Big Bengt Erlandsson gyűjtő vásárolta meg 1992-ben, aki magánparkjában tartja a szobrot.

Lenin azonban visszatért Nowa Huta főterére a tavalyi ArtBoom Fesztivál idején (bővebben a streetart-os cikkemben olvashattok erről a fesztiválról). Małgorzaty i Bartosza Szydłowskich tervezte a neonzöld, vizet pisilő miniszobrot Leninről. Hát változnak a politikai szelek, és Lenin most széllel szemben pisil…

Pisilő mini Lenin. (Fotó: http://rafalstanowski.natemat.pl/106037,sikajacy-lenin-wywolal-polskie-demony)

Pisilő mini Lenin. (Fotó: Rafalnowski)

Bár az épülő és virágzó szocializmust kellett volna megtestesítenie, végül Nowa Huta a kommunistaellenes mozgalmak egyik fellegvára lett. Az első ilyen eseményre 1960-ban került sor, amikor a városrészben megkezdődött a “Harc a keresztért” (Walka o krzyż) néven elhíresült eseménysorozat. A szocialista mintavárosba a hatalom nem tervezett templomépítést, azonban az új lakótelepeken egyre nőtt a lakosság templomok iránti igénye. Az 1956-os enyhülés után, 1957-ben a kormány engedélyt adott egy új templom felhúzására, amelynek tervezett helyszínére egy fakereszt került. Azonban egy évvel később a hatóságok megváltoztatták döntésüket, és a telken egy iskola építésére adtak engedélyt. 1960. április 27-én a helyi lakosok megakadályozták, hogy a keresztet eltávolítsák. Az 5000 fős tömeg összecsapott a rohamrendőrséggel, kb. 500 tüntetőt letartóztattak, sokan megsérültek, egyes források szerint halálos áldozatok is voltak, de a fakereszt a helyén maradt.

A Bárkatemplom keresztje. (Fotó: Linka)

A Bárkatemplom keresztje. (Fotó: Linka)

1965-ben egy másik telket jelöltek ki templomépítés céljából. Az új helyszínen megépülő Isten bárkája-templom (Noé bárkájához hasonlít) a szocialista rendszerrel szembeni ellenállás szimbóluma lett. Az 1977-ben Karol Wojtyła bíboros által, Szűz Mária tiszteletére felszentelt templomot a hívek adományából és közmunkából tív év alatt építették fel.

A Bárkatemplom harangjai. (Fotó: Linka)

A Bárkatemplom harangjai. (Fotó: Linka)

A bárkatemplom építészeti szempontból is jelentős, sok rejtett üzenetet hordoz. A templomban található megfeszített Jézus alakja mögül például hiányzik a kereszt (a kereszt a templom rég kijelölt helyén található).

A megfeszített Krisztus kereszt nélkül. (Fotó: Linka)

A megfeszített Krisztus kereszt nélkül. (Fotó: Linka)

A templomon kívül vannak még időtálló, pozitív példák: így a főtéren található, ma is üzemelő, legendás tejbár a PSS Społem Bar Mleczny Centralny (Cím: os. Centrum C1, nyitva tartás H-P: 7.00-19.00) és az ehhez közeli Celepix ajándékbolt. A bolt mennyezete kerámiatányérokkal van kirakva, a kínálatban főként lengyel népművészeti tárgyak szerepelnek. A bár és a bolt is a Krakkó belvárosában megszokott árakon alul szolgáltat.

Celepix ajándékbolt mennyezete. (Fotó: Linka)

Celepix ajándékbolt mennyezete. (Fotó: Linka)

Melegen ajánlom még ezt a hangulatos, szocreál bútorokkal és tárgyakkal berendezett kávézót, ami a Sfinks mozi épületében található:

C-2 Południe Cafe. (Fotó: Linka)

C-2 Południe Cafe. (Fotó: Linka)

Általában véve Nowa Hutában alacsonyabbak az árak. A környék mára már biztonságos. Nagy területű zöldövezettel és számos óvodával rendelkezik, így ideális lakhelyül szolgálhat kisgyerekes családoknak is.

 

(Még több Lengyelországról itt.)

(Olvasd el Linka többi cikkét is itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!