Globstopper: Sarki fény gyorstalpaló Izlandról

A gésák világából ezúttal Izlandra kalauzol minket a Globstopper. Juhász Sandy egy héttel ezelőtt Nagy Ibolyát hívta ki: Felkérem Nagy Ibolyát Izlandról, hogy írjon egy cikket az izlandi sarki fényről: hol a legromantikusabb megcsodálni, ha az ember párban (nászútra) utazik Izlandra? Arra is kíváncsi lennék, hogy milyen időszakban és mennyi időre érdemes menni, hogy biztosan látni lehessen! Az izlandi sarki fényről bármi érdekel! Ha nem sikerül megírni határidőn belül, kérlek, csinálj egy videót, ami bemutatja, hogy miként lehet izlandi fókahúsból finom vacsorát készíteni! 

Sarki fény, északi fény, aurora borealis. Mindegy milyen néven hívjuk, mindenki ámulattal gondol az éjszakai égen táncoló színes fényekre. Az izlandi tél egyik leggyönyörűbb jelensége – legalább valami pótol a hónapokon át tartó sötétségért -, aminek a pontos leírására még nem találtam meg a megfelelő szavakat, de pont annyira ámulatba ejtő, hogy a tél nagy részét égnek emelt tekintettel töltöm, hátha elkezdenek cikázni a fejem fölött, és az sem érdekel, ha eközben oszlopnak vagy kerítésnek megyek. Valamit valamiért.

(Fotó: Thinkstock)

(Fotó: Thinkstock)

A jelenség neve Aurora római hajnalistennő, és a borealis „észak” szavakra utal, déli párja az aurora australis. Színe általában zöld, de a levegőben lévő oxigéntől és nitrogéntől függően lehet piros, lila, narancssárga és ciklámen is. Az éteri fényeket a túlnyomórészt Napból származó részecskék és a földi légkör atomjainak ütközése okozza, körülbelül 100 km magasan a felszíntől. Minél erősebb a naptevékenység, annál valószínűbb a sarki fény előfordulása is. Az aktivitást előre jelző honlapok is vannak, az egyik ilyen például az országos izlandi időjárásportálon található, ami szerintem egy elég megbízható forrás, de ezen kívül számos ilyen oldal létezik.

Aurora borealis az izlandi Kirkjufell-hegy fölött(Fotó: Thinkstock)

Aurora borealis az izlandi Kirkjufell-hegy fölött
(Fotó: Thinkstock)

Az aktivitáson kívül még két nagyon fontos feltétele van a sikeres fényvadászatnak, az egyik a sötétség. Ebből a szempontból a legideálisabb a látogatást szeptembertől márciusig időzíteni, mert a többi hónapban fordul a kocka, és huszonnégy órás nappalok adják át a helyet a téli feketeségnek. Egyébként az éjféli nap is lehet annyira gyönyörű, mint a téli fényparádé, és annak is megvan a romantikája, amikor hajnali háromkor a nappali világosságban áztatjuk magunkat egy meleg vizes forrásnál a semmi közepén pár doboz sörrel.

A harmadik fontos tényező pedig – és itt most sajnos rossz híreim vannak azoknak, akik csak a sarki fény miatt utaznának Izlandra – a felhőtlen égbolt. Télen sajnos nagy esély van rá, hogy napokon, akár heteken keresztül vastag felhőtakaró borítja az eget, és hiába történik egy egész eget betöltő fényshow, lehetséges, hogy mindebből semmi sem látható. Előfordulhat ennek az ellenkezője is, de a siker sajnos sosem garantált.

(Fotó: Thinkstock)

(Fotó: Thinkstock)

Ha valaki mázlista, és sikerül elcsípnie a fényeket, annak azt javaslom, hogy menjen olyan távol a várostól – nem lesz nehéz – amennyire csak lehet. Reykjavíken belül remek hely lehet erre a Grótta nevű világítótorony és a környéke, de a legjobb ilyenkor teljesen magunk mögött hagyni a közvilágítást. A legszebb hely, ahonnan valaha sarki fényt láttam, a Jökulsárlón gleccserlagúna volt. Eszméletlen, ahogy a táncoló fények visszatükröződnek a lagúna vizén, mindeközben az ember előtt egy hatalmas gleccser, mögöttünk az óceán, az állunk valahol a földet súrolja, a kezünkben pedig – ha nem fényképező – akkor remélhetőleg forró csoki van.

U.i.: Ha valaki Izlandon jár, és nem tud meglenni aurora nélkül, az ellátogathat a Northern Lights Centerbe, ahol mindenféle érdekesség mellett szimulálják is a fényeket. De szerintem ez pont olyan keserű szájízt hagy maga után, mint az édesítő cukor helyett.

(Kíváncsi vagy a következő kihívásra? A jövő heti Globstopperből kiderül!)

(Korábbi Globstopper cikkek itt: GlobstopperMég több cikk Izlandról itt: Izland. Még több cikk a  Még több cikk Ibolyától itt: Nagy Ibolya.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!