Békés tüntetés a párizsi mészárlás után

Január 7-én, szerdán délelőtt tizenkét halálos áldozatot követelő, embertelen mészárlás történt Párizs belvárosában egy szatirikus liberális vicclap, a Charlie Hebdo épületében, illetve az előtt. Este békés tüntetéssel nyilvánítottak részvétet a párizsiak. 

A lapnál épp a szokásos szerdai megbeszélésre gyűltek össze az újság munkatársai. Miután a két felfegyverzett elkövető egy Citroenből kiszállva kivégezte az ajtónál álló rendőrt, feljutottak a szerkesztőségbe, ahol megölték a recepcióst, kilenc újságírót illetve szerkesztőt. A lövöldözés közben Allah nevét kiabálták, menekülvén az utcára kiérve lelőttek még egy rendőrt. A halottakon kívül még tizenegy embert sebesítettek meg Allah katonái. Érdekes módon ennek teljesen ellentmond a Korán azon tanítása miszerint egy embert igazságtalanul megölni annyit jelent, mint az egész emberiséget megölni.

Fotó? Mikó Ildikó

Fotó? Mikó Ildikó

Estére a lesokkolt párizsiak békés tüntetéssel nyilvánították ki részvétüket és a szabadsághoz való ragaszkodásukat a Place de la Republique-on. Gyertyákkal rakták ki: Én vagyok Charlie,  amellyel az összetartozást és nem a félelem hiányát hangsúlyozták. Ezt a feliratot több gyászoló is magára tűzte, találtam egy Muzulmán vagyok és Én vagyok Charlie táblát a hátára akasztó férfit is.

A tér közepén álló szobron felháborodott fiatalok kiabáltak felváltva, hogy szabadság, nem félünk, illetve szimplán azt: Charlie.  Egy fára, a szabadság fájára mindenki kiírhatta gondolatait, mint például Nem félünk, Szabadság, Gondolkodom, tehát én vagyok Charlie, Hosszú életet a tollaknak.

Estére hivatalosan meg nem erősített források alapján, három elkövetőt keresett a rendőrség, egy 34 és 32 éves testvérpárt és egy 18 év körüli hajléktalant. A támadást eddig egyik szervezet sem vállalja magára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!