Thaiföld, ahogy mi szeretjük – 2. rész

Nap mint nap szemfülesen járkálok, megfigyelem a thai mindennapokat, és most el szeretnék mondani róla egyet s mást. Előrebocsátom, hogy egyes infók a saját megfigyeléseim eredményei.

Aki Thaiföldre utazik, annak szinte azonnal feltűnik, hogy az itteni emberek sokat mosolyognak. Mosollyal az arcukon végzik a mindennapi – néha igen megerőltető és kevés pénzzel jutalmazott – munkájukat, ha rájuk nézel, azonnal felfelé kerekedik a szájuk zuga. Ha valamit nem értenek vagy valami gond adódik – akkor is mosolyognak. Mindig csak azt hajtogatják oké, oké… Ha le szeretnénk fotózni őket, szívesen megállnak egy pillanatra és mosolyognak a kamera előtt. Nem mondják azt, hogy ne fényképezd őket, nem veszik zokon, nem bújnak el. Belenéznek a kamerába és pózolnak. Ugyanakkor egy részük igen szégyenlős és szinte rád se mer nézni. Nagyon szerények és alázatosak a buddhizmusból fakadóan.

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

A thaiok vallásosak. Már a reptéren, majd itt, a szigeten is láttam a narancssárga ruhás buddhista szerzeteseket – őket megérinteni (különösen a nőknek) tilos, de le fotózni lehet. Mély a tisztelet a király iránt, őt vagy a rendszerét kritizálni nemhogy arcátlanság, hanem egyenesen törvénybe ütköző cselekedet. Szinte minden hotelben, étteremben és magánházban akad fotó a királyról. Thaiföldön tavaly óta katonai diktatúra uralkodik de ez a turisták számára semmit nem jelent; ha nem olvasok róla, nem is tudom.

A király képe egy bárpult fölött(Fotó: Laslavic Tímea)

A király képe egy bárpult fölött
(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföldre a legtöbb turista decemberben, januárban és februárban érkezik, ekkor esik a legkevesebbet, a hőmérséklet pedig nem olyan magas (28-32 fok között alakul). Március és június a legforróbb hónapok, ilyenkor akár 38 fokos hőség is lehet, a levegő pedig igen párás. Mi most március elején vagyunk itt, mégis sokszor – nagy meglepetésemre – felhős volt az ég. Ettől még nagy a forróság, már reggel és este is általában 27-28 fokkal kell számolni. Nagy eső is volt az egyik éjjel. A levegő valóban párás, ezt sokan nehezen viselik, de a belső terekben mindig van minimum egy ventilátor, a jobb helyeken pedig természetesen légkondi.

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Mi egy elég egyszerű szálláshelyen lakunk, egy bungalóhoz hasonló házikóban, ahol egy éjszaka 30 eurónál kevesebbe került, mégis van légkondi (ami nélkül esélytelen kibírni a hőséget).

Ezeken a szálláshelyeken csak ventilátor van(Fotó: Laslavic Tímea)

Ezeken a szálláshelyeken csak ventilátor van
(Fotó: Laslavic Tímea)

Hozzunk magunkkal konnektorba dugható szúnyogriasztót, mert itt nem biztos, hogy kapunk! Mindenképpen legyen nálunk spray is, ugyanis akár reggel, akár este üldögélünk a teraszokon, még az alapos védelem ellenére is megcsíphetnek a rovarok. Ha pedig arra gondolunk, hogy a szúnyogok a maláriát is terjesztik, még inkább el szeretnénk kerülni ezt… (Igaz, a malária veszélye csak az esős, monszunos időszakban áll fenn, egyébként minimális.)

Arra is készüljünk fel, hogy elég sok itt a hangya, a pók és hasonló élőlények. Lépten-nyomon tele van az út gyíkokkal. Ezek ismeretében mozogjunk errefelé. Kígyók is vannak szép számmal!

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

hangya a mobilon(Fotó: Laslavic Tímea)

Hangya a mobilon
(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföld pénzneme a baht. 35 baht nagyjából egy eurónak felel meg. Ne váltsunk pénzt a repülőtéren! Mi azt tapasztaltunk, hogy 100 eurónál 7 eurót veszítünk, ha a reptéren váltunk, ellenben a bankautomatánál egyáltalán nem volt rossz az árfolyam, amikor készpénzt vettünk ki. Váltanak eurót több egészen pici üzletben is, így itt, Koh Chang szigetén is, például vegyesboltokban, természetesen feketén, de korrekt árfolyamon. Erre ne alapozzunk azonban, különösen, ha szigetre megyünk és nincs nagy mozgási lehetőségünk! Itt, Koh Chang-en a közvetlen közelünkben nincs egyetlen hivatalos váltó sem, bankautomaták viszont üzemelnek Készpénzre szükségünk lesz, hiszen nagyon kevés helyen fogadnak el kártyás fizetést, illetve sok üzletben felárat számolnak fel érte. Népszerűbb helyeken ez valószínűleg másképp van, de itt például eurót sem fogadnak el.

Pénzt is váltanak a vegyesboltban(Fotó: Laslavic Tímea)

Pénzt is váltanak a vegyesboltban
(Fotó: Laslavic Tímea)

Készüljünk fel arra is, hogy itt egészen más tisztasági normák érvényesek (illetve, jobban mondva, nincsenek), mint amihez Európában, és különösen az Európai Unión belül hozzászoktunk. Az az érzésem néha, mintha a 80-as években járnánk… Annak ellenére, hogy egyáltalán nem nevezném magamat finnyásnak, néhány dolog nálam is kiverte a biztosítékot. Hőség lévén sok helyen erősen bűzlik a szemét az utcákon, a kutyák és macskák szabadon járkálnak a vendéglátó helyeken is. (Mindezekről bővebben egy következő anyagban.)

Fenn hangulatos terasz, alul koszfészek(Fotó: Laslavic Tímea)

Fent hangulatos terasz, alul koszfészek
(Fotó: Laslavic Tímea)

Erre vezet az út…(Fotó: Laslavic Tímea)

Erre szép tengerpartra erre vezet az út(Fotó: Laslavic Tímea)

….erre a szép tengerpartra
(Fotó: Laslavic Tímea)

Sűrűn látni szemetet(Fotó: Laslavic Tímea)

Sűrűn látni szemetet
(Fotó: Laslavic Tímea)

Mindezek alapján azt tanácsolom, hogy igyunk néha valami tömény alkoholt! Egy pofa 80 fokos Stroh minden étkezés után – nálunk például ez van a táskában – így picit nyugodtabbak vagyunk. Mossunk sűrűn kezet (de ne számítsunk melegvízre)! És jut eszembe, hogy én itt még csak olyan wc-t láttam, amelynél a vizet egy olyan gombot megnyomva kell lehúzni, amely elég alacsonyan van elhelyezve, tulajdonképpen szinte rá kell hajolni a kagylóra… A mi szálláshelyünkön az éttermi mosdókban aromaterápiás gyertya ég, amelynek a csészéjében friss növénydarabok úszkálnak, de szerintem egérszaga van annak a fűnek…

Csapvizet természetesen ne igyunk! Az ásványvíz sem túl népszerű itt, bizonyára a forrás hiánya miatt. Laposvizet isznak és nagyon finom banán, mangó, ananász shake-eket kóstolhatunk itt.

Répa shake(Fotó: Laslavic Tímea)

Répa shake
(Fotó: Laslavic Tímea)

A thai konyha változatos és mindenki megtalálhatja benne az ínyére valót, az utcai árusoknál, illetve a piacokon bőven találunk mindenféle tücsköt-bogarat (szó szerint is). Az éttermekben sokat adnak a tányér díszítésére, ezt nagyon szeretem, például az itt honos orchideákat is felhasználják erre. Ugyanakkor szinte minden nap előfordult, hogy mást hoztak ki az asztalhoz, mint amit rendeltünk, hiszen sok a félreértés az itteniek igen hiányos angoltudása miatt.

Orchidea a tányéron(Fotó: Laslavic Tímea)

Orchidea a tányéron
(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföldön jobb kormányos közlekedés van. Igen népszerű közlekedési eszköz a riksa (tuk-tuk), a robogó és a bárhol leinthető iránytaxi. Itt, ahol mi vagyunk, Ko Chang szigetén nincsenek tuk-tuk-ok.

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Ha egy thai otthonba belépünk, illik levenni a cipőnket.

Le a cipőkkel!(Fotó: Laslavic Tímea)

Le a cipőkkel!
(Fotó: Laslavic Tímea)

Wi-Fi mindenhol elérhető, még olyan helyeken is találtunk, mint például két település között, egy erdőszéli teraszon.

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

A thai nép nem nézi jó szemmel, ha nyilvános helyeken csókolóznak a turisták, illetve nem szeretik a túlzott meztelenséget sem, erre fokozottan ügyelni kell!

(Olvasd el a a többi részt is: Thaiföld, ahogy mi szeretjük – 1. rész)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!