Svédország a hidak paradicsoma

Svédország mára a „hidak országa”. Nem is tudom elképzelni, vagy csak elég nehezen, valaha hogyan zajlott a közlekedés hidak nélkül. Olyan hidakat mutatok be nektek, amelyeken legalább egyszer magam is jártam már.

1. Öresundsbron: A svédek és a dánok büszkesége. 2000-­ben nyitották meg a „kontinenssel” összekötő, 15.900 m hosszú hidat. A világűrből azt lehet látni, hogy a híd “eltűnik”, ott az út a tenger alatt folytatódik és bukkan fel aztán Dániában. Maga a híd a partok közötti távolság felét teszi ki, a maradékot a Peberholm nevű mesterséges sziget és onnan a dán oldalra vezető alagút hidalja át.

Kép 1 Öresundsbron (1) kép 1.

Öresundsbron
(forrás: Wikipédia)

2. Sundsvallbron: ­ Tavaly készült el ez a 2109 m hosszú, ívelt acélhíd. A híd több mint 2 km hosszú, Svédország negyedik leghosszabb hídjaként 2014 decemberében adták át.

Kép 2.

Sundsvallbron
(forrás: Wikipédia)

3. Högakustenbron: 1997-­ben készült el ez az 1867 m hosszú, 182 m magas pillérekkel ékesített híd. A Höga Kusten (Magas Part) turisztikai megközelíthetőségét segítette a Balti-­tengernél.

Högakustenbron (forrás: Wikipédia)

Högakustenbron
(forrás: Wikipédia)

4. Stallbackabron ­: Trollhättanban (a Volvo és a Saab városa) épült ez az 1392 m hosszú híd a Göta­ folyón.

Stallbackabron (forrás: Wikipédia)

Stallbackabron (forrás: Wikipédia)

5. Götaälvbron: ­ Egy göteborgi híd a sok közül 1937-­ből. A balra levő épület a Skanskaskrapan, Göteborg legnagyobb irodaháza.

Götaälvbron (forrás: Wikipédia)

Götaälvbron
(forrás: Wikipédia)

6. Östrabron: ­ Városkánk, Karlstad legöregebb hídja. 1761-­ben kezdték el építeni a IV. Gustav Adolfról elnevezett hidat, de csak 1811-­ben készült el. 168 m hosszú, 12 kő talpazattal bír. Ez Svédország leghosszabb kőhídja.

stenbron KÉP 6.

Östra bron
(forrás: Wikipédia)

 

(Még több cikk Svédországról itt: Svédország)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!