Egy csipetnyi olasz Afrika

Van egy város Szicíliában, ahol megállt az idő. Van egy hely ezen a szigeten Afrikától kétszáz kilométerre, mely meglepő módon hasonlít a szomszédos Tunéziára. Ez a város Mazara del Vallo. Hogyan is lehetséges ez Európában? Elmesélem nektek.

fotó: Mihálydeák Rita

Fotó: Mihálydeák Rita

Mindenki azt kérdezi tőlünk, miért éppen Szicíliát választottuk lakhelyünknek. A válasz nagyon egyszerű: áttanulmányozva az összes európai ország időjárását arra a következtetésre jutottunk, hogy itt a legkellemesebb a klíma. (Most, április első heteiben, már olyan csodaszép a tavasz, hogy szinte kedvet kaptunk a tengeri fürdéshez is.)

(Fotó: Mihálydeák Rita)

(Fotó: Mihálydeák Rita)

Tunézia a túlparton fekszik, ahol az időjárás még az itteninél is forróbb. Sosem tettem még be a lábam afrikai országba, de a páromtól már rengeteget hallottam róla. Mindig is érdekelt az afrikai kontinens mássága és hangulata, és csodák csodájára ez most rám talált anélkül, hogy kerestem volna. Otthonunktól mindössze félórára ugyanis egy egészen új világba csöppenhettem, egy csipetnyi Afrikába.

Udvar(Fotó: Mihálydeák Rita)

Udvar
(Fotó: Mihálydeák Rita)

A Mazaro folyó bal partján fekvő város Szicília délnyugati részén található, ami közigazgatásilag Trapani megyéhez tartozik. Jelentős mezőgazdasági központ, valamint Olaszország legnagyobb halászkikötője is egyben.

A várost Kr.e. 9. században a föníciaiak alapították Mazar néven, ami sziklát jelent. Időszámításunk szerint 827-ben az arabok foglalták el a területet, melynek hatásait a város építészeti stílusában első pillantásra felfedezhetjük. Az arab hatások a gasztronómiában is érezhetők, itt ehetjük a legfinomabb kuszkuszt Olaszországban, ami eredetileg egy észak-afrikai eledel, és amit a szicíliaiak előszeretettel tekintenek magukénak (is).

A Mazara del Vallo városában található Casbah-negyed-ben (arab negyed) tett séta nagy hatást tett rám. A falak közül kiszűrődő arab zene, illetve az imára hívó hangszórók is valami egészen új világba röpítettek. Ezt a „hívószót” egyébként eddig csak amerikai filmekben hallottam, így ezúttal ismeretlen érzést keltett bennem.

Látnivalók: kézzel festett csempével díszített lépcső fogad minket a város központjában, ahonnan aztán a sétálóutca nyílik elegáns üzleteivel, valamint a hatalmas kontraszt az arab negyed ódon épületeivel. A díszes lépcsőtől balra láthatjuk az első darabkát e város történelméből, egy normann templom maradványait, melyet 1073-ban építettek, és az 1880-ban történő rombolását követően csak ez a fal maradt épen.

Norman templom rom(fotó: Mihálydeák Rita)

A normann templom romja
(fotó: Mihálydeák Rita)

Innen továbbhaladva pillanthatjuk meg a római katolikus székesegyház (Catedrale Santissimo Salvatore) épületét.

A katedràlis(Fotó: Mihálydeák Rita)

A katedrális
(Fotó: Mihálydeák Rita)

A templom előtti főtéren (Piazza della Repubblica) pedig a város védőszentjének, Szent Vitusnak (San Vito) a szobrát láthatjuk, évente egyszer pedig a St. Vitus Feast-et (Lu Fistinu di Santu Vitu) is megrendezik, ami nagy kuriózum és rengeteg turistát csalogat a környékre.

San Vito-védoszent(Fotó: Mihálydeák Rita)

San Vito, a védőszent
(Fotó: Mihálydeák Rita)

Piazza della Repubblica(Fotó: Mihálydeák Rita)

Piazza della Repubblica
(Fotó: Mihálydeák Rita)

A téren továbbhaladva még nem érnek véget a meglepetések; egy újabb építészeti remeket pillanthatunk meg a katedrális mellett: ez a Szent Ignác (Chiesa di Sant’ Ignazio) hajdani jezsuita templom, melyet 1701-ben építettek. 1943-ban lebombázták, de a maradványait a mai napon is megcsodálhatjuk a barokk műemléknek. Csodás oszlopai és homlokzata ellenálltak az idő vasfogának, itt sétálgatni valóban furcsa, ugyanakkor meghitt érzéseim támadtak.

A jezsuita templom maradvànyai(Fotó: Mihálydeák Rita)

A jezsuita templom maradvànyai
(Fotó: Mihálydeák Rita)

Casbah-negyed(fotó: Mihálydeák Rita)

Casbah-negyed
(fotó: Mihálydeák Rita)

Végül pedig térjünk vissza a (Casbah-negyed) szűk arab labirintusába, ahol minden fal és épület a múltról suttog. A hely látogatása felér egy időutazással, engem leginkább a kézzel festett táblák, dekorációk nyűgöztek le. Az arab lakók otthonosan mozognak a kerületben, a turisták kíváncsisága már meg sem lepi őket.

Muvészi dekor a falakon(Fotó: Mihálydeák Rita)

Művészi dekoráció a falakon
(Fotó: Mihálydeák Rita)

(Fotó: Mihálydeák Rita)

(Fotó: Mihálydeák Rita)

(Még több cikk Olaszországról: itt.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Olaszországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Olaszországban csoporthoz!)

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!