Utazás a Felföldre – a Loch Ness-i szörny nyomában a Roxfort Expresszel

A Skóciával azonosított kultúra jellemzőinek többsége, köztük a klánrendszer, a tartánok, a whisky, a skótduda és a hanga mind-mind a Felföldről ered, s mégis az egész ország arculatának részévé vált. A gael nyelvű, marha- és birkapásztorkodó felföldieknek azonban évszázadokon át kevés közös jellemzőjük akadt déli szomszédjaikkal.

A Felföld ellenállhatatlan vonzerejét a párját ritkító tájnak, a régi hagyományoknak és a nosztalgikus hangulatnak köszönheti. Az időjárás hagy némi kívánnivalót maga után (augusztusi túrámat 2 pulcsiban, esőkabátban és sálban tettem meg), de az esőben a legszebbek a vízesések, és a pára csupán művészi adalék a tájképhez. Ritkán lakott vidék ez, keskeny utakkal, és sokfelé több a birka, mint az ember: a lakosság nagy része még ma is 500-1000 főnél kisebb közösségekben él. Lassabb az élet tempója, a hotelek és vendéglátóhelyek nyitva tartása is jóval rövidebb, nincsenek autópályák, de cserébe tökéletes béke és csend honol mindenfelé.

A Felföld mai, „romantikus” képe a 19. században kezdett kibontakozni, s ebben nagy szerepe volt Sir Walter Scottnak – a világ első bestseller listásának – aki műveiben a Highland-et pompával és nagysággal ruházta fel. Viktória királynő kastélyok iránti szenvedélyének hatására is egyre többen vásároltak birtokot errefelé. Ennek ellenére a Felföldet nem fenyegeti az a veszély, hogy hatásvadász, turistacsalogató létesítmények, luxushotelek és szabadidő központok lepjék el, titkon remélem, hogy az évszázadok óta kialakult atmoszférája sosem vész majd el, és örökre megmarad a maga titokzatos, kissé misztikus valójában.

A túrám megkezdéséhez Edinburgh-ból indultam hajnalban szintén a drága Ali vezetésével a Rabbies-tól és Nektek is csak ajánlani tudom őket: olcsó, gyors, remek idegenvezetés és beszélgetések, lágy dudaszó a buszban és garantáltan zsongásmentes tekintve, hogy 12 személyesek a járművek. Utunk Embro-tól a lenyűgöző tájairól és véres történelméről híres Glencoe felé vezetett, amit Charles Dickens az „óriások temetőjének” nevezett. A közeli Rannoch Moor holdbéli tájai Nagy-Britannia legelhagyatottabb vidéke. Az itteni Devil’s Staircase – az „ördöglépcső”- nevéből is következtetve a legnehezebb útja a híres West Highland túraútnak, de jó fizikummal és megfelelő túrafelszereléssel nyugodtan nekivághatunk a teljesítésének.

A meredek sziklák és pengeéles hegygerincek még a tapasztalt hegymászóknak is igazi kihívást jelentenek, úgyhogy mi is rendesen kifulladtunk a kirándulás során, de a látvány minden fáradtságért kárpótolt: az utazó ugyanis sehol máshol nem szembesülhet Skócia lenyűgöző hegyeivel, mint itt! A kanyargó hegyi utak fölé úgy tornyosulnak a bércek, mint valamiféle rögös képű óriások, melyek olykor sötétbe burkolózva csalogatnak, olykor vakítva bűvölnek el. Nyáron a környék a kirándulók kedvenc túraterepe, télen pedig közkedvelt síparadicsom a Glencoe Ski Centre. Glencoe a véreskezű és rettegett McDonald-klán révén vált hallhatatlanná; a Glencoe-i mészárlás és a jakobita harcok színhelyén az ősi erdők máig suttogják az emlékét.

A Glencoe-i Three Sisters ormai

Glencoe történelmi tájai után Fort William felé vettük az irányt. A tengerparti városka remek kiindulópont a környék körbejárásához, főleg azért is, mert Nagy-Britannia legmagasabb hegyének, a Ben Nevis-nek lábánál fekszik, s a hajnalban ködbe burkolózva terpeszkedő csúcsok látványa kellő löketet ad az embernek egy kellemes hegyi túra megkezdéséhez. A városkából indul a Hogwarts – azaz magyarul Roxfort Expressz néven futó, Harry Potterből jól ismert gőzös is, amit hétköznapi nevén Jacobite-nak hívnak. (a jakobita mozgalmak emlékére) Fantasztikus élmény volt a híres, 1897 óta működő Glenfinnan Viaduct-nál állni, ahol „annak idején” Harry-t és taláros társait megtámadták 2 csokibéka és Bogoly Berti-féle mindenízű drazsé pusztítása közben a dementorok. A fehér füst csak szállt a kék égen, és a Roxfort Expressz messze suhant mostanság már pálcanélküli utasaival…

A Glenfinnan viadukt

A birkákat nem mindig érdekli, hogy akár több tucat autót tartanak fel…

Részlet a buszút során elsuhanó tájból

A cikk a következő oldalon folytatódik!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!