A román élet ABC-je

Románia egy csodaszép és változatos ország, nem könnyűegy rövid leirásban kiemelni a legismertebb helyeit, személyiségeit, ételeit, de megpróbáltam egy olyan oldalát bemutatni az ABC betűinek segítségével, amire sokan automatikusan nem gondolnánk.

A, mint ARO:  A câmpulungi gyár 1957 óta gyártott terepjárókat. A több mint 380 000 gépjármű kétharmadát legalább 110 országba exportálták.

Fotó: Marian Ioan (Flickr)

Fotó: Marian Ioan (Flickr)

B, mint Bukarest: Nem összetévesztendő Budapesttel, ahogy azt a legtöbb külföldi teszi! A román főváros eléggé fontos szerepet tölt be az ország életében az Európai Unió 10. legnépesebb városaként! Van neki egy Diadalíve, illetve Parlamentje, amelyet a Nép házának neveznek (Casa Poporului) – egy gigantikus palota, amit anno Ceaușescu saját rezidenciájának szánt. A Guiness Rekordok könyve szerint ez a világ második legnagyobb épülete a Pentagon után. Ugyanakkor Bukarest egyetemi város, illetve az ország kulturális központja is.

Fotó: Daniel Mihailescu (AFP)

Fotó: Daniel Mihailescu (AFP)

B, mint Brassó: ezt a várost sem hagyhattam ki a sorból, hiszen az erdélyi szászok egykori központja, és ma is egyike a legszebb és legkedveltebb erdélyi városoknak! Sípályáiról híres a Brassópojána, valamint a város főterén érdemes megkóstolnunk egy tányér hamisítatlan brassóit is!

Fotó: Piata Sfatului  (Wikipédia)

Fotó: Piata Sfatului (Wikipédia)

C, mint Ceaușescu: Világszerte hírhedt diktátor, aki az országát sajnos a nyomorba vitte, ennek következtében 1989-ben feleségével együtt kivégezték. A főváros építészeti stílusára ma is rányomja a bélyegét Nicolae Ceaușescu stílusa, aki annak ellenére hogy az országa éhezett, nem volt rest saját luxusvonatot terveztetni magának és feleségének, és még sorolhatnánk további pénzszórások történetét!

Fotó: Gerard Fouet (AFP)

Fotó: Gerard Fouet (AFP)

C, mint ciorba: vagyis csorbaleves, Romániában többfajta csorbát is megkóstolhatunk, például az erdélyi csorbalevest, a román pacallevest, a ciorba de pelisoare-t avagy savanyú lestyános levest is!

D, mint Dracula: vagyis Vlad Țepes egykori havasalföldi uralkodó, akinek a legendája sokakat megihletett! Karóba húzó Vladként is emlegették, mivel több ember fejét is karóba húzatta, és ez a kegyetlenség indította el a legendát, melyet később több filmben is viszontláthattunk! A leghíresebb ezek közül az 1992-ben készült Francis Ford Coppola Dracula filmje, amely több mint 20 év után is örök kultuszfilm marad!

Fotó: AFP

Fotó: AFP

E, mint Eugenia: Románia egyik legismertebb és legkedveltebb édessége, egy egyszerű, de finom kekszes szendvics, klasszikusan kakaós ízesítéssel, de jelenleg többféle ízben is kapható! Ez volt gyerekkorunk kedvenc uzsonnája!

F, mint Fagarasi: vagyis Fogarasi-havasok, a Déli-Kárpátok hegyláncolatának legnagyobb tömegű kristályos hegysége. Ajánlott kirándulóhely, legmagasabb csúcsa, a Moldoveanu-csúcs 2544 m magas. 2034 m magasságban a kristálytiszta vizű Bilea-tóhoz érkezünk, ahol elfogyaszthatjuk az ebédünket az ide épített panzió éttermében!

G, mint gradinita: Romániában így hívják az óvodákat, ahol román vagy magyar csoportokba is be lehet íratni a gyerekeket, viszont a boldogulás érdekében egy gyereknek mielőbb érdemes elsajátítania országa nyelvét is!

H,mint Hora: Román népi körtánc, melyet népviseletben illik táncolni.

H, mint Hargita: Erdély egyik legszebb megyéje. (Elfogultságom annak köszönhető, hogy én éppen ebben a régióban láttam meg a napvilágot.)

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

H, mint Házsongárd: Kolozsvár történelmi temetőkertje, itt nyugszik számos híres költő.

I,  mint Inna: Van olyan ember aki ne ismerné az egyik leghíresebb román dance-énekesnőt? Slágerei melyeket szeretünk: Hot, Sun is up, Club Rocker, Un Momento, stb. A rádióban és Youtube-on is tarolt, ahol a 160 milliós nézettségével az interneten legtöbbet megtekintett román előadó lett!

J,  mint județ: vagyis megye románul.

K, mint Kolozsvár (Cluj-Napoca): a kincses város, Erdély legjelentősebb városa és történelmi központja! Itt született Mátyás király és Bocskai István fejedelem. Operáival, színházaival és tizenegy felsőfokú oktatási intézményével jelentős kulturális központ.

K, mint kürtőskalács: büszkék lehetünk rá, hogy innen származik az egyik legeredetibb és legfinomabb nyalánkság! Nekem személy szerint a diós a kedvencem.

Fotó: Simó Endre (MTI)

Fotó: Simó Endre (MTI)

L, mint  Lei: Románia hivatalos pénzneme 1867 óta, amit RON- ként emlegetnek a 2005-ös pénzreform bevezetése óta ( 1 új lej= 10 000 régi lej).

M, mint  Marea Neagra: vagyis Fekete-tenger, a románok kedvenc és legközelebbi üdülőhelyeivel: Constanta, Mangalia, Navodari.

N, mint Nu: vagyis a román tagadószó: nem!

N, mint Nadia Comăneci: a románok nagy büszkesége a többszörös olimpiai bajnok tornász, aki már 14 évesen megszerezte első aranyérmét a montreali olimpián 1976-ban.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

O, mint O-Zone: egy moldáv együttes, akik előbb hazájukban, majd Romániában lettek ismertek. Nagy slágerük a Dragostea din Tei pedig külföldi rádiókban is sűrűn játszott sláger volt! Rihanna és T.I. közös számában a Live your life-ban is felcsendül a dallamuk.

P, mint Patria: vagyis a haza románul.

R, mint România: avagy Románia románul.

R, mint Reményik Sándor: az erdélyi magyar líra kiemelkedő alakja volt a két világháború között.

S, mint Sütő András: Kossuth-díjas erdélyi magyar író volt, akinek legismertebb művei közé tartoznak: Anyám könnyű álmot ígér, Csillag a máglyán és az Advent a Hargitán című írásai.

T, mint Temesvár: város Romániában, 319 279 lakosával Románia harmadik legnépesebb városa. A Magyar Királysághoz tartozott, viszont 1920-ban a trianoni békeszerződés Romániának ítélte a várost. A második világháború után Temesvár történetének legfontosabb eseménye az 1989-es romániai forradalom kirobbanása volt. Kulturális- és különösen építészeti gazdagsága miatt „Kis Bécsnek” is nevezik.

U, mint Ursus: vagyis Ursus (Medve) sör, amit Bukarestben forgalmaznak.

V, mint Vitéz Mihály ( Mihai Viteazul): Mehedinți bánja, fejedelmi asztalnok és Craiova bánja. 1593-tól Havasalföld, 1599-től Erdély és 1600-ban Moldva fejedelme. Románia első egyesítőjének tartják a román nemzeti történetírásban.

W, mint Wass Albert: erdélyi magyar író és költő volt, akit csak halála után fedeztek fel, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Írásai szívhez szólóak, néha ellentmondásosak, de őszinték és rengeteg olvasó szívét melengették már. Adjátok vissza a hegyeimet, A funtineli boszorkány, Kard és kasza - csak néhány a rengeteg írás közül, amit hátrahagyott nekünk.

Fotó: Simó Endre (MTI)

Fotó: Simó Endre (MTI)

Z, mint Zetelaka: Hargita megyében található, Székelyudvarhelytől 12 km-re. A faluban sok 19–20. századi székelykapu megcsodálható. A falu fölött kialakított víztározó ismert horgászhely, amit pedig elénk tár magáért beszél!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!