Egy nyolcvan milliós ország meseházikói

Szerelem első látásra: amint először megláttam az elsőt, rögtön egy mesében éreztem magam. A kábulatot felváltotta a hihetetlenség érzése, aztán jött az érintés mámora, majd a rózsaszín szemüveg levétele után elgondolkodtam: hogy lehet, hogy ezek a girbegurba gerendák megfelelő alapot adnak a háznak, és a sok helyütt ferde falak között élni is lehet?

Göttingenben is sok favázas szerkezetű ház (keresztnevén: Fachwerkhaus) ejti rabul az utazót, ám az igazi paradicsom errefelé Hannoversch Münden! Először tavaly nyáron estem ámulatba a kisváros macskakövein, majd már göttingeni lakosként három vendégünket is elkísértem e mesebirodalomba. Mert milyen is egy favázas szerkezetű ház? Először is nagy, minimum kétemeletnyi magas, a faváz általában sötétbarnára festett, a kitöltése pedig egyszerű bézsszínű. Persze néha túlzásba esnek rózsaszínű házakkal, de bőven kárpótol a Hannoversch mündeni egységmese!

Az első ilyen jellegű házakat az ókorban építették Közép-Európában, az Alpoktól északra, egészen Angliáig épültek ilyenek. Arról is gondoskodtak az idők folyamán, hogy semmiképpen ne legyen unalmas megoldás, így különféle díszítéseket találtak ki (pl. feliratok, keresztek). A legrégebb óta létező favázas házikó Dél-Németországban a 13., Észak-Németországban a 14. századból származik. Európa-szerte több helyen is találkozhatunk ilyen házakkal: Angliában, Lengyelországban, az összes német nyelvű országban, Belgiumban, Franciaországban, de még Bulgáriában, Litvániában, Oroszországban, Csehországban és Görögországban is. Az Európából kivándoroltaknak köszönhetően még Brazíliába, Ausztráliába és az USA-ba is eljutottak e mesés építmények.

A legviccesebb pedig az, hogy ezek az épületek kívülről ugyan réginek néznek ki, de az ósdi mögött ott a tökéletesen záródó új ablak, és a berendezés természetesen már modern.

Most pedig dőljetek hátra, és varázsolódjatok el a képekkel!

(Tetszett a cikk? Kövess minket a facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Németországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Németországban csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!