Greetings from Turkey – Ahol a madár se jár

A törökországi nyaralásokról, valljuk be, a legtöbbünknek a török Riviéra ugrik be. A napozóágyak árnyékából sokan csupán a kötelező látnivalók letudására mozdulnak ki, pedig nem is gondolná az ember, hogy milyen csodás, rejtett tartalékai vannak Törökországnak. Most bemutatok Nektek pár helyet, amelyek, lehet nem kaptak eddig nagy reklámot, viszont kár lenne kihagyni őket.

Antalyában járva, biztos mindenki meglátogatja a bazársort, az óvárost és benéz a turistáknak nyitva tartott dzsámik egyikébe. Ha a hőségben szeretnétek hűsíteni magatokat egy török limonádéval vagy Efes sörrel, akkor semmiképp se hagyjátok ki a Castle Cafe-t, ami az óváros szívében, egy meglehetősen eldugott helyen található kávézó.  Kevés turista téved be ide, leginkább a helyiek körében népszerű, viszont este hat után szinte képtelenség ülőhelyet találni. Kellemes spanyol és török zene szól itt, pálmafákkal van övezve és egy szikla szélén áll ahonnan a kilátás lélegzetelállító. Én, személy szerint megszámolni sem tudom, mennyi naplementét néztem már itt végig, de ebből a helyből sosem elég.

Ha felfrissültetek, javaslom a Mini City meglátogatását, ahol egy bő óra alatt Törökország összes nevezetességét végignézhetitek egy parkban.  Az isztambuli Kék Mecsettől kezdve a Trójai falóig minden megtalálható ebben a mini városban, ha nem áll rendelkezésetekre pár hét vagy hónap, hogy egész Törökországot bebarangoljátok. :)

Ha valódi tengerparti kikapcsolódásra vágytok, és szabadulnátok az antalya-i full-extrás szállodák tömkelegéből, mindenképpen látogassatok el a Pillangóvölgybe és a mellette található Turan Hill Lounge-ba, ahol az ember egy másik világba csöppen. Ez tipikusan az a hely, ahová az ember az életben egyszer még vissza akar térni, habár a Líkiai-út mentén rengeteg, csodás tengeröböl található, melyek még érintetlenek, hiszen a turisták körében még nem annyira népszerű Anatóliának ez a része. A Turan Hill Lounge egy tábor/kemping a hegyekben, az Antalyától 200 km-re fekvő Fethiye közelében. A koncepciója pedig a következő: minden természetes anyagból van és kb. 60 fő a befogadóképessége, saját tengerparttal rendelkezik, ami a völgy aljában van, a házikók pedig a hegyoldalban. Itt nincsenek klubok vagy éttermek, az embernek olyan érzése támad, mintha egy másik bolygón lenne. Sokféle programon lehet részt venni, pl. sziklamászás, a Líkiai-út egy szakaszának megtétele (összesen 510km, az első ókori civilizációk mentén halad végig és 3000 éves), búvárkodás, reggeli jóga vagy éppen hajóút a Pillangóvölgybe.

A sziklamászást én valószínűleg kötelezővé tenném, annak, aki ide látogat és adnék is egy hasznos tippet. Ha lehet, a bikini mellé dobjatok be egy edzőcipőt is, ennek hiányában a túra nem csak móka és kacagás. Biztosító kötelek nincsenek, viszont csúszós sziklák a vízesések között annál inkább. Nálam sajnos csak strandpapucs volt, így az utat 1000 méter magasságig, a majd’ 90 fokos sziklafalakon mezítláb tettem meg. Utólag életre szóló élmény, de akkor…

A cikk a következő oldalon folytatódik!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!