Mássz és láss Bulgáriában! – az Öreg Hegység királya

A vízesések szerelmeseként úti céljaim egyike ezúttal a Raisko Praskalo (Райско пръскало) volt. Ez a maga nemében egyedülálló, hiszen vize 124 méterről zuhan alá, így nem csupán Bulgária, de egész Délkelet-Európa legmagasabb vízesése. A képek az odavezető útból adnak ízelítőt.

Felfelé menet(Fotó: Bús István)

Felfelé menet
(Fotó: Bús István)

Botev-csúcs(Fotó: Bús István)

Botev-csúcs
(Fotó: Bús István)

Botev-csúcs(Fotó: Bús István)

Botev-csúcs
(Fotó: Bús István)

A Balkán-hegység nyugat-kelet irányú vonulat, gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. A hegyláncot szerbül és bolgárul egyaránt Stara planinának (Стара планина, „Öreg hegység“) hívják, amely Európa egyik legnagyobb farkas- és medvepopulációjának ad otthont. Mi szerencsére egyik fajjal sem találkoztunk – egy figyelmeztető tábla szerint egyébként a barna medvével lassan és tagoltan kell beszélni, hogy semmi esetre se hergeljük fel vagy keltsünk benne félelmet.

A Botev-csúcs alatt, útban a vízesés felé(Fotó: Bús István)

A Botev-csúcs alatt, útban a vízesés felé
(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

A kijelölt ösvényről, amely a Pleven menedékháztól (хижа Плевен) a Botev-csúcsig (връх Ботев) vezet, nem tértünk le. Történelem óráról talán többeknek rémlik a közelben található a Sipka-szoros, ahol a török-orosz háború (1877-1878) legjelentősebb ütközetei zajlottak. 2376 méteres magasságával ez a hegység legmagasabb pontja, amely nevével a harcokban és a bolgár irodalomban egyaránt babérokat arató költőnek, Hriszto Botevnek állít emléket.

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

Raisko praskalo(Fotó: Bús István)

Raisko praskalo
(Fotó: Bús István)

Az időjárást illetően szerencsések voltunk – kellemes hőmérséklet és enyhe szellő mellett 3 óra alatt jutottunk fel a hegycsúcsra. A kilátás egyedülálló: ormok, láncok és zöld mezők váltják egymást, amíg a szem ellát. Elkél azonban a kényelmes és strapabíró cipő, sőt a túrabotoknak is nagy hasznát vettem, hiszen a vízesés felé köves, sziklás ösvényen vezet az út.

Kilátás a Rai menedékházból(Fotó: Bús István)

Kilátás a Rai menedékházból
(Fotó: Bús István)

Híre megelőzi a Raisko praskalot (Райско пръскало) – messziről hallani a zuhogó víz jellegzetes moraját. A látvány egyedi, egy kissé talán a western filmek vadregényes tájaira emlékeztet. Aligha létezik ennél ideálisabb pihenőhely egy kiadós túra után. Nem is érdemes hamar továbbállni, hiszen a Rai menedékház (хижа Рай) tornácán jó hideg sört lehet kapni.

 (Tetszett a cikk? Mindenképpen olvasd el István többi cikkét is: itt!)

(Még több cikk Bulgáriáról: itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!