Ha LIverpool, akkor Cavern Club

Milyen érzés, amikor egy spanyol és egy magyar nagycsaládos édesanya négy, de maximum öt órás kimenőt kap péntekre a családjaiktól? Először is nem könnyű eldönteni, mit tegyünk a hirtelen ránk szakadt szabadidővel: a városban, azaz Warringtonban töltsük el, vagy inkább utazzunk egy kicsit, természetesen a költségminimum elvét követve? Hosszas gondolkodás és önmagunkkal való vívódás után aztán megszületett a döntés: irány Liverpool!

Ezen az esősnek ígérkező pénteken tehát vonatra szálltunk, Warrington Central-Liverpool Lime Street útvonalon, két fő részére retúrjegyet váltva az útiköltségünk 9 GBP volt.

Első látnivalóként a Liverpool Cathedralt jelöltük ki, ahol ingyenes belépési lehetőséget kínálnak a hét minden napján, 8-18 óráig a látogatók számára. Az 1880-ban épült, majd folyamatosan bővített és modernizált katedrális legfőbb nevezetessége, hogy az épület teljes hossza 189 méter és ezzel a leghosszabb katedrális a világon. A Liverpool Ctahedral 101 méter magas, ezzel a harmadik legmagasabb épület a városban. A tornyába három szinten át 108 lépcsőfok vezet, nyitvatartási ideje különbözik a templom részétől és belépőjegy köteles. Több információt erre a linkre kattintva tudhattok meg róla. A panoráma viszont tökéletes. A Liverpool Cathedral az egyik legforgalmasabb turistalátványosság a városban, ezért nem kell csodálkozni, ha több busznyi egyenruhás diákkal és japán turistával találkozunk. A mi esetünkben a több busznyi diák kóruspróbára érkezett a templomba az iskola kórus zenekarával, így a nyakunkba szakadt szabadidőnk maradék három óráját akár itt is eltölthettük volna, mert a kapott zenei élmény igazán libabőrösre sikeredett, ráadásul mindez keveredett az épület monumentális erejével. De mi továbbmentünk.

A Liverpool Cathedral előtt (fotó: Talabérné Fésüs Erika)

A Liverpool Cathedral előtt
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Útközben elhaladtunk a Chinatown mellett, mely építmény Liverpool testvérvárosával, Sanghajjal közösen került kivitelezésre és 2000-ben a Kínai Újév alkalmából adták át a nyilvánosságnak. A Chinatown 13,5 méteres ívével a legmagasabb ív Európában.

Ezután az elmaradhatatlan “teatime” következett a Costa Coffee-ban, a Lord Street-en. Az utca és a kávézó is hangulatos, a tea ára viszont az átlaghoz képest magasabb 1.75 GBP/fő.

Ami viszont ekkor következett, ha azt előre tudtuk volna, akkor biztosan csökkentjük a katedrálisban eltöltött, valamint a teaidőnket is, hogy több időnk jusson a Matthew Streetre, ahol az alábbi felirat hirdette, hogy hová is csöppentünk:

Welcome to the world-famous Mathew Street in Liverpool, UK Birthplace of The Beatles and World Heritage city!

Matthew Street

Matthew Street

A Matthew Street az a 75 méter hosszú utca, ahová beszorult egy darabka történelem. Ahol bárhová nézünk, az az ismerős négy srác néz ránk a falakról, az ajtótáblákról, az ablaküvegekről. Ahová nyáron a több napos Beatles-fesztiválra érkeznek a világ minden tájáról előadók és turisták egyaránt. De ahogy a mellékelt ábra mutatta mindez nemcsak a nyári fesztivál idejére érvényes. Az év bármely napján érkeznek emberek ebbe az utcába – a szomszéd utca bérházaiból épp úgy, mint Ausztráliából, Hollandiából, Kanadából, vagy a szomszéd városból, hogy legurítsanak egy korsó hideg sört, megigyanak egy csésze forró teát, vagy hogy elolvassák a reggeli újságot ennek a bizonyos utcának, abban a bizonyos klubjában, a Cavern Clubban. És miért fontos ez?

Mert a Cavern Club az a pincehelyiség, ahol a Beatles 1961. február 9-én először színpadra lépett. Majd 1963-ig további 291 alkalommal szórakoztatta a rajongóit. Egy kis történelemóra Liverpoolban, amiből nem elég 45 perc. Egy pincébe vezető lépcsősor, ami nyitottságával magába szippant, hangulatával elbódít és garantáltan nem akarsz többé hazamenni. Egy pincehelyiség, ahová ha belépsz, egészen biztosan más emberként távozol. Egy hely Angliában, ahol megállt az idő és ahol végre számít az, hogy honnan érkeztél. A téglafalon lógó megsárgult fényképeket, mint letűnt idők tanúit nézegetve egy dolgot megállapítottunk: “It just the people change.” Csak az emberek változnak. Eltelt 53 év, de a Beatles által hirdetett értékek ma is helytállóak.

A srácokkal(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

A srácokkal
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

A Club 1957 januárjában nyílt és azóta kisebb szünetekkel, de folyamatosan kiszolgálja a jazz és rock and roll műfajok kedvelőit. Napjainkban a hét valamennyi napján (hétfőtől csütörtökig délután 2 órától, valamint péntek, szombat és vasárnap 12 órától) élőzenével, évtizedes emlékekkel és fergeteges hangulattal várja a vendégeit.

A Cavernben

A Cavernben

Záróakkordként megérkezett a busznyi japán turista is, akik velünk egyetemben egy dolgot biztosan megtanultak: Liverpool Cathedral ide, Chinatown oda, ha Liverpool, akkor Cavern Club! Mi pedig minden bizonnyal még visszatérünk erre a helyre, ami elsőként fog szerepelni a listánkon és természetesen nem csak egy órára.

(Még több cikk városnézésről és szórakozóhelyekről: városnéző, szórakozóhelyek. Még több cikk Nagy-Britanniáról:Nagy-Britannia. Még több cikk Erikától: Talabérné Fésüs Erika.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Angliáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Angliában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!