Utazás az ismeretlen Brazíliába – 2. rész – Rio de Janeiro

Osztom azon világutazók véleményét, akik Brazília második legnagyobb városát, Rio de Janeiro-t a világ legszebbjei közé sorolják. Nem véletlenül van ez így. Azt kérded, miért? Mert a varázsa magával ragadó, a karaktere egészen egyedi, a látnivaló meg tengernyi. Az egyenlítőtől délre fekvő, turistacsalogató várost uraló hangulat pezsdítő, örömfakasztó.

Az égbolt felé tekintve látható, hogy itt a nap vonulásának iránya is más. A meleget árasztó égitest naponta észak felé vándorol keletről nyugat felé, a napórák meg visszafelé járnak. Mennyi érdekesség. Az éjszaka csillagai nagyon fényesek, de ne keressük itt az északi félteke neves csillagképeit. Ellenben itt az égboltot is egy kereszt díszíti.

Felülről csodálva a várost, egy paradicsomi világ tárul elénk, melynek elragadó harmóniáját az óceán, és az azt körülölelő dombok, hegyek alakították ki az idők folyamán. Szembetűnő, hogy a földi erők igen tökéletes munkát végeztek. Nem hiába tervez ide látogatni fél világ.

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

Rio de Janeiro, a szamba bölcsője, nem más, mint egy sokaknak sokat ígérő turistaparadicsom. E színes oázisban igen kiváltságos szerepet kap az élet soha véget nem érő ünneplése. Ne feledjük, hogy ehhez egészen egyedi zenei aláfestés is jár: a szamba. A színpadra lépők meg önmagukban is igen különlegesek. Egyediségük ezerrel sugárzik, sokszínűek és irigylésre méltó jókedvvel játsszák szerepeiket.

Az itt ébredők számára, egy új nap számtalan új lehetőségeket kínál. Van, akiket a hajnalt búcsúztató, reggelt köszöntő fénysugarak a hotelszobában érnek, másokat az utcán. A pálmafákkal szegélyezett, több kilométerre kinyúló, part menti homokos sétányok élettel és színekkel teli bazárok. No, nem szó szerint, de mii, idegen földről ide utazók, ezeket a helyeket igen vonzónak találjuk. A Copacabanának és a közéleben fekvő Ipanemának legendás híre van a turisták között. A környékükön mámorosak a hajnalok, napsütötték a nappalok, az éjszakák meg tánccal és zenével teliek. Az ide érkező utazók itt aztán teleszívhatják magukat élettel. Nem is meglepő, hogy a legtöbbjük szívük szerint   tologatnák a hazautazás napját. Hogyne tennék azt? Az utcákon sétáló életöröm mindenkit magával ragad, a friss trópusi gyümölcsleveknek  (papaya, mangó, kókuszdió, dinnye) lehetetlen nemet mondani, a szamba minden bajt feledtet csakúgy, mint az itteniek nagy népszerűségnek örvendő itala, Brazília legerősebb nemzeti koktélja, a caipirinha.

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

Az itteni élet hangos és színes, sok-sok sárga taxi járja a gyakorta sávtalan utakat, tömérdek utast szállítva. Újdonságokat faló turistákat, öltönyös üzletembereket, napszemüveg mögé bújt kalapos dámákat. Ők mind élvezhetik az itteni nyarat és a napfénnyel teli telet. De kérdem én: milyen tél is az, ami június 21-tól szeptember 21-ig tart? Volt szerencsém megtapasztalni. Bőrbarnító, hajszín kivilágosító és fénnyel teli. Egészen a kora délutáni naplementéig. Ahogy a nap lebukik a hegyek mögé, az éjszakai hangulat köszönti az utcákat, tereket. Egészen a napfelkeltéig.

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

Reggel hat óra tíz perc. Az valami csoda, ahogy a felkelő nap színei bearanyozzák a partszakaszt és a várost, mely percről-percre egyre erőteljesebb, kontúrosabb színekben pompázik. Már a kora reggeli órákban megszülethetnek az első, – ó azt a mindenit -, Kodak momentumok. A felhőtlen, augusztus közepi “téli” ég népes tömegeket vonz az óceánparti sétányok fele. Korai kelők, fehérség és feketeség, friss gyümölcsöt árulok, sétálók, rendet teremtők és rendbontók, bámészkodók, ékszerre vadászók és selfie készítők, kerékpárosok, gördeszkázók, helyi portékát árulók, potyázók, standlabdázók, napimádók és naplopók lepik el a város tereit, hosszúra nyúló, homokos tengerpartjait. Nagyjából ez marad a látkép egészen a naplementéig. De tudni kell, hogy itt a nap búcsúzásával egy csöppet sem áll meg az élet. Sőt! Felpezsdül! Beköltözik az éjszakai szórakozóhelyekre ahol táncosok tömegei ropják a formás testeket formáló szambát. Party time! Megkezdődhet a szinte véget sem érő tánc és zene. A brazil életöröm perdül igen látványos táncba a parketteken, mindenkit mozgásra invitálva.

Kedves olvasó, Isten hozott Brazíliában! Bízom benne, hogy a soraim téged is ide röptettek. Még ha csak pár perc erejéig is. A szamba, a szubtrópusi éghajlat és buja növényzet, a friss, trópusi gyümölcsök országába. De mindenekelőtt Rio de Janeiróba, a híres karneválvárosába, a 2014-és FIFA labdarúgó világbajnokság egyik legfontosabb helyszínére.

Van itt minden, de főleg élet. Fürdőruhadivatot teremtő homokos óceánpartok, sokakat befogadott focistadion, 396 méter magasságba felkúszó libegők és számtalan csodálatos geológiai formátum, melyekről írni és fotót készíteni egyaránt öröm. A Cukorsüveg hegyről lélegzetelállító a kilátás. A Corcovado hegyet uraló Megváltó Krisztus, a város felett magasodó, 38 méteres, monumentális szobor meglátogatása minden turista listájára rákerül. Csakúgy, mint a városon, lakott területen belül élő őserdő. Hihetetlen, de itt az orchidea utcán élő növény.

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

Vannak itt dolgok amikre felfigyelünk, amikre az itt élők gyakorta felhívják a figyelmünket és olyanok is, amikre nekünk kell figyelni. Itt a listám, hogy mire.

-      Ha megfogadod tanácsom, az utakat járva ne viselj olyan ékszert magadon, melynek elvesztése esetlegesen fájdalmat okozna a későbbiekben.

-      Jó az útleveleket a hotelszobában hagyni, hiszen a jó helyen melengetett személyi igazolvány, tökéletes célt szolgál.

-      Selfie készítése közben számolja azzal is, hogy valaki egy hirtelen pillanatban kikaphatja a kezedben tartott telefonod.

-      Továbbá erősen megfontolandó a nyomornegyedek kerülése. Egészen pontosan helyi vezető nélkül NE látogass a környékükre se. Az országban sokat javultak az elmúlt években a biztonsági óvintézkedések, de az ördög sosem alszik.

A taxihasználatról még egy gondolat, röviden:  a főleg portugálul kommunikáló taxisofőrök nem fogják kiüríteni pénztárcádat. Az ország maga inkább. Érdemesebb itt taxival utazni, mint buszra szállni. Bár a kalandkedvelők ezt a lehetőséget nem vetik el. Dönts el, hogy te melyik kategóriába tartozol. Én a taxit ajánlom.

Mindezeket tudva, Rio de Janeiro feledhetetlen élmenyekkel gazdagítja az ide utazókat. Olyan energiával, szépséggel és érdekességekkel tölt fel, melyek az életed során veled utazhatnak, bárhova is tartasz.

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

(fotó: Peti-Peterdi Réka)

Brazíliai utazásom első részét itt, a harmadik részét pedig itt olvashatod el.

(Tetszett a cikk? Kövess minket a facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!