Nálatok laknak-e állatok? – Krakkói homlokzatszemle

Krakkóban nem csak a galambok lepik el az épületeket, több házat díszítenek különböző állatmotívumok. A cikk címe Rigó Béla gyermekversét idézi, amit a Kaláka együttes zenésített meg. Nekem ez a zenei asszociáció ugrott be a házakon tanyázó állatokat szemlélve… 

Krakkó egyik szimbóluma, a sárkány (lengyelül Smok Wawelski), aki a legenda szerint a Wawel-domb barlangjában, a Visztula folyó mellett élt és a város megalapítása előtt pusztította a vidéket. A főtértől gyalog tíz percre a Smoleńsk utcában (18-as szám) találkozhatunk egy csinos példánnyal. A Pod Smokiem (a sárkány alatt) egy lakóház, amelyet Teodor Talowski építész és festő tervezett. Talowski szívesen kombinálta a historizmust a szecesszióval és modernista elemekkel. A sárkányos épület mellett minden nap elbiciklizek munkába menet, és még mindig elámulok a ház részletein, a sárkányon kívül ugyanis gyönyörű famotívumok is díszítik a szomszédos épületet (20-as házszám).

Pod Smokem(Forrás: http://krakowiokolice.blogspot.de)

Pod Smokem
(Forrás: http://krakowiokolice.blogspot.de)

A Smoleńsk utcát merőlegesen szeli át a Retoryka utca, ahol a 1. 3. 7. 9. és 15-ös házszámok alatt Talowski több épülete található.

Az 1-es szám alatt található Az éneklő béka háza (Pod śpiewającą żabą). Az építész onnan merítette az ötletet, hogy korábban az utcában folyt a Rudawa folyó, ahol sok béka tanyázott, majd zeneiskola létesült a helyén.

Pod śpiewającą żabą - Az éneklő béka alatt(Fotó: Linka)

Pod śpiewającą żabą – Az éneklő béka alatt
(Fotó: Linka)

 A 7-es házszám alatt az 1887-ben épült Festina lente található. Az épületen az alábbi felíratok láthatóak: “Festina lente” (Spiesz się powoli = Lassan siess!) és “Ars longa vita brevis” (Życie jest krótkie, sztuka długotrwała = Az élet rövid, a művészet tartós).

Festina lente(Fotó: Linka)

Festina lente
(Fotó: Linka)

 A 9-es házszám alatt egy csacsifej tekint le ránk (Pod Osłem) 1891 óta. Itt is található egy latin idézet – “Faber est suae quisque fortunae” (Każdy jest kowalem swojego losu = Mindenki a saját sorsának a kovácsa) – ami arra figyelmeztet minket, hogy ne viselkedjünk szamárként.

Pod Osłem(Fotó: Linka)

Pod Osłem
(Fotó: Linka)

 A Retoryka 15. számú 1888-ban emelt épületen egy újabb bölcsességet olvashatunk, immár lengyelül “Długo myśl – prędko czyń” (Gondolkozz sokáig – cselekedj gyorsan!).

Długo myśl – prędko czyń(Fotó: Linka)

Długo myśl – prędko czyń
(Fotó: Linka)

Talowski egykor az 1889-ben épült Karmelicka és a Batorego utcák kereszteződésében találtható általa tervezett pókos házban (Pod Pająkiem) lakott. Sok érdekes részlet található az épületen, a hálójában csücsülő pók alatt található egy csinos napóra, lentebb egy felírat a tervező nevével és egy sárkány. Talowski leleményességére utal, hogy még a vadszőlő felszökését segítő mélyedéseket is tervezett a házra.

Pod Pająkiem(Fotó: Linka)

Pod Pająkiem
(Fotó: Linka)

A főtéren található a legendás bárányfejes ház (Pod Baranami), ahol Balassi Bálint költő is lakott. Az épület többek között egy legendás dzsesszklubnak  és egy mozinak is helyet ad.

 Pod Baranami(Fotó: Linka)

Pod Baranami
(Fotó: Linka)

A főtéren még két másik állatos házra bukkantam, az egyik a 8-as házszámú Pod Jaszczurami (A gyíkok alatt) ahol egy diákklub is található.

Pod Jaszczuramy(Fotó: Linka)

Pod Jaszczuramy
(Fotó: Linka)

A Rynek Główny 10-es pedig egy étteremnek ad helyet az Aranyló Pont alatt (Pod Złotym Karpiem).

Pod Złotym Karpiem(Fotó: Linka)

Pod Złotym Karpiem
(Fotó: Linka)

A főtérről nyíló sw. Jana utca 30-at a 17. század óta pávás háznak (Pod Pawiem) nevezik.

Pod Pawiem(Fotó: Linka)

Pod Pawiem
(Fotó: Linka)

Az ezzel párhuzamos, turistáktól hemzsegő Floriańska utcában egy szimpatikus mókuskával találkozhatunk.

„Pod Wiewiórką” (Floriańska 15)(Fotó: Linka)

„Pod Wiewiórką” (Floriańska 15)
(Fotó: Linka)

A Wawelhez vezető utcán is találunk érdekes állatokkal tarkított épületet, ilyen az elefántos-orrszarvús ház a Grodzka 38. alatt (“Pod Elefanty”). Az állatokat egy patikus álmodta ide, aki a patikáját az Arany Elefánt-nak nevezte el. Bár mára az elefánt és az orrszarvú is jócskán színét vesztette, még mindig kivehető kedves, tömzsi alakjuk.

Az orrszarvúhoz a fotó erejéig egy galamb is betársult(Fotó: Linka)

Az orrszarvúhoz a fotó erejéig egy galamb is betársult
(Fotó: Linka)

A már hagyományosnak számító kőoroszlánok rendhagyó helyzetben a Pijarska utcában, a Planty  környékén.

Kőoroszlán ágyékkötő(Fotó: Linka)

Kőoroszlán ágyékkötő
(Fotó: Linka)

Újabb oroszlán immár szárnyakkal, glóriával és törvénykönyvvel egy ügyvédi iroda bejárata felett a Wenecja utcában.

Szárnyas oroszlán(Fotó: Linka)

Szárnyas oroszlán
(Fotó: Linka)

Egy másik büszke állat a Lengyelország címerében is szereplő sas. A tekintélyes épület a ul. Władysława Syrokomli utcában található egykori leányiskola.

Orzel(Fotó: Linka)

Orzel
(Fotó: Linka)

A bölcs bagolyra több példát is találni a városban, én most kettőt mutatok be. A kedvencem a TarŁowska utca 10. alatt található.

Sowa_ul. TarŁowska 10(Fotó: Linka)

Sowa_ul. TarŁowska 10
(Fotó: Linka)

A másik pedig a Kijów mozival szemben, ami szintén Talowski alkotása.

Pod Sową(Fotó: Linka)

Pod Sową
(Fotó: Linka)

A Włóczków utcában szintén rátaláltam egy vízimadárra, “akit” egyszerűen csak kócsagnak nevezek.

Kócsag(Fotó: Linka)

Kócsag
(Fotó: Linka)

Krakkó Podgórze városrészből is hoztam egy példát. A Podgórze főterével szemben található későbarokk stílusú, szarvasos házat nemrégiben helyi összefogással, adományokból újították fel.

A szarvasos ház(Fotó: Linka)

A szarvasos ház
(Fotó: Linka)

A felsorolt állatok közül közeli szomszédaim a sas, a kócsag, a sárkány, a béka és a csacsi, de naponta elhaladok a bárányok és a páva mellett is. A barátommal sajnos nem vállalhatunk háziállatot, de ezek a falakról lenéző szerzemények még élettelen mivoltukban is mosolyt csalnak az arcomra nap mint nap.

(Még több Lengyelországról itt.)

(Olvasd el Linka többi cikkét is itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!