A lehetetlen nem létezik – Dubai

Miközben Dubai nem felejti, hogy honnan indult, folyamatosan keresi, kutatja az újítási lehetőségeket. Ehhez szükség van egy olyan haladó gondolkodású vezetőre, aki kellően innovatív, mi több, maga is azt vallja, hogy Dubaiban nem tervezik, hanem építik a jövőt.

Dubait szokás a legek városaként is emlegetni. Jelenleg közel 150 Dubaiban bejegyzett világrekordot tartanak számon, így – talán – nem túlzás a „legek” jelző. Az utazó, aki ellátogat Dubaiba és rászánja magát, hogy felmenjen a világ legmagasabb épületében működő kilátóba, azt az alábbi felirat fogadja:

Idézet(Fotó:Tressel-Ivicsics Gabriella)

Idézet Dubai uralkodójától
(Fotó:Tressel-Ivicsics Gabriella)

Az idézetet Sejk Mohammed jegyzi, aki Dubai uralkodója, és az UAE alelnöke és miniszterelnöke is egyben. Ez sok mindenre magyarázatot ad, és így már az is érthető, hogy miért ez a sok rekord.

A fanyalgók azt szokták mondani, hogy ezeknek a rekord felállításoknak semmi értelme, hiszen mit érünk el azzal, hogy felépítünk egy 828 m magas épületet!? Önmagában: semmit! De ez viszi előre a világot, hogy valakik időről – időre feszegetik a határokat, és közben új megoldásokon – új lehetőségeken törik a fejüket (ez történt a Burj Khalifa esetében, ahol az építés során számos új építészeti megoldást alkalmaztak).

Mind a 150 rekordot nem sorolom fel, de van néhány, amit – szerintem – érdemes megemlíteni.

1. A kihagyhatatlan – Burj Khalifa

A világ legmagasabb épülete önmagában is több rekordot tart. Többek között a legmagasabban lévő kilátó vagy a legmagasabban fekvő étterem (122. emelet, At.mosphire) cím is a Burj Khalifához kapcsolódik.

A 828 méter magas épületben 160 emelet található. A 124. emeleten van az „At the Top” kilátó, ahonnan igazán remek (360 fokos) a kilátás egész Dubaira. Akinek ez nem lenne elég, az tovább mehet, egészen a 148. emeletig, ahol a „SKY” kilátó működik, 555 méter magasan. A lifttel 10m/sec sebességgel juthatunk a csúcsra.

Az alaprajz a pókliliom (Hymenocallis) háromlevelű absztrakt verziójára hasonlít, és iszlám építészeti jegyeket is tartalmaz. Az épületben irodák, lakások, hotel és klubok is találhatóak. További információk: itt.

Tanúsítvány(Fotó:Tressel-Ivicsics Gabriella)

Tanúsítvány
(Fotó:Tressel-Ivicsics Gabriella)

2. A személyes kedvencem – a világ leghosszabb Graffitije

Az UAE megalakulásának  43. évfordulójára (2014.) elkészítették a világ leghosszabb graffitijét, amiben a világ 100 legjobb graffitise, 30 arab és 20 emírségi művész vett részt. A téma természetesen az UAE múltja, jelene és jövője volt. A graffiti teljes hossza 2245 méter és az UAE térképét formázza.

Graffiti(Fotó:Tressel-Ivicsics Gabriella)

Graffiti
(Fotó:Tressel-Ivicsics Gabriella)

3. Az évről – évre megdönthető újévi tűzijáték

Dubaiban nagyon szeretik a tűzijátékot. Ha valami ünnepelni való van, akkor biztos van tűzijáték is. Idén 20. alkalommal rendezték meg a Dubai Shopping Festival-t. Ennek apropóján januárban, minden este tűzijáték volt a JBR Beach-en. De ez semmi az Újévi tűzijátékhoz képest! Akkor ugyanis 4,7 tonna rakétát lőttek el (ez közel 500.000 db). Erre az időre a Burj Khalifa a világ legnagyobb kivetítőjévé vált, mivel a show része volt egy lézer és fényjáték is, amit az épületre vetítettek ki. A 2013-as tűzijátékot 1,7 millió ember látta a helyszínen.

New Year 2015(Forrás:international business time)

Újév 2015
(Forrás:international business time)

4. A világ legnagyobb biometrikus adatbázisa

Ehhez egy kis háttér infó: az Emirátusokban történő munkavállaláshoz rezidens vízumra van szükség. Aki rezidens vízummal rendelkezik, az kap helyi személyi igazolványt – Emirates ID – t. Ennek keretében rögzítik a tenyér – és ujjlenyomatot. Az adatbázis 103 millió ujjlenyomatot és 15 millió arcfelismerő adatot tartalmaz (2012-es adat).

5. Dubai Metro – világ leghosszabb vezető nélküli metró vonala

A Dubai metró 2009. 09. 09 – én kezdte meg működősét, az Öböl országokban elsőként. Jelenleg 75 km hosszan (2 vonalon, piros és zöld) szállítja az utasokat. A metrót integrált elektronikus rendszer működteti, teljesen automatizált. További érdekessége, hogy a felszínen közlekedik (csak néhány állomás van a föld alatt), van „Gold Class”, és külön kocsi a nőknek és a gyerekeknek. A metróhálózat bővítése már elkezdődött, így ez a rekord is hamarosan a múlté lesz.

6. Jebel Ali port – a világ legnagyobb ember által épített kikötője

Jebel Ali – Dubai Emírségben egy város, ami lassan már egybe épül Dubai-val, így már inkább annak részeként kezelik. A kikötő 1979-ben nyílt meg, területe: 135 km2, 2015-ben a 19 millió TEU (twenty-foot equivalent unit, azaz 20 láb hosszú konténer) kapacitást kívánják elérni. A kikötő mérete és mélysége lehetővé teszi, hogy olyan hajók is kikössenek itt, mint pl. a Nimitz – hajóosztály. Így a US Navy repülőgép hordozó hajói rendszeresen megfordulnak a kikötőben, amikor éppen nem az USA-ban állomásoznak.

Jebel Ali 1985. óta vámszabad terület (free zone), ami azt jelenti, hogy az itt működő cégeknek nem kell sem az importért, sem az exportért adót fizetniük. Jelenleg több, mint 6000 cég él ezzel a lehetőséggel. További érdekes és hasznos infók a kikötő üzemeltetőjének honlapján: itt

7. A világ legnagyobb szélcsatornája

Aki szereti az extrém sportokat és kipróbálná a szabadesést anélkül, hogy kiugrana egy repülőből, azoknak ajánlott ellátogatni az Inflight Dubaiba. Az 5,03 méter átmérőjű, 20, 73 méter magas szélcsatornában 282 km/órás szélsebességet élhetünk át. És ebből az élményből a gyerekeknek sem kell kimaradni! A szélsebesség állítható/változtatható, így már három (!) éves korban elkezdhetnek ismerkedni a gyerekek ezzel az érzéssel. További információ: itt

+ 1. A polgár pukkasztó – a világ legdrágább rendszámtáblája

Abu  – Dhabi No. 1. rendszámtáblája (ez a rendszámtábla az uralkodót illeti) 52,2 millió dirhamért (~ 3, 654 millió forint) kelt el. Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni!

Rendszámtábla(Forrás: gulfnews)

Rendszámtábla
(Forrás: gulfnews)

 

 (Még több cikk Gabriellától itt: Tressel-Ivicsics Gabriella )

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!