“Anya, most tél van?” – időjárás-jelentés az Emirátusokból

Az elmúlt hetekben a lányom többször is megkérdezte tőlem, hogy: “anya, most tél van?” Én kissé zavartan válaszoltam, hogy “igen, most tél van.” Végeredményben jogos a kérdés részéről, hiszen januárt írunk és most is ragyogó napsütés, 20-25 °C van Dubaiban, és ez a leghidegebb hónap. Ugyan ő már a fél életét Dubaiban töltötte, de azért azt  tudja, hogy a tél nem ilyen. Télen hideg van, sálat, sapkát, csizmát húzunk. Persze nem Dubaiban. Vagyis, de! Így január tájékán gyakori látvány a vastag kötött sál+kis kabát+flip-flop vagy az ujjatlan póló+uggs (az a csizma, ami úgy néz ki, mint gyerekkorom hótaposójának a belseje).

Az Emirátusokban két évszak van: tél (októbertől-márciusig) és nyár (áprilistól-szeptemberig), ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy március közepétől úgy október végéig 30 °C feletti hőmérséklet van. A nyári legmelegebb hónapokban 50 °C közeli. Ez azért annyira nem meglepő, hiszen egy sivatagi országról beszélünk. A klímaváltozás azonban ezt a térséget is érinti, így időnként vannak meglepő időjárási jelenségek errefelé is.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

ESŐ

Az Emirátusok a Föld egyik legszárazabb országa, az éves csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t sem. 2012 decemberében hatalmas, özönvízszerű eső zúdult a városra. Az akkor itt lakók elmondása szerint, ekkor már három éve nem volt eső. Azóta minden évben esett, köszönhetően többek közt annak, hogy az Emirátusok is csatlakozott az esőcsináló projekthez (cloud seeding project), így évről-évre nő a csapadék mennyisége.

Dubaiban az eső olyan, mintha történne valami. Mindenki erről beszél. Tapasztalatom szerint az itt élők szeretik az esőt (nem csak az angolok) és általában örülni is szoktak neki. Talán csak az autósok nem hurráznak annyira, mert sokan vannak, akiknek fogalmuk sincsen, hogyan kell esőben vezetni (csak csendben jegyzem meg, hogy sokan eső nélkül sem tudják). Az internet és a közösségi média ilyenkor megtelik az esőről szóló hírekkel, fényképekkel (pl. a #dubairain kereső szóval lehet mazsolázgatni).

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Egyszer az egyik hírportál azt írta eső idején: „lányok élvezzétek az esőt, elő a téli ruhákat”. Téli ruhára azért nem nagyon van szükség, de egy jó gumicsizma jó szolgálatot tud(na) tenni, amikor éppen a zebránál bokáig áll a víz, mert nincs csatorna, ami elvezetné a vizet. Az északi emirátusokban (RAK, Fujeirah) gyakrabban vannak heves esőzések az óceán közelsége, illetve a hegyek miatt. Dubaiban inkább a csendes eső jellemző.

KÖD

Ennek van téli és nyári változata. A nyári inkább pára és nagyon utálatos tud lenni, mert (általában) jó meleggel párosul, amitől az ember úgy érzi, levegőt sem tud venni. A téli olyan, mint otthon: hűvös reggel, derengő napfény, amitől a táj már-már misztikusnak látszik. Egy-két óra elteltével azonban felszáll a köd, helyébe lép a napsütés és a meleg.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

HOMOKVIHAR, PORFÚVÁS

Nos, ez errefelé nem annyira szokatlan, csak nekünk beszivárgóknak. Végülis, hol legyen homokvihar, ha nem a sivatagban?

Első alkalommal még az ember érdekességként tekint rá, de aztán gyorsan megtanulja, hogy ez nagyon kellemetlen időjárási jelenség. Többek között azért, mert ha nem úgy érkezik mint a filmekben, hogy minden sárga lesz tőle, akkor nehéz felismerni (ez inkább a porfúvás). Nem is mindig társul viharos széllel, így ránézésre gondolhatjuk azt is, hogy csak párás az idő. Aztán pár órán belül már jól látszik a mindent beborító homok. Ha sokat vagyunk a szabadban, akkor érezni fogjuk a fogunk alatt, a szemünkben és a torkunkon is. Ezért ilyenkor ajánlatos zárt helyen tartózkodni és megvárni, amíg elül a vihar (ez általában 2-3 nap). Homokvihar idején gyakran látni a járókelőket maszkban, sálba-kendőbe burkolózva, napszemüvegben (az apró homokszemek rendkívüli módon irritálják a nyálkahártyát).

A krónikák szerint innen ered a nők arcának elfedése. Régen, amikor még nem volt ennyire elterjdet a napszemüveg és a fényvédő krémek, a nők kendővel takarták el az arcukat, hogy így védjék a gyakori homokviharoktól és az erős napsütéstől.

HÓ ÉS JÉG

Dubairól köztudott, hogy rendelkezik hóval (persze, nem a sivatagban terem). Itt épült meg a Közel-Kelet első fedett sípályája, így a tél szerelmesei itt is hódolhatnak szenvedélyüknek, illetve aki már nem bírja a meleget, az kicsit lehűtheti magát (-4 °C körüli hőmérséklet van a sípályán). Valószínűleg bevált a hely, mert már tervben van a második pálya (a gyerekek biztosan imádják), ami a tervek szerint még az EXPO előtt (2020) elkészül, és Abu Dhabi-ban is épül egy snow park. Jó, tudom…ennek semmi köze az időjáráshoz. De volt már hó, pontosabban jég a sivatagban! Tavaly januárban történt, hogy egy heves zivatar következtében olyan lett a táj, mintha havazott volna. Az akkori hírek szerint, nem hóesés volt, hanem “csak” jégeső. Szokatalan látványt nyújtott azon a reggelen a sivatag.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A fentiek is mutatják, hogy a klímaváltozás tényleg jelen van. Azonban attól azért nem kell tartanunk, hogy télen tényleg fázni fogunk, vagy havazni fog a sivatagban. Éppen ellenkezőleg: a legfrissebb előrejelzések szerint 2050-re az Arab-félsziget fel fog perzselődni a hőségtől. Ezért is öröm, hogy az Emirátusok is aláírta a klíma egyezményt.

Kíváncsian várom, hogy mit fognak tenni annak érdekében, hogy ezeket a folyamatokat megállítsák vagy legalább lelassítsák!

Ha tetszett a cikk, nézd meg Gabriella saját blogát is: itt!

(Még több cikk Gabriellától itt: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!