Szlovénia – közel a családi paradicsom

Szlovénia és a szlovén tengerpart viszonylag ismeretlen a magyarok számára, pedig kocsival alig hat óra alatt elérhető Budapestről. Szeptemberben pedig még van esélyed elcsípni a napsugarakat.

A leghíresebb szlovén tengerparti üdülő Portorož, közel a horvát határhoz. A város a legtöbb isztriai üdülőfalu sajátosságát magán viseli, de mivel viszonylag kevés külföldi ismeri, leginkább szlovénokkal és olaszokkal találkozhatunk itt.

A tengerparti korzó kb. 1 km hosszú, ruha- és ajándékboltokkal, illetve éttermekkel megrakott, de sehol sem próbálnak minket az ilyen sorokon megszokott elánnal berángatni. A főutcán meglepően sok jó pékség üzemel. A családbarát vendéglátóhelyek nagyjából azt nyújtják, amit Európa bármelyik tengerparti városa: halat és pizzát. Gyerekszéket mindenhol találtunk egyéves útitársunk számára, és a kutyánkat is szívesen látták a legtöbb helyen. Olyannyira, hogy a sok étteremben hamarabb hoztak inni a kutyának, minthogy a mi rendelésünket felvették volna, és előfordult olyan is, hogy Bonifác kutyánk sült húst kapott ajándékba.

A tengerpart mentén beton sétány húzódik, a tenger viszont mindenhol homokkal és fövennyel szolgál, ami ritka az Adrián.

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

Két napágy ernyővel egy napra 17 euróba, egy hétre kb. 90 euróba került. Portorožban van a Cacao nevű cukrászda, ahol szerintem a világ legjobb fagyiját lehet kapni. A klasszikus ízek mellett, a pultban vilmoskörtés és málna darabkákkal tűzdelt étcsokoládé, vagy gránátalmás joghurtfagylalt is volt. A közelében pedig találtunk egy egészen apró gyerekeknek is megfelelő játszóteret.

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

A tenger nem túl hideg, és mivel nem hullámzik nagyon, tökéletes az úszáshoz. A strandot tisztítják a hínároktól, de délután a dagály sokszor a partra is magával hozza a kissé tapadós növényeket.

A többi strand betonos vagy füves, mindenhol van WC, öltöző, zuhany, és bárhol bérelhetünk ernyős napágyat. Kutyával elméletben a legtöbb helyen tilos fürödni, de este hat után gyakorlatilag bárhol bevihetjük az állatokat a vízbe.

A part zsúfolásig van bárokkal, szórakozóhelyekkel, és egy hatalmas kaszinó is várja a kockáz(tat)ni vágyókat.

a barna a kaszinó(Fotó: Kovách Márta)

a barna a kaszinó
(Fotó: Kovách Márta)

Sok szállodának van úszómedencéje, illetve termálfürdő és nyilvános édesvizes strand is található a településen.

Rossz idő esetén!

Portorož-tól északra, alig három kilométerre van Piran. A kedves középkori városka egykor Velence felségterületéhez tatozott, ami még is látszik rajta.

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

A tengerparton világítótorony, a hegytetőn vár, a kettő között pedig sok kis középkori utca tarkítja Pirant.

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

Egy estére mindenképpen megéri átugrani ide. Busszal érdemes menni, mert kocsival tilost behajtani. Egy külső parkolóban kell hagyni az autót és onnan besétálni, míg a busz Portorož főutcájától Piran centrumáig visz. (Sajnos kutyát nem lehet felvinni a buszra).

Velence is könnyen megközelíthető Portorožból autóval és hajóval is. A hajó mellett szól, hogy nem kell a város szárazföldi részén parkolóban hagyni a kocsit, ahol akár órákig is várakozhatunk, míg felszabadul egy-egy hely.

Szlovénia és Horvátország határán terülnek el a secovlei sótavak, ahol megnézhetjük, hogyan termelik a tengeri sót. Nagyon erőteljes itt a levegőben levő só koncentrációja, ami jó hatással van a légzőszerveinkre. A sólepárló területén található egy múzeum, valamint egy bolt, ahol különböző specialitásokat árulnak, például sós csokit.

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

A közelben még két kedves tengerparti városka fekszik: Koper és Izola. Koper fő nevezetessége egy fehér kút, valamint a főtér, a rajta álló templommal, ahová ugyan mászni kell egy kicsit, de megéri, mert gyönyörű.

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

(Fotó: Kovách Márta)

A belváros itt ugyancsak középkori utcácskákból áll, de sajnos a külvárost és a tengerpart egy részét elfoglalta az ipar.

Izola nyáron a környék kulturális központja, itt rendezik meg az IzolArt fesztivált, ahol képzőművészek mutatják be alkotásaikat.

Ha időnk engedi, hazafelé érdemes megállni a Postojna cseppkőbarlangnál, ahová egy kisvasút viszi be az embereket. Több millió éves a képződmény, és bár a belépőjegy ára igencsak borsos, biztos, hogy barlang maradandó élményt nyújt a család összes tagjának. (Kivéve a kutyát, akit nem engednek be.)

(Ha tetszett a cikk, mindenképpen olvasd el Kovách Márta többi cikkét is!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!