Thaiföld, ahogy mi szeretjük – 4. rész

Ismerkedjünk meg Koh Chang majmaival!

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

A majmok etetése tilos! - olvastuk ezt több helyen is a szálláshelyünk közelében, amikor megérkeztünk és a dolgozók a szobánkhoz kísértek. Szétnéztem, mustrára vettem a fákat, bokrokat, de nem láttam egyet sem. Másnap azonban több tucat majmot is sikerült lencsevégre kapni!

Itt éppen tetveket keresnek egymáson:

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Mi egy olyan bungalószerű házikóban lakunk, amely mögött már erdő van. Így a majmok a közvetlen közelünkben vannak a lakóhelyünkön, illetve valahányszor gyalog vállalkoztunk az útra két település között, ismét volt alkalmunk találkozni velük. Főleg ott láthatjuk őket, ahol szemét van: élelmet keresnek.

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Olyan információs tábla is van, ahol meg is magyarázzák, miért tilos az etetésük: veszélyes lehet a turistákra nézve, mert megharaphatnak és különböző betegségeket is el lehet kapni tőlük, illetve nem tesz jót a beavatkozás a természetesen szaporulati-pusztulási ciklusuknak: úgy írja a táblán, akár túl is népesedhet majmokkal a sziget.

Pici majmokat is láttunk(Fotó: Laslavic Tímea)

Pici majmokat is láttunk
(Fotó: Laslavic Tímea)

Egyébként a turisták érkezése meg is változtatta a majmok viselkedését a szigeten. Koh Chang-en alig egy évtizede indult be a turizmus, azóta a majmok egy részének egyszerűbb a szemétben keresgélni, illetve a gondatlan turistáktól lopkodni az élelmet, mint annak rendje és módja szerint megszerezni a betevő falatot az erdőben. Közelebb jönnek a partrészhez, mint eddig valaha, ott vannak úton-útfélen, mit sem törődnek az autókkal vagy robogókkal. Persze úgy ülnek és „sétálnak” a kábeleken, mint valami akrobaták. Csodálom, hogy még működik az internet, telefon stb. a szigeten! Egyik-másikon direkt hintáztak, lóbálóztak…

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Van aki a figyelmeztetések ellenére vállalkozik az etetésükre, ez az ember például banánt dobott fel a dróton ülő majomnak, és az ügyesen el is kapta!

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Persze mi sem tudtuk megállni… az egyik reggel, amikor kinéztünk az ablakon és láttuk, hogy egészen közel jöttek a házikókhoz, úgy gondoltuk, hogy megmutatunk nekik egy banánt az üvegen keresztül. Tulajdonképpen nem is gondoltuk, hogy meglátják majd, annyira azért nem voltak a terasz közelében. És mégis! Pillanatok alatt több majom is a teraszunkon lógott, kettő közülük egészen közel is jött, az egyik az ablakot is verte az öklével és a kilincsre is ráakaszkodott, megpróbálta kinyitni az ajtót!

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Thaiföld északi részén állítólag még a majmok szedik le az emberek részére a kókuszdiót a magas fákról. Itt a szigeten már nem láttunk ilyet, az itteniek egy magas boton lévő kampó segítségével szedik le a fáról a diót. Koh Chang-en működik azonban egy majomiskola, ahol megtanítják őket különböző, a turistákat szórakoztató trükkökre és háromszor egy nap bemutatót szerveznek. Mi nem látogattuk meg a központot, de volt alkalmunk közelről is megnézni egy majmot.

Úgy gondolom, ez a majom beteg lehetett és ezért tartotta ez a thai férfi megkötve.

(Fotó: Laslavic Tímea)

(Fotó: Laslavic Tímea)

Mindenesetre a turisták zöme élvezi a majmok közelségét, figyelemmel követik a ténykedésüket és állandóan fotózzák őket. Mi is nagyon élveztük szomszédságukat. Egészen más a szabadban látni őket, mint az állatkertben…

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Olvasd el a többi részt is:  Thaiföld, ahogy mi szeretjük -1. rész  2.rész 3.rész)

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!