Karácsonyra hangolódás a Salzburger Christkindlmarkton

December, advent. Elkezdődik a karácsonyi vásárok ideje. Ha Ausztria, akkor Bécs! Nem, ez most nem a hagyományos bécsi vásárról szól, lássuk inkább, milyen Salzburgban. Én is körülnéztem, nehogy kimaradjak valamiből.

Hétköznap este, viszonylag sok ember. Szépen minden feldíszítve, kivilágítva. Sikerült egy gyermekkórust is elkapnunk, így a karácsonyi hangulat fokozódott, ha már hó hiányában vagyunk. Először is körbe néztünk a vásári forgatagon, mi mindent lehet venni. Természetesen karácsonyi díszek tömkelegét lehet kapni, vannak köztük gyönyörűek, kézzel készített igazi mestermunkák. Nem is tudom, hány árus lehetett, de a díszek és ajándéktárgyak ismétlődtek a bódéknál. Felkészültek arra az esetre is, ha valaki a hidegben nem visz magával sapkát sálat, mert azt is beszerezhetted. Volt szépen csomagolt szappan, illatos gyertyák, kézzel hímzett terítő, a rózsaszíntől a hupilila likőrökön át a különféle csokoládéig minden. Számomra sok kacat inkább, nagy bevásárlást nem is tartottam. Minden évben nem kell újabb karácsonyi dekorációval bővíteni a lakást.

Karácsonyi kacatok(Fotó: Majoros Katalin)

Karácsonyi kacatok
(Fotó: Majoros Katalin)

Természetesen nincs karácsonyi vásár étel és ital nélkül. A felhozatal a szokásos osztrák „specialitások”: kolbász, Leberkäse, Kaiserschmarrn, perec. Szintén elképzelhetetlen a vásározás forralt bor és puncs nélkül. Az elsőt szép, erre az alkalomra készített bögrében kapod (természetesen az első ital így 7 euró) és utána csak újratöltik. Ha tele ettük-ittuk magunkat, nem csak a gyerekek kedvére, irány a korcsolyapálya! Fázni nem fogunk, még melegít bennünket a forralt bor. Kedvemet néha csak az szegte, hogy minden sarkon jött valaki, hogy adjunk neki pénzt. Adakozásra természetesen volt lehetőség, volt egy erre kialakított bódé, ahol pénzt gyűjtöttek rászorulóknak.

Mikulásból sosem elég!(Fotó: Majoros Katalin)

Mikulásból sosem elég!
(Fotó: Majoros Katalin)

Miről is szól ez az egész? Vásárlás? Készülődés a szeretet ünnepére? Adakozás? Kinek mi. Összeségében nálam nem a vásárlás volt a fő szempont, hanem a jó társaság, forralt borozás, korcsolyázás és esti kikapcsolódás. Mert ugye advent, ilyenkor kell egy kicsit vásározni.

Salzburger Christkindlmarkt(Fotó: Majoros Katalin)

Salzburger Christkindlmarkt
(Fotó: Majoros Katalin)

(Még több cikk karácsonyról itt: karácsonyMég több cikk Ausztriáról itt: Ausztria. Még több cikk Katalintól itt: Majoros Katalin.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Ausztriáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Ausztriában csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!