Egy 10 milliós országból egy 10 milliós városba

Általában az emberek első kérdése hozzám Koreával kapcsolatban az, hogy „szép hely?” Amire mindig csak hebegek-habogok, mert bár persze láttam szép dolgokat, de az országra inkább a „zsúfolt” jelző illik.

Az állandó zsúfoltság

Korea földrajzi adottságainak köszönhetően nagyon sűrűn lakott ország. Területe Magyarországéval egyezik meg, de 70%-a lakhatatlan hegyvidék. Lakosainak száma körülbelül 48 millió. Szó szerint egymást érik hát a települések. Nagyon hosszú autós utazások alkalmával is szünet nélkül sorjáznak az út mentén az épületek. Így aztán ami a természeti szépségeket illeti, a hegymászáson kívül az élmény nem túl testközeli. Általában a házak, és a közös terek sem túl szellősek, és minden egymás hegyén-hátán van, ami eléggé nyomasztó összképet tud adni.

Korea bármely, tetszőleges X koordinátáján állva kb. ezt láthatjuk.

A nem túl szívderítő, de annál jellemzőbb látkép

A fővárosban a káoszt tovább növelik a bódék, amelyekben kerülettől függően a hagyományos orvosláshoz szükséges gyógynövényeket, fűszereket, zöldségeket, csecsebecséket, ételeket, ruhákat, cipőket, játékokat és kozmetikumokat árusítanak.

A bódék, amikben minden kapható

De persze vannak azért szép dolgok is, mint például a mára már Szöul jelképének számító, belvárost átszelő, parkosított kispatak, a Csanggjecsan (Cheonggyecheon).

A várost átszelő Csanggjecsan patak

Aztán a buddhista templomok, és középkori paloták.

Régi buddhista palota

És persze hatalmas üveg felhőkarcolók.

Felhőkarcolók Szöulban

Fotó: a szerző hozzájárulásával

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!