Így utazhatsz és nyaralhatsz egy hétig a horvát tengerparton 39000 forintból

Sokan úgy vélik, egy külföldi nyaralás/kirándulás komoly összeget igényel, holott ez sok esetben egyszerűen nem igaz. Most megmutatom, hogyan élvezheted az életet egy hétig a horvát tengerparton akár már 39 000 forintért, és ebben benne van a szállás, étkezés és az oda-vissza út is!

A célterület az arisztokrácia fellegvára, a horvát Monte-Carlo néven emlegetett Opatija és környéke.

(Fotó: Ruman Miklós)

(Fotó: Ruman Miklós)

Utazás

Az Isztriai-félszigetet célszerű autópályán megközelíteni. A magyar, 10 napos autópályadíj személyautóra alacsonynak mondható, ezen nem érdemes spórolni, vegyük meg. Horvát oldalon más a helyzet. Itt fizetőkapus rendszer működik, ráadásul elég húzós az ára. Akik szeretnek vezetni, azoknak azt javaslom, hogy a zágrábi elkerülő után fő úton folytassák az utat a helyek közt kanyargó szerpentineken, csodás kilátásokban és hegyi falvakban gyönyörködve. Az én véleményem, hogy maga az utazás is öröm, nem csak a nyaralás. Akik szeretnének gyorsan túljutni az utazáson, azok inkább fizessék meg az autópályát.

Ha alacsony, 6-8 liter fogyasztású autóval megyünk, az üzemanyag költség 4 főre elosztva meglepően vállalható mértékűnek fog bizonyulni. A táv oda-vissza kb. 1000 km, ha azonban beleszámolunk egy kis helyi utazgatást is (miért ne tennénk), akkor 1400 km. Összesen 70-80 liter üzemanyagból (4 főnél fejenként 17-20 liter) megvan az egyhetes nyaralás útiköltsége

Szállás

A horvát tengerpart mentén temérdek szálláshely közül választhatunk. Az árak barátságosak, azonban most összesen 39 000 forint büdzséből nyaralunk, az élményekre fókuszálva, nem pedig a több csillagos hotelszobákra. Ebből a költségkeretből egy kellemes tengerparti kempinget nézzünk ki magunknak. Mivel úgyis csak aludni használjuk majd a szállást, ezért egy kalandos sátrazó hely bőven elegendő lesz. Amennyiben a kemping valamilyen okból nem megfelelő választás, a különböző szállásfoglaló oldalakon már találunk kiadó szobát vagy apartmant 4000 Ft/fő/nap-tól.

Meleg szívvel tudom ajánlani az Opatija mellett, Icici kisvárosában elhelyezkedő Rivijera Opatija kempinget. A domboldalon elhelyezkedő, többszintes, fás-füves környezetben, kilátással a tengerre, ingyenes wifivel és rendkívül baráti áraival remek hely egy tengerparti kempingre. Miként a legtöbb helyen, itt is külön kell fizetni a sátorhelyért, a kocsihelyért és a személyekért. A vizesblokk és a wifi benne van az árban. Egy kocsinak két sátorral négy személyre körülbelül 2500Ft/fő árban jön ki.

(Fotó: Ruman Miklós)

(Fotó: Ruman Miklós)

Ellátás

A tengerparti árak a magyarországi árakhoz képest magasak. Az alkoholos italoké akár a többszöröse is lehet. Költségkímélő módszernek azt javaslom, itthon vásároljatok be például italból és konzervekből, hacsak nem akarjátok kajára költeni a pénztárcátok tartalmát. A tengerparton főként kisbolttal, illetve néhány közepes bolttal találkozhatunk. Pékáruk bármelyik napszakban beszerezhetők, persze csak a bolt nyitvatartási idejében. Kisebb-nagyobb étteremmel is minden sarkon találkozhatunk, az apró hamburgerezőktől egészen a különleges tengeri herkentyűket kínáló vendéglátóhelyekig.

Akinek a bakancslistáján szerepel a napágyban fekvő, koktélozós kép, az sem fog csalódni, mert itt megteheti.

Látnivalók

Nos, a látnivalókból itt nem kell szűkölködnünk. Kezdve Opatija városával, arisztokratikus villákkal, hatalmas pálmafákkal tűzdelt sétálóútjaival és óriási angolparkjaival. Különleges, lüktető hangulata van, nappal pörgős életével, a sportautók hangjának duruzsolásával, esténként pedig a parton lévő zenés fesztiválokkal nem véletlenül hivják a horvát Monte-Carlónak. Innen indul a híres Lungomare-sétány, mely a tenger mellett halad végig 12 km hosszan. Este romantikusan kivilágítva vezeti a kalandra vágyók lépteit.

(Fotó: Ruman Miklós)

(Fotó: Ruman Miklós)

Rijeka, a volt magyar kikötőváros (Fiume). Érdemes egy fél napot itt is eltölteni, a kikötőben, valamint a híres bevásárlóutcában a Korzon. Ezeken kívül múzeumok és egy hegyoldalba épített vár is segít a programválasztásban.

Iciciben, a kemping mellett találkozhatunk egy hatalmas jachtklubbal, hozzávaló sportkocsikkal, gyönyörű villákkal és kellemes strandokkal. Az esti tengerparti zenés rendezvények sem maradnak ki a kínálatból. A szomszédos Lovranban a történelmi városrész szűk utcái és régi épületei gyönyörködtetik a szemet.

Autóval vagy busszal érdemes ellátogatni Moscenicka Dragaba a gyönyörű strandja és különleges, színes épületei miatt, valamit Brsecbe, mely egy igazán egyedi hangulatú, sziklaszirtre épült falu, egy rejtett helyen fekvő kápolnával és szintén eldugott stranddal. Mindkettőt érdemes megkeresni, egy életre szóló élmény lesz.

(Fotó: Ruman Miklós)

(Fotó: Ruman Miklós)

A kirándulni vágyóknak a tengerparti városok „felett” helyezkedik el az Ucka Nemzeti Park, hegyekkel, vízesésekkel és kanyonszerű természeti képződményekkel várja a kalandorlelkű természetjárókat.

Akik további látnivalókra vágynak, a félsziget déli részén elutazhatnak Rabac, Labin vagy Pula városába, illetve a félsziget belsejébe is, ahol Hum, a világ legkisebb városa található.

(Fotó: Ruman Miklós)

(Fotó: Ruman Miklós)

Összegzés

Egyhetes, életre szóló élmény vár rád, mindez egy wellness hétvége árából. Ha akarod, egy igazán tartalmas hetet, vagy ha úgy szeretnéd, egy laza, pihenős, napozgatós egy hetet tölthetsz el az Adriai-tenger partján. A vendéglátósok rendkívül kedvesek, szívesen adnak útbaigazítást is (vagy akár jeget a sziklamászás közben szerzett sebedre), a parton végig ingyenes wifi található, és a strandok is ingyenesen látogathatók. Utazási szempontból nagyon vonzó terület a kalandozásra és élménygyűjtésre, akár rokonokkal, akár barátokkal.

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Itt olvashatsz még több cikket a szerzőtől.)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!