Ha szerda, akkor piac Sienában!

Na, sajnos nem bolhapiac. Nem lehet turkálni, sem fantasztikus antikvár könyveket kifogni potom pénzért, és antik római érméket sem árulnak. Kérem ez Siena, ahol a nyugdíjas nénik, mit nénik, asszonyságok szőrmebundában járnak, és az ölebük is jobban van tartva, mint a csóró egyetemista. Szóval Siena nem a zsibvásárairól híres, nincsen angol, sem holland használt ruha, és antikvárium is csak pár hónapja nyílt, de gyanítom, én nem leszek elég a fenntartásához, úgyhogy mi marad? A heti szerdai piac.

A kép elég vegyes: olasz egyediségek versus bármelyik kínai áruházban kapható ruhaneműk. A piac egyes részei tehát a Józsóra emlékeztetnek, csak kicsiben és konszolidáltabban, értsd: nem fut utánad a kicsi kínai az áron alkudozva. Tulajdonképpen, ezen az olasz piacon még alkudni sem lehet. Egyszer véletlenül sikerült 1 egész eurót lefaragnom egy táska árából, de szerintem az eladó csak azért engedett, mert annyira viccesnek találta, hogy valaki alkudni próbál. Szóval, itt más szabályok diktálnak.

A sienai zárkózottság ellenére, a piacon egyre több a kínai stand, és velük együtt az egy kaptafára készült pólók-pulcsik-kardigánok, ami pedig nem ebbe a kategóriába tartozik, az semmiképpen sem a magyar piachoz szokott pénztárcához van igazítva. Van itt elit paplanos, függönyös, szőnyeges, bőrkabátos (és bőregyebes), kalapos, fonott kosaras, egyedi lakberendezéses, tehát drága bevásárló utca piaci formába bújtatva. Sienában még a piac is sznob.

Félre ne értse senki, nagyon jó kis dolgokra lehet bukkanni, de senki ne számítson kíméletes árakra. A cipő szekció egészen döbbenetes kínálattal rendelkezik, de van alkalmi ruhás is, gombos, mütyürös, szerkentyű alkatrészes, otthonkás (!!!), modern konyhai “sosejösszrámirevalós”, és ki ne maradjon a legjobb részleg: a gasztro szekció.

Kekszek, édességek, olajbogyós cuccok, házi sugók, tengeri kacatok, frissen sütve és nyersen, kolbászok, szalámik, szalonnák és sajtok minden mennyiségben. Úgyhogy aki szerdánként erre jár, üres gyomorral és kellő zsebpénzzel tegye, majd vegyen egy adag rántott scampit, irány a piac melletti középkori erőd, ami ma parkként és nyaranként szabadtéri moziként szolgál, majd foglaljon el egy szimpatikus padot és élvezze, hogy kézzel-lábbal, mindenhol olajosan és maszatosan szétcincálhatja a tengeri herkentyűket.

Fotó: a szerző hozzájárulásával

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!