Így lettem Plane Spotter

Temesvár egyik kertvárosából költöztem 2013 tavaszán a Bécs melletti Schwadorfba. Világ életemben falun laktam, de mindig is városban tanultam és dolgoztam. Schwadorfban a bécsi reptér a szomszédom, pontosabban a Schwechat nemzetközi repülőtér. Az egyik leszállópálya alig 1 km-re fekszik a lakásunktól, ha kinézek az ablakon, már látom is a szép, nagy “madarakat”, amint leereszkednek, majd eltűnnek a szemem elől, a fák mögött.  

Az ablakomból. (Fotó: Laslavic Tímea)

Az ablakomból. (Fotó: Laslavic Tímea)

Nagyon szeretek ezen a helyen lakni. Egyáltalán nem zavarnak a repülők, sőt, ha most elköltöznék, hiányoznának nekem. Leszálláskor minimális zajt produkálnak, ha pedig éppen ezt a pályát használnák a felszálláskor, ami elég ritkán fordul elő, az is csak akkor gond egy picit, ha éppen fejfájós napom van vagy valami hasonló. Ilyenkor tényleg hangosak, de ha becsukom az ablakokat, azok megvédenek a zajtól – és ezeket egyébként maga a repülőtér szereltette be nekünk, ingyen és bérmentve. Állandóan méricskélik a zajszintet, és kb. két éve, amikor még csak a vőlegényem lakott itt, szóltak, hogy a régi ablakok már nem biztosítanak kellő védelmet, így csere lesz. Vannak olyan járatok, amelyeket már fejből tudok: például az osztrák légitársaság, az Austrian Airlines éjjel fél tizenkettőkor felszálló, elég zajos bangkoki járatát. Továbbá mindig felismerem az Emirates Boeing 777-esét, amely naponta kétszer is érkezik és indul. Vagy a Korean Air Cargo-járatát, egy hatalmas, türkizkék színű repülővel, amelynek farkán a Pepsi-hez hasonló logó van, és ezért sokan, főleg a gyerekek, Pepsi-járatnak becézik.

Pepsi-járat. (Fotó: Laslavic Tímea)

Pepsi-járat. (Fotó: Laslavic Tímea)

Többször meglestem a repülőket a mezőről is. A falu végében már ott húzódik a reptér kerítése. Szinte mindig találkozni olyanokkal, akik szintén azért vannak ott, hogy a leszállásokat lássák. “Plane spotter”-eknek hívják őket: a hobbijuk a repülőgépek fotózása. Egyik-másiknak profi felszerelése is van, mások mobiltelefonnal kapják őket lencsevégre. Nagyjából kétpercenként érkeznek a járatok, így van mit látni. Pont a fejünk felett haladnak el a gépek, elég nagy élmény ennyire közelről látni a “hasukat” és ilyen közelről hallani a motorokat.

Falu vége. (Fotó: Laslavic Tímea)

Falu vége. (Fotó: Laslavic Tímea)

Vigyázat. (Fotó: Laslavic Tímea)

Vigyázat. (Fotó: Laslavic Tímea)

Hasa (Fotó: Laslavic Tímea)

A hasa. (Fotó: Laslavic Tímea)

A kerítés (Fotó: Laslavic Tímea)

A kerítés. (Fotó: Laslavic Tímea)

Nagyocska. (Fotó: Laslavic Tímea)

Nagyocska. (Fotó: Laslavic Tímea)

A bécsi repülőtér vezetősége támogatja ezeket a rajongókat. Létezik egy úgynevezett “Flughafen Freunde” egyesület, azaz a repülőtér barátainak klubja, ennek tagjai kérelmezték a reptér főnökeinél, hogy tegyék lehetővé számukra a fotózást. Így ez már régen megengedett a kerítésen kívülről, sőt, helyenként speciális ablakocska-szerű lyukakat is felszereltek, hogy a “leselkedők” azon dugják be a fényképezőgépek csöveit, és ne kelljen a kerítés mintáján keresztül fotózni. Ilyenek több helyen is vannak, idén is létesítettek újakat, amikor a plane spotter-ek jelezték, hogy egy bizonyos ponton szükség volna ilyenekre, ugyanis éppen ott tudják a legjobban lencsevégre kapni azt, amikor a kerekek földet érnek. Ezeket az “ablakocskákat” be is lehet csukni, ha olyan járat érkezik, amelyet nem szabad fotózni.

A rés (Fotó: Laslavic Tímea)

A rés. (Fotó: Laslavic Tímea)

A mezőn (Fotó: Laslavic Tímea)

A mezőn. (Fotó: Laslavic Tímea)

Az pedig még érdekesebb, hogy a reptér eddig nem is egy, hanem már két kis “műdombocskát” is felhúzott a leszállópálya mentén annak érdekében, hogy az emberek oda felmásszanak, és onnan kövessék figyelemmel az érkezéseket és indulásokat. Remek kis kirándulóhelyek ezek. Az egyik ilyen dombocska itt van a közelünkben, a kerítés mentén húzódó bicikliúton, a másik egy picit messzebb van – oda eljutni bringával már egy kicsit nagyobb fittséget igényel. Utóbbit egy másik irányból autóval is meg lehet közelíteni, van pár parkolóhely is, majd onnan pár száz métert kell még gyalogolni. Fenn padok is vannak, hát nem szuper? Többször is jártam már mindkét helyen. Minden olyan vendégünket elvisszük oda, aki érdeklődik a repülők iránt. Senki nem csalódott eddig, még pikniket is szerveztünk, nagyon kellemes volt!

Parking (Fotó: Laslavic Tímea )

Parking. (Fotó: Laslavic Tímea )

Sokszor látni gyermekes családokat is repülő-lesen, a kicsik még inkább lelkesednek a látványért!

Gyerek a dombon (Fotó: Laslavic Tímea)

Gyerek a dombon. (Fotó: Laslavic Tímea)

Minden évszakban megfigyeltem már a repülőgépeket. Szép kis repülő-leses sétákat vagy biciklitúrákat lehet tenni tavasszal és nyáron, amikor színesek a mezők, de télen is, amikor a csikorgató hidegben vagy havazás közben érkeznek meg a járatok Bécsbe. No és amikor erősen fúj a szél, és meg-megbillennek a gépek a levegőben! Nagyon ritkán, de az is előfordult már, hogy nem sikerült a leszállás, ezért a gép tett még egy kört. Többször láttam már ilyet. A repülőtér az életem részévé vált itt. A repülőkkel kelek és fekszem, csak éjszaka van teljes csend, akkor ugyanis egy másik leszállópályát használnak, amelyet az autópálya felől közelítenek meg a járatok, így egyáltalán nem zavarják a lakott területeket. A környékről egyébként nagyon sokan dolgoznak a repülőtéren, a vőlegényem is légiforgalmi diszpécser.

A kerítés télen                                                                     (Fotó: Laslavic Tímea )

A kerítés télen. (Fotó: Laslavic Tímea)

A bécsi repülőteret egyébként szervezetten is meg lehet ismerni a VisitAir Center révén: 10 eurós jegy fejében busszal viszik körbe a látogatókat, és megmutatják a reptéri munka szinte minden mozzanatát. Részt vettem már én is ilyen túrán, az egyik szomszédunk is ebben a központban dolgozik. Van továbbá egy hatalmas panorámás terasza is, amelyen 4 euróért húsz méter magasról lehet látni a repülőtéri nyüzsgést. A reptér naponta több száz járatot fogad és enged útjára a világ legkülönbözőbb pontjaira. Több tízezer alkalmazottja van, akkora, mint egy városka.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!