Spanyol klímából Angliába!

Egy kedves barátom meghívására érkeztem az esős Angliába. Izgalommal vártam az utazást, mert egy régen látott barát várt Gatwicken, illetve korábban még nem jártam Angliában, és már régóta szeretettem volna megnézni magamnak. 2014 elején megfogadtam, hogy világot látok, és amit csak módomban áll, azt mind megtekintem. Portugália, Gibraltár után most London jött velem szembe, és nem mondhattam nemet!

Igazság szerint az óceánparton fekvő Brighton és környéke volt a célpont. Az első meglepetés a malagai reptéren ért. Beszállás előtt szigorú útlevél ellenőrzés várt, ami nem jellemző más Európai Uniós tagországokra. A kb. 2,5 órás repülőút viszonylag gyorsan eltelt, főleg úgy, hogy majdnem végigaludtam az egészet. Angol idő szerint 8:40-re érkeztem meg London Gatwick reptérre. Jött a következő meglepetés: -2 °C. Bár fel voltam készülve a hidegre, de a spanyol 10 °C után igen rosszul tud ez esni, hiába van az ember lányán mindenféle testmelegítésre szolgáló ruhadarab.

                                                         Óceánpart                                                                                           (fotó: Czibere Csilla)

Óceánpart
(fotó: Czibere Csilla)

A hatalmas reptéren hirtelen azt sem tudtam hol vagyok, de minden egyértelműen ki van táblázva, a hangosbemondóban angolul és spanyolul is elhangzanak a felhívások. Korán reggel tele volt a reptér mindenféle nációval. Ahhoz, hogy fel tudjam venni a bőröndömet újabb határátlépésre volt szükség, ahol beolvasták az útlevéladatokat, és feltettek nekem néhány kérdést. Mire túljutottam a határon, addigra a csomagomat is felvehettem. Szerencsésen kiértem a terminálból, ahonnan kedves barátom  segítségével  eljutottunk a szállásig. Angliában igen kiépült a tömegközlekedési hálózat. Felfigyeltem az angolok kedvességére, ami Spanyolországban nem minidg mondható el az az utca emberéről. Az angolok általában előzékenyek, ha neked ütköznek az utcán, elnézést kérnek, és igyekeznek mosolyogni.

Mint kiderült, minden be van kamerázva, ezért itt kontrollálják magukat az emberek, nem úgy mint Spanyolországban. Igyekeztem melegen felöltözni, de a Spanyolországban melegnek számító ruháim kevésnek tűntek a szeles Angliában. Nem lehetett okom panaszra, hiszen az ott töltött négy napból kettő napot nem esett, és volt egy csodás, napsütéses napunk is. Igaz a maximális hőmérséklet 5 -7 °C volt, ami nekem nagyon hideg, de ottani barátaimat boldogsággal töltötte el ez a ritka esemény. Az időjárástól függetlenül nagyon élveztem a város pezsgését, a dombok és a haragos óceán látványát, azt, hogy új várost fedezhetek fel. A királynő nyaralója a korcsolyapályával és a körülötte lévő park még így télen is csodálatos látvány. Találkoztam virágzó bokrokkal is, pedig azt gondoltam, Angliában csak tavasszal nyílnak a virágok. Ami számomra igazi  élmény volt, az a hóvirág, amit mióta Spanyolországban élek nem láttam.

                                      A Part                                 (fotó: Czibere Csilla)

A Part
(fotó: Czibere Csilla)

Anglia nem az egészséges táplálkozásról híres. Halkan megjegyzem, hogy egyébként a mediterrán konyha sem annyira egészséges, mint mondják, de erről egy másik cikkben majd bővebben írok. A lényeg, hogy azért kis kompromisszummal az egészséges táplálkozás hívei sem maradnak éhen az angol vendéglátóegységekben. Apropó vendéglátóegység! Világossá vált számomra, hogy az angolok miért járnak folyton pubokba italozni. Mit is csinálhatnának szegények esőben, szélben hónapokon át? Beülnek egy fűtött pubba, esznek-isznak és várják a jó időt, ami lehet, sosem érkezik meg.

                                   Naplemente                                 (fotó: Czibere Csilla)

Naplemente
(fotó: Czibere Csilla)

Összességében tetszett Anglia, és szívesen meglátogatom újra, ha lehetőségem nyílik rá. Feltették a kérdést ismerősök: átköltöznék-e Spanyolországból Angliába és hiányozna-e a napfény? Nos, a napfény és a meleg kétségtelenül hiányozna, viszont létezik olyan motiváció, amiért váltanék.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!