Téli napok Bangkokban II. rész – ami átüt a felszínen

A következő állomás a Wat Pho volt, a gigantikus (46 méter hosszú, 15 méter széles), arannyal bevont és az ország legnagyobb fekvő (haldokló) Buddhájával. Maga a szobor betölti a templomot, képeken nem látszik mennyire hatalmas. Itt program is volt, pénzt lehetett dobálni egyesével edénykékbe, hogy szerencsénk legyen. Ez elszórakoztatott, de ahogy láttam, a  többi turistát is.

Visszatérve a vezérfonalhoz: a hely további érdekessége, hogy itt működik a legősibb thai masszázs iskola is,  a világ minden részéről jönnek ide masszázsoktatásra, és ősi, az emberi test felépítését részletesen bemutató ábrákat is megnézhetünk.

Ezután jött el az én időm, utunk folytatásához jármű szükségeltetett: így végre tuk-tuk-ra pattantunk, ami gyorsabban ment, mint gondoltam. Minekután nem beszélek thai-ul, nem olvastam a helyi lapokat, nem tudom lehetnek-e tuk-tuk balesetek, de ahogy vezetik őket, azon sem csodálkoznék,ha a leggyakoribb halálozási ok lenne, viszont az első élmény után többet akartam, és ezután, ahol lehetett ezt a közlekedési eszközt részesítettem előnyben.

Az utcákon közlekedve azonban még valami szemet szúr, ami a helyiek hitvilágához kapcsolódik. Minden épület előtt szellemházak vannak. Kicsike kis babaházszerű paloták emelvényeken, díszesek, sőt díszesebbek, mint sokszor maga az épület, ami előtt állnak. Ezeket építik meg először, hogy a védő szellemek beköltözhessenek, majd napjában háromszor enni-innivalót visznek nekik, gondoskodnak róluk. A szállodában mindig komplett, egy embernek bőségesen is elegendő ételt és gyümölcsleveket, mindenféle jót tettek a szentély elé. Ugyanúgy, ha nem jobban gondoskodnak szellemeikről, mint saját magukról.

A híres belvárosi Khao San Road-on való nézelődés után később, még a délután folyamán meglátogattuk a Chao Phraya folyó partján álló Hajnal Templomát, a Wat Arunt. Nevéhez híven napfelkeltekor a legszebb, amikor porcelánberakásának köszönhetően csillog a nap első sugaraiban.

Lapozás után a cikk folytatódik!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!