Cityspotter – Szófia: 24 óra Európa egyik legöregebb városában

A Cityspotter sorozat írói sokszor bizony gondban vannak, amikor egy európai fővárost próbálnak bemutatni úgy, hogy az utazónak csak egy nap áll rendelkezésére megismerni az adott várost. Szófia esetében nincs ilyen probléma, ugyanis a bolgár fővárost nagyon szépen be lehet járni 24 óra alatt úgy, hogy minden érdemi látványosságot kipipálunk. 

Gasztro:

A napot mindenképpen egy péknél érdemes kezdeni. A bolgár péksütemények fenségesek (valamint frissen készülnek, ellentétben a Magyarországon közkedvelt, gyorsfagyasztott Fornettikkel), azonban a laktózérzékenyek gondban vannak, ugyanis mindenben van (még a húslevesben is), a legfőbb “bolgárikumnak” számító Sirene. A magyarul – és más nyelveken is – leggyakrabban bolgár sajtnak hívott feta-állagú tejtermék savanykás ízét  a lactobacillus bulgaricus adja, amelyre a bolgárok oly büszkék. Egyébként a boltokban, piacokon a sajtválaszték hatalmas, és mindent meg lehet kóstolni vásárlás előtt.

Az éttermek árai nagyon kedvezőek. Egy kétfogásos menü két személyre, még a drágábbnak számító éttermekben sem éri el a 30 levát (kb. 5000 Forint), ezért mindenkinek ajánlott egy ebédet vagy vacsorát elkölteni valami hangulatos vendéglőben.

Városnézés:

A belváros időhatékony bejárására a legalkalmasabb a Free Sofia Tour, amely egy nagyon felkészült, helyi önkéntesek által szervezett kétórás, angol nyelvű túra.

A Tolerancia tere nem véletlenül kapta ezt a nevet. Bulgária mindig is híres volt vallási türelméről. Pár perc sétára található itt egy mecset, egy zsinagóga, valamint egy katolikus és egy ortodox templom.

A túra egyik állomása Bulgária legfőbb szimbóluma, a neobizánci stílusban épült Alekszandr Nyevszkij Székesegyház, amely a keleti ortodoxia egyik legnagyobb temploma. A belépés ingyenes, és az ember úr érzi magát, mintha egy Dan Brown regénybe csöppent volna.

IMG_20131114_144136Szófia abban különbözik a legtöbb európai fővárostól, hogy itt nem egy, hanem két “Váci utca” van. Az egyik a szokásos divatcégek üzleteivel, a másikban viszont az alsóbb középosztálybelieknek szánt boltokkal találkozhatunk. Természetesen itt is megtalálhatóak a szokásos, hamisítványnak is gyenge utánzatok, amik mellett az ember nem tud mosolygás nélkül elmenni.

IMG_20131114_145200Tömegközlekedés:

Állítom, hogy egy városról csak akkor kapok megfelelő képet, ha a helyi közlekedést veszem igyénybe. Az alig öt éve átadott metró, valamint az állomások gyönyörűek és a szerelvények nem olyan zajosak, mint mondjuk a budapestiek. Természetesen a retró rajongóknak ott vannak a korai szocializmusban gyártott trolik, buszok és villamosok is.

Sofia_Metro_Station_Serdica_II_October_2012_PD_5Bár Szófiának nincsen folyója, a környező hegyek kárpótolnak mindenért. A város szinte minden pontjáról látható hegy, a Vitosha kétszer magasabb a Kékesnél. Bár 24 órába nem fér bele egy hegymászás, egy könnyedebb délutáni kirándulás mégiscsak javallott.

IMG_20131114_152927Éjszakai élet: 

Ha még jut energiánk bulizni, feltétlenül érdemes szétnézni a belvárosban. Szófia méltán híres éjszakai életéről. Megtalálható itt minden stílusú diszkó vagy bár, de amit feltétlenül ki kell próbálni, az az igazi autentikus Chalgoteka. A chalga stílus egy keleti, főleg muszlim hatású zene, szláv nyelven (!!!). Próbáltam megfelelő párhuzamot találni a magyar repertoárból, de csak a mulatósig jutottam. A különbség az, hogy a magyar fiatalok nem mennek át egy mulatós diszkóba, amikor már elég részegek. Itt igen. Extrémebb stílus az úgynevezett pornochalga, ahol a talajrészeg lányok egy falatnyi ruhában, 15 centis magassarkúban vonaglanak a tánctéren, a nem kevésbé józanabb férfiak nagy örömére.

Bevállalósabbak megtekinthetnek itt egy videót, az egyik leghíresebb, mellesleg meleg, roma előadótól, Azistól.

Szófia nem kimondottan szép város, inkább a hangulat az, ami magával ragadó. Ha a turista elég nyitott  rejtett kincsekre, minden városlakó által ismert legendákra, valamint rendelkezésére áll egy helyi idegenvezető, pompásan el lehet tölteni itt az időt. 

(Még több Cityspotter és városnéző cikk: Cityspottervárosnéző. Még több cikk Bulgáriáról: Bulgária. Még több cikk Dánieltől: Csepregi Dániel.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!