Luxemburg a luxemburgiaké – és mindenki másé

Nehéz ezt az országot egy szóban, vagy akár egy mondatban jellemezni, még akkor is, ha Pest megye méretű területtel rendelkezik.  Hiszen kicsinysége ellenére nagyon sok arca van. Az utóbbi időben elég sokat gondolkodtam azon a kifejezésen, ami méltón adja vissza az egyediségét.  Aztán rájöttem: soknemzetű.

Luxemburg az a hely, ahol ha már három évet eltöltöttél, őshonosnak mondhatod magad. Persze túlzok, de azért nem sokat. Van itt egy kínai ismerősünk, tőle hallottam ezt az állítást. Mondta, hogy sehol máshol nem érzi magát egy külföldi annyira otthon, mint Luxemburgban. Így, hogy néhány évet már eltöltött itt, úgy osztogatja az újaknak a tanácsokat, mintha ide született volna. Olyan ez az ország, mint egy nagy vasútállomás nemzetközi váróterme. Az emberek csak jönnek-mennek, egy időre megszállnak, néhányan akár itt is maradnak, egy hatalmas nemzetközi kavalkád az egész. Rengeteg nyelvvel, nemzettel, szokással és habitussal.

Nem szeretnék számokkal untatni benneteket, de ez annyira érdekes, hogy nem bírom nem megosztani: Luxemburg állam lakossága 511.800 fő, közülük 221.300-an külföldiek!  És ehhez még nem számoltuk hozzá azt a több mint százezer embert, akik nap mint nap ingáznak dolgozni a környező országokból. A lakhatás ugyanis Németországban, Belgiumban és Franciaországban lényegesen olcsóbb, mint Luxemburgban. És valljuk be, itt a határok nincsenek túl messze. Fél, vagy maximum egy óra alatt be lehet érni Luxembourg városba. Ennyit még Budapesten belül is elutazgattam reggelente, itt pedig még határt is át lehet lépni, ez aztán menő!

A buszpályaudvaron igyekvő tömeg egy része a környező országokból ingázik

Szerencsére az ország kellően fel van készülve a sok-sok külföldről ideköltöző emberre. Eleve három hivatalos nyelve van: a francia, a német – és nem fogjátok elhinni- van luxemburgi nyelv is! Ez utóbbi eléggé hasonlít a némethez, olyasmi mintha annak csak egy dialektusa lenne, néhol egy kis franciával vegyítve. Ha hivatalos ügyet intézel, ezen nyelvek bármelyikén megteheted. Mivel a legnagyobb kisebbség meglepő módon a portugál (bő 81 ezren vannak), a hivatalos levelekre sokszor ezen a nyelven is rákerül a szöveg. Esetleg még angolul vagy olaszul.

Egyébként nagyon sokan vannak, akik bevándorló szülőktől, de már ide születtek. Úgyhogy ne lepődjünk meg, ha 6-8 nyelven beszélővel találjuk magunkat szembe, mert az apa mondjuk orosz, az anya portugál, ezt a két nyelvet otthon megtanították, a suliban megtanult franciául, németül és luxemburgiul, és ha még volt egy pirinyó szorgalma az illetőnek, angolul és egy másik nyelven. Na ezt csináljuk utánuk!

Az országban népszerű a poker is. Gyakran rendeznek különböző pókerversenyeket, bajnokságokat itt. Nemzetközi tornákon is jól szerepelnek általában a luxemburgi póker versenyzők.

Itt lakik Henrik, Luxemburgi nagyhercege (teljes nevén: Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume)

Őszintén megmondom, régen fogalmam sem volt róla, hogy Luxemburg ilyen sokszínű. Körülbelül annyit tudtam róla, hogy igen, vannak a Benelux államok, ez pedig az a pici ott a sarokban. De akkor mégis, hogy kerül ide ez a sok-sok nemzet? Azóta rájöttem néhány okra, de úgy gondoltam ennek szánok majd később egy külön bejegyzést. Addig is kíváncsiskodhattok :)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!