Rúdtánc edzésen jártam a bolgár üdülőfaluban

Bulgária méltán híres rózsáiról, a virágok mellett azonban egy sportág is bimbózik az országban. A rúdtánc megjelenéséről és jelenlegi helyzetéről Rozanna Dikranyan (Розанна Дикранян) oktató mesélt nekemBurgaszban.

Bús István: Mióta foglalkozol rúdtánccal?

Rozanna Dikranyan: Az interneten láttam egy klipet még 2011-ben. Teljesen magával ragadott, ahogyan a tánc a gravitációval dacolva az erőt, hajlékonyságot, nőiességet és eleganciát ötvözte magában. Korábban balettoztam, így tökéletesen átláttam, mennyi energiát igényel ez a produkció. A valóságban mindez a vártnál is nehezebbnek bizonyult, de az eredmény sem marad el, ha kitartóak maradunk. Olaszországba utaztam, hogy egy rúdtánc instruktortól tanulhassak, 2011 novemberében pedig megalapítottam a Vertical Dolls Burgas stúdiót, amelynek nevét később Pole Dance Burgas-ra változtattuk.

Bús István: Hány táncos foglalkozik ezzel a műfajjal a klub keretein belül, Burgaszban illetve Bulgáriában?

Rozanna Dikranyan: Eleinte nem sok lányt vonzottak az edzéseink, de idővel népszerűbbé vált ez a sport és egyre többen szerették volna kipróbálni. Egyesek beleszerettek, míg másoknak kevésbé nyerte el tetszését. Jelenleg 25-30 lány látogatja rendszeresen edzéseinket. Egyben szeretnék köszönetet mondani stúdiónk másik instruktorának, hiszen Anastasia Ugryumova (Анастасия Угрюмова) erőfeszítése nélkül mindez nem jöhetett volna létre.

Bulgáriában az első versenyre 2015 áprilisában került sor, ahol stúdiónkat Art Pole Dance Pro kategóriában képviselte Anastasia és jómagam (Rozanna Dikranyan, Розанна Дикранян) –  az első helyet kolléganőm, a harmadikat nekem sikerült elhódítanom. Továbbá klubunk Burgaszban a Pole Dance Festival házigazdájává nőtte ki magát, amelynek keretein belül a kezdőktől a profikig Bulgária valamennyi táncosát fogadjuk, de Oroszországból is jönnek hozzánk oktatók és tanulók egyaránt. A találkozón nem a versengés jegyében veszünk részt, hanem a sport szépségét szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni.

Bús István: Férfiak is űzik ezt a sportot?

Rozanna Dikranyan: Természetesen a férfiak is alkalmasak rá. A megfelelő erőnlét alapfeltétele a rúdon történő mutatványok végrehajtásának, amelyet Nastya (Anastasia Ugryumova) férje is tanúsíthat. Sajnos azonban Burgaszban még nincs férfi tanítványunk, pedig stúdiónk ajtaja nyitva áll minden jelentkező előtt.

Bús István: Mennyi időre és gyakorlásra van szükség egy bemutatóhoz?

Rozanna Dikranyan: Egyetlen tánc is rengeteg gyakorlást igényel. A korábban említett erőnlét mellett fontos tényező a kecsesség és hajlékonyság is, amelyet a tánc jellege követel. Mindez nagyban függ a résztvevő mozgáskultúrájától – a fejlődés gyorsabb, ha korábban aktívan sportoltunk vagy táncoltunk. Ilyen tapasztalat híján az akaraterő és kitartás lendíthet sokat, azonban így is legalább 6-8 hónap szükséges ahhoz, hogy az alapgyakorlatokhoz nélkülözhetetlen magabiztosság és könnyedség birtokában lehessünk. Ezt követően térhetünk át az összetettebb és nehezebb mozdulatok elsajátítására.

Bús István: Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportot, de egyelőre nem vették hozzá a bátorságot?

Rozanna Dikranyan: Ez a műfaj valóban sok munkát igényel, azonban felbecsülhetetlen az a magabiztosság és elégedettség, amelyet ez a sport nyújt számunkra. Ezt bárki tanúsíthatja, aki klubunkban edz. Örömmel és elégedettséggel tölt el, amikor korábban elképzelhetetlen mozdulatot hajthatunk végre. Ez természetesen fokozza lelkesedésünket, lendületet ad, hogy erőfeszítéseinket megsokszorozzuk. Nem tanácsolhatok semmi mást, csak hogy gyakoroljanak. A legfontosabb az akarat és a kedv, minden más az edzésen fejleszthető.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!