Atlanta – Élet a Barackfa utcában

Fogadni mernék, hogy a legtöbbünk a nyaralás, vakáció, holiday (kinek hogy tetszik) kapcsán meseszép homokos tengerpartra, bikinire szalmakalappal valamint kényelmes napozóágyakra, pálmafákra asszociál. Semmi esetre sem egy zsúfolt betondzsungelre, ahol ha víz mellett szeretnél lenni jobb, ha olyan házat bérelsz, amihez medence is jár. 

Tavaly kb. pont ilyenkor, február környékén, mikor kiderült, hogy a júniust már Atlantában indítom, kénytelen voltam magam is rugalmas lenni a nyaralás fogalmát illetően. A pihenésem sok-sok hónapra nyúlt az USA-ban, így már inkább a mindennapi életre rendezkedtem be, mint a szimpla két hetes nyaralásra, mégis sikerült a lehetőségek tárházát kimeríteni és alaposan megismerni Atlantát, valamint ráébredni arra, hogy nyár a nyár, pihenés a pihenés tengerpart nélkül is.

Az izgalmakat nem csupán az ismeretlen jelentette, hanem az a tény, hogy a világ másik felére nem turistaként csöppenek, hanem a kihívás, hogy kénytelen leszek beilleszkedni és felvenni a déli életvitel ritmusát. Az amerikai polgárháborút, romantikus keretek közé szorító Elfújt a szél c. könyv ugyan jelentett némi ráhangolódást (mivel a történet 70 százaléka Atlantában játszódik), reméltem a város azért mozgalmasabb lesz a vártnál. Habár nem New York a nyüzsgést illetően, azért Georgia állam is tartogat kellemes meglepetéseket. 

Downtown

A déli vendégszeretetben itt sem csalódtam, a helyiek közvetlenségére a nagy széles mosollyal az arcukon pedig már ki voltam éhezve a komor magyar tél után – még akkor is ha fake. A kedvencem a pénztáros néni volt a szupermarketben, aki minden vásárlásom alkalmával kifaggatott: ‘Whats for dinner?’, majd kedvesen alternatívákat ajánlott fel tanácstalanságomat látva. Az emberek közvetlensége talán nem is annyira meglepő, mint a lakosság összetétele. Atlanta Amerika „fekete Mekkája” , az országban a 4., afro-amerikaiak által legsűrűbben lakott város.

Mint a legtöbb amerikai betondzsungel, Atlanta is tele van parkokkal, amik szint visznek a felhőkarcolók sűrűjébe. A két leglátogatottabb a Piedmont Park és az Olimpiai Park. Az előbbit talán a Central Parkhoz tudnám hasonlítani: baseball pályák, uszodák, tavak, futópályák andalgó szerelmespárokkal és kinti edzéseket tartó fitness termek csapataival tarkítva. A park óriási, egy nap nem is nagyon elegendő körbejárni, pláne ha kitérőt teszünk a messze földön híres botanikus kertben, ahol a meseszép virágok, növények idilli környezetet teremtenek.

Atlanta

A Centennial Olympic Park az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékoknak emléket állítva, a város egyik leglátogatottabb helyszíne, itt mindenki megtalálja saját nemzetének büszkeségeit, az eredmények a dobogósok nevével együtt kőbe lettek vésve. Nem okozok meglepetést szerintem az információval, hogy nem kellett sokáig keresni a magyar neveket, arany-ezüst-bornz érem, alig volt sportág ahol fel ne bukkant volna hazai név. Milyen érzés volt ezzel szembesülni? Büszkeség és honvágy édesen keserű keveréke.

Kőbán Rita aranyérme

Az Olimpiai Park leglátványosabb eleme azonban nem a parkból, hanem az azt körül ölelő felhőkarcolók egyikéből látszik. A Westin hotel 72. emeletéről rajzolódik ki a park közepén lévő szökőkút, kirajzolva a Játékok jelképét, az öt karikát.

Cenntenial Olympic Park

Ha múzeumba mennétek, javaslom a World of Coca-Cola látogatását, csakis fanatikusoknak és erős idegzetűeknek ui. itt még a csapból is kóla folyik. Az ötlet nem meglepő, mivel Atlantában található a Coca-Cola központja. Azt már csak zárójelben jegyezném meg, hogy a város leglátogatottabb látványossága – hogy ez mennyire szomorú (vagy épp nem) mindenki döntse el maga. Atlantának azonban nem csak a Coca-Cola a védjegye, hanem a Georgia Aquarium is, ami 2005-ben a legnagyobb volt a világon és a mai napig több mint 100 ezer fajnak ad otthont. Az igazi állatbarátok ellátogathatnak az állatkertbe is, ami egyébként elbújhat a budapesti mellett. Mindezek mellett szerintem a legérdekesebb program a CNN Center látogatása lehet. A CNN legtöbb adását az atlantai stúdiókból sugározzák. Az alsó szinteken kiállítások és éttermek vannak, mindez azon országok zászlóival díszítve, ahol CNN csatorna működik, az emeleteken pedig a stúdiók, ahova turistaként is fel lehet menni és részei lenni a kulisszatitoknak-akár élő műsör felvétele közben is.

 CNN Center

Adrenalin függők, ne hagyjátok ki a Six Flags-et az észvesztő hullámvasutakkal! Ha bulizni mentek, nézzetek be az MJQ-ba, ami egy mini Amszterdam a föld alatt felépítve, külön termek vannak a füvezéshez, drogozáshoz. A  party-arcok nem voltak túl biztatóak, habár a hangulat egész jó volt, szokatlan és érdekes. Lényegében egy gettó klub, ahol aznap én voltam az egyedüli “fehér lány”.  Az Operában már felszabadultabb volt a hangulat, gyakorlatilag ez Atlanta legmenőbb helye, bár mikor először közölték velem: este megyünk az Operába, meglepődtem kissé…nem úgy volt, hogy bulizni megyünk? A két véglet között megannyi kubai, mexikói szórakozóhelyen találhatjuk meg számításunkat. A bátrabbaknak pedig ajánlanám azt a sztriptíz bárt, ahol a pulton 55 év feletti, kicsit sem karban tartott hölgyek vonaglanak… 

Atlanta a Westin tetejéről

Atlanta sajátos bájához a mókusok és Barackfa utcák-terek-Aveneue-k is hozzájárulnak. Mókusokba mindenhol belebotlunk, parkban, belvárosban, a felhőkarcolók tövében egy idő után már nem is tűnik furcsának, hogy az apró Chip and Dale-k a legváratlanabb helyeken bukkannak fel. Persze utólag könnyű mondani, mikor belógtak a nyitott ajtón és próbálták megdézsmálni a laptopot, a maguk mögött hagyott karcolásoknak nem örültünk annyira. A mókusoknál még több gondot okozhat első napokban a tájékozódás, Atlantában ugyanis minden Peachtree. Csak hogy párat említsek a végtelen lehetőségek tárházából: Peachtree street, road, aveneu, lane, drive, de még plaza, park drive és circle is az utunkba eshet. Nyilván mindezek keresztezik egymást, cím alapján hip-hop el lehet tévedni. 

ATL Atlanta

Ha nem lételemetek a nyüzsgés, és az USA-ból New Yorkon, Los Angelesen és a többi metropoliszon túl is látni szeretnétek az ország, kultúra egy másik arcát, semmiképp se hagyjátok ki a nyugis, nyári, forró, déli minden napokat. Hogy nekem mit adott Atlanta? Megnyitotta előttem Amerika eddig ismeretlen részeinek kapuját, szerelmet, felejthetetlen élményéket, végleteket, kitartást, boldogságot, és végül, de nem utolsó sorban egy barátot, Katát, akit ezúton is üdvözlök és kitartást kívánok az álmok valóra váltásához, amit két magyar lány egy sorsszerű véletlennek köszönhetően megálmodott a Barackfa utcák egyikében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!