Salar de Uyuni – Végtelen sósivatag az Andok fennsíkján

Bolívia dél-nyugati részén, nem messze a chilei határtól, ahol az aszfalt út megszakad és csak halvány keréknyomok adnak eligazodási pontot, van egy hely, ami mintha nem is e bolygó-béli volna. A neve Salar de Uyuni és elsősorban azoknak ajánlom, akik Dél-Amerikát nem a klasszikus nyugati turista stílusban, azaz a Macchu Picchu-Rio de Janeiro és Buenos Aires, esetleg Iguazú érintésével “utazzák be” a kontinenst, hanem azoknak, akik elég bátrak ahhoz, hogy hátizsákkal nekivágjanak egy három napos terepjárós túrának az Andok fennsíkján az úttalan utakon.

A zötykölődés a 4000 méteren fekvő altiplanón már önmagában egy szürreális élmény, de a világ legnagyobb sómezejéhez vezető tájat gejzírek, természetes termálvizes medencék, tarka hegyek és lagúnak tarkítják.

Habár a sómező lenyűgöző látvány, nekem az oda vezető út jobban tetszett. A táj színvilága csodálatos, habár zöld és ember nemigen él meg errefelé.

Dalí sivatag – nevét a hires katalán festőről kapta, mert Dalínak számos olyan  munkája van, ami mintha pontosan ezt a tájat ábrázolná, habár ő maga sosem járt itt.

A Dalí sivatag

Laguna Verde – Sajnos mérgező és jéghideg.

Laguna Verde

 

Laguna Colorada – Majdnem 5000 méteren tele neonszínű flamingókkal. Ilyen magasságban ráadásul a szó minden értelmében lélegzetelállító.

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Árbol de piedra - Az eróziós erők által fa formájúra alakított kőképződmény

Árbol de piedra

Salar de Uyuni – A világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. Az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik kb. 10 ezer km2 területen, 3500 métres magasságon. A talajt 11 rétegben néhol 120m vastag só borítja. Napközben irtó száraz és meleg az idő, és a talaj akár a 60fokot is elérheti, ugyanakkor éjjel repkednek a mínuszok. Nyáron előfordul hogy több centi víz borítja, ami egy óriási bizarr tükörré formálja.

Salar de Uyuni

Isla del Pescado (Halsziget) -  A sósivatagot apró szigetek tarkítják, amik egykor korallszigetek voltak. Ma telis-tele van kaktuszokkal, a legmagasabb 12 méter és állítólag 1200 éves.

Isla del Pescado (Halsziget)

Az élményt csak fokozza, hogy a túra alatt helyi családok látnak vendégül, gyakran a sofőr rokonai, illetve egy sóhotelben is meg lehet egyszer szállni, ahol csak az ágy nincs sóból, minden más igen.

Szállás 5000 méteren

Összességében a legszürreálisabb hely, ahol valaha jártam. A színvilág, a látottak megemésztése nem egyszerű, és ehhez még hozzájön az a borzasztó szegénység, amiben a helyiek a turizmusnak kiszolgáltatva élnek Dél-Amerika legszegényebb országában.

A látható szegénység

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!