Hogyan fárasszuk le a családot? – azaz 4 napos intenzív Róma tanfolyam

Igazából csapatépítő tréningnek is nevezhetném a gyorsított “Ismerd meg Rómát” útitervemet. Mert az, hogy családom 5 másik női tagjával, ahol 24-től 74 évesig minden korosztály képviseltette magát, 4 nap alatt megjártam Róma „must” nevezetességeit, és ezt emberi veszteség nélkül és a családi béke megőrzésével vittem végbe, érdemel némi elismerést. 

Nem mondhatnám, hogy ismerem Rómát, de a 4-5 kirándulás, látogatás, városnézés, na meg az olasz tudásom úgy látszik elegendőnek bizonyult, hogy családtagjaim rám szabják az idegenvezető szerepét. Íme pár tipp azoknak, akik családi kirándulást szerveznek, vagy egy egyszerű erőltetett római menetet.

1. Igyekezz eltitkolni a többiek elől, hogy mennyi mindent próbálsz belesűríteni a programba (elég, ha egy valakivel kooperálsz). Felesleges, hogy már a gondolattól elfáradjanak. Útközben mondd, hogy csak már csak pár méter. A látvány általában úgyis elfeledteti a bajokat, de ha mégsem, legyenek kész busz-metró-villamos menekülési útvonalaid, vagy előre feltérképezett kávézó-étterem-szusszantó-nyilvános WC alternatíváid.

2. A legjobb, ha az ember a vatikáni múzeumokkal kezdi a Rómával való megismerkedést. Igaz, elvesz egy napot a turista életéből, de kell az energia annak a rengeteg alkotásnak a befogadásához, és esélytelen, hogy egy elgyötört test és kultúrával púpig rakott agy ebben partner legyen. Manapság már meg lehet spórolni a 3-4 órás sorban állást, és higgyétek el, megéri az a plusz 4 Euró. Jobb, ha a gyanútlan műkedvelő csak a sixtusi kápolna felé szembesül az irdatlan tömeggel.

Az esti Pantheon

3. A csapatban mindenkinek megvan a saját ritmusa, igénye, óhaja, sóhaja, fényképezni valója, szuvenír/képeslap/hamis D&G táska vásárlási rohama. Légy rugalmas, jelölj ki találkozási pontokat, ruházz fel mindenkit térképpel és magoltasd be az utcanevet, ahol a szállótok van. Esetenként nem ártana kolomp mindenki nyakába, de sajnos a római tömegben ez sem bizonyulna hatásosnak.

4. Ha a nagy többség túl fáradt egy múzeumhoz, vagy drágállják azt, elég, ha egy embert beküldesz, aki dokumentálja a fontos látnivalókat. Gáz, de költséghatékony és mindenki jól jár. Nehezen lehetne ennél turistásabban megoldani az ilyen jellegű problémákat.

5. Csak haladóknak: éjszakai városnézés, Szent Péter bazilika kupolájába mászás, Máltai lovagok terének megmászása. Ez utóbbi azért lehet érdekes, mert a téren egy nagy zöld ajtó kukucskálóján pont a bazilika kupolájára látunk rá.

A Bazilika a kukucskálón keresztül

6. Vigyetek otthonról pálinkát. Minden úti bajra jó, a 4 napig pizzán élő gyomrot segíti a regenerálódásban, és az idegen helyen nehezen alvókat is álomba szenderíti, különösen egy bizonyos kilométer dózis után.

7. Trastevere (a Tevere folyó nyugati fertálya) bebarangolása maradjon az utolsó napra. Még akkor is, ha kis csapatod ekkor már hallani sem akar semmiféle gyaloglással kapcsolatos tevékenységről. Trastevere a tökéletes zárás, még akkor is, ha többet üldögéltek téren, mint bolyongtok a kis utcákon, itt egy kicsit ki lehet szakadni a turista zsúfolt Rómából, magunkba szippantani a hétköznapokból, beülni egy jót enni és tervezni a következő családi kirándulást.

Trastevere

 

Fotó: a szerző hozzájárulásával 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!