Sapkás védőszentek csodás környezetben – Nikkó / 2.

Nikkóval nem lehet egy cikk keretein belül betelni. Készítettem egy második összeállítást is, hogy újabb példákkal igazoljam, miért érdemes kitörni legalább egy hétvégére a tokiói betonrengetegből! 

A Tōshō-gū után a következő érdemleges célpont a Kanmangafuchi zúgójának (憾満ヶ淵) felfedezése volt, amiről Tokyo Reloaded posztjában olvastam, és elhatároztam, hogy ezt mindenképp meg kell nézni, ha erre járunk.

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

Térképen beikszeltük, meg persze útmutatást is kértünk hozzá, de mindenki csak úgy nagyjából tudta, hogy merre van. Egészen addig mentünk arra Kayokoval, míg rá nem leltünk egy kis ösvényre, majd útra, mely a zúgó Daiya-folyó mellett egészen a Narabi Jizō (並び地蔵) ergo “felsorakozott Jizō” szoboregyütteséhez vezetett.

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

A Jizōk nagy népszerűségnek örvendő védőszentek a szigetországban, főképp utak mentén vagy temetőkben fordulnak elő. A hagyomány szerint az utazók, illetve a mizukok (水子) “vízi gyermekek” védőszentjei, akikhez meglehetősen szomorú képzetek társulnak. A kifejezés ugyanis azon gyerekre vonatkozik, kik halva jöttek világra, elvetéltek vagy kisgyermekkorban hunytak el.

A japán buddhista mitológiában ezek a gyerekek nem tudtak átkelni a Sanzu-folyón (三途の川) (ami valami olyasmi alvilági átkelőhely, mint a Styx), s e szörnyű büntetés oka, hogy a mizukoknak nem volt lehetőségük arra, hogy jó tetteket halmozzanak fel, viszont szenvedést okoztak szüleiknek.

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

 

A hagyomány szerint egy-egy Jizō menti meg ezeket a gyerekeket a Sanzu folyó partján. A Jizōk bűnbánás céljából, kövek halmozására ítélt gyermeklelkeket rejtenek el ruháikkal a démonok elől, és mantrákat tanítanak nekik végtelen eónokon át.

A Jizō szobrok mellett gyakorta kis kőrakás figyelhető meg, melyet a Sanzu-folyó partján örökkön dolgozó gyermeklelkek munkájának megsegítésére építenek, hogy ezzel is csökkentsék túlvilági szenvedéseiket. E szobrokat gyakorta sapkával, köténnyel, vagy játékokkal látják el, hogy ezzel segítsék a kárhozatra ítélt gyermekek lelkeit. Ezt annak reményében, is teszik, hogy Jizō majd nagyobb figyelemben és fokozott védelemben részesítse őket.

Egyébként időnként bake(化け地蔵), azaz “szellem Jizō-ként” is hivatkoznak a szoborcsoportra, és bármerről indulsz is el, mindig más számot kapsz, ha megszámolod a szenteket!

1902 szeptemberében egy tájfun sújtotta a Tochigi prefektúrát, kiáradt a Daiya-folyó, és elmosta a korábban itt található Jiun-ji szentélyt. Sajnos ezzel együtt pár Jizō-t is elsodort a katasztrófa, így az eredeti 102 szoborból 74 maradt. A szobrok méregzöld moha-ködmönével gyönyörű kontrasztot képeznek a piros sapkák és kendők.

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

A Jizōnak gyakorta tesznek adományokat azok a szülők is, akik köszönetüket szeretnék kinyilvánítani, hogy megmentette gyermeküket a komolyabb betegségektől. A szobrok sokszor öltenek gyermekies ábrázatot, hogy azokra a gyermekekre emlékeztessenek, akiket védelmükbe vesznek.

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

Mivel a túlvilágon szenvedők védelmezésére hivatott, temetőkben is gyakori látvány a Jizō szoboregyüttes. Ezenkívül az utazók egyik védőszentjeként is ismert Dōsojin-ként (道祖神), így a különböző utak, ösvények mellett is előfordulnak. Sőt, a hagyományos nézetek szerint a japán tűzoltók is a Jizō védelme alatt állnak!

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

Egyébként a látogatók 90%-a külföldi volt itt, az út során egy japán párral találkoztunk. Még ugyanezen a napon körbejártuk az istenek hídját is, de az már egy következő bejegyzés tárgya lesz.

Fotó: Dóczi Tamás

Fotó: Dóczi Tamás

 

(Még több cikk városnézésről itt: városnéző. Még több cikk Japánról itt:Japán. Még több cikk Tamástól itt: Dóczi Tamás.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Kínáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Kínában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!