Szicília varázsa

Megérkeztem! Gépem ezúttal Szicília keleti partján landolt, ahol leszállás közben az Etna havas csúcsa és a Jón- tenger kékje köszöntött. Két hét magyarországi feltöltődés után, bevallom, jó érzés volt visszatérni a szigetre, ahol élek, ahol megint új tájak és élmények várnak rám.

A gépem leszállásakor ragyogó napsütés fogadott, egyetlen kósza felhő nélkül csak a nap és a türkizkék égbolt kacsintott rám. Kell ennél több varázslat március utolsó napján?

Catania városában jártunk, ezt a környéket még nem volt időnk feltérképezni, mivel mi a sziget legnyugatibb részét választottuk székhelyünkként.

Mit kell tudni Cataniáról? Szicília második legnépesebb városa Palermo után, és a legnagyobb olasz város is, amelyet nem neveztek ki megyeszékhelyként.

Az Etna lábánál fekvő várost két földrengés is elpusztította, és a mai napig ez a 3329 m magas vulkán uralja.

Az Etna(Fotó: Mihálydeák RIta)

Az Etna
(Fotó: Mihálydeák Rita)

Etna(Fotó: Mihálydeák RIta)

Etna
(Fotó: Mihálydeák Rita)

A legutolsó kitörése 2013 október 26-án volt, ugyanebben az évben az UNESCO természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Az autóból volt időm pár fotót is készíteni, és gyönyörködni a természet színeiben: a zöldben, a virágokkal tarkított rétben és a vadregényes tájban.

(Fotó: Mihálydeák RIta)

(Fotó: Mihálydeák Rita)

A legközelebbi reptér tőlünk 20 percre található, de éppen a változatosság miatt döntöttem úgy, hogy ide fogok visszaérkezni. Egyáltalán nem fáradtság végigvezetni majdnem 4 órát, ha ilyen csodás táj ölel körül.

Agrigento(Fotó: Mihálydeák RIta)

Agrigento
(Fotó: Mihálydeák Rita)

Cataniától nyugat fele haladva az agrigento-i ókori görög templomok maradványait is sikerült lencsevégre kapnom, ahova természetesen majd külön kirándulást is szervezünk. A Templomok völgye megtekintésére érdemes legalább egy napot szánni, mely építészeti csodákat még Kr.e. 5-6. században építettek.

Okori görög romok(Fotó: Mihálydeák RIta)

Ókori görög romok
(Fotó: Mihálydeák Rita)

A Concordia-templom jelenlegi állapota igencsak meglepő, ez annak köszönhető, hogy 597-ben keresztény templommá alakították át.

Templomok völgye-Concordia templom(Fotó: Mihálydeák RIta)

Templomok völgye-Concordia templom
(Fotó: Mihálydeák Rita)

A völgyben található többi templomok sajnos láthatóan megrongálódtak a földrengések miatt.

Mit szeretek Szicíliában? Ezt a sokszínűséget: az építészetét, a természeti adottságait és a klímáját, amivel turisták tömkelegét csalogatja magához! A varázslatot, amely körülvesz a vakítóan kék égboltjával és tavasszal is forró napsugarával! A madarait, a tengerét, a pálmafáit és a vakáció-feelinget.

Mindenki talál számára megfelelő időtöltést, legyen az városnézés, séta a tengerparton vagy túrázás a hegyekben.

(Még több cikk Olaszországról: itt.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Olaszországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Olaszországban csoporthoz!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!