24 óra fény – Nyáron Finnországban

A finn nyár olyan, mint a zsákbamacska. Nem tudhatod, mit hoz: esőt, szelet vagy kánikulát. Egész évben ezt várod, de mikor végre elérkezik, azonnal elkezdesz aggódni, vajon meddig tart. Igyekszel minden egyes napsütéses napot kihasználni, mert ez itt egy eléggé könnyen jött, könnyen megy dolog…

Mikor ezt a cikket írom, közeledik Szent Iván éj, itteni nevén Juhannus, a nyár legnagyobb ünnepe. Északon ugyan felesleges ünnepelni a leghosszabb nappalt, mivel hónapokig tart a 24 órás világosság, de azért had legyen egy újabb alkalom a féktelen vedelésre. Na jó, nem csak arra: ilyenkor a legtöbben családostul elutaznak a saját (vagy bérelt) tóparti, folyóparti, tengerparti vityillójukba (mökkibe), grilleznek, aztán pedig hatalmas tüzet gyújtanak, hogy távol tartsák a rossz szellemeket.

Nem hiszem amúgy, hogy létezik a finneknél grillbolondabb népség. Ez is a nyárkultusz része, kicsit olyan, mint a medve az árnyékkal. Az első grillezés azt jelenti, a nyár hivatalosan is elkezdődött. (És igen, van, hogy május végén sapkában, kesztyűben grillez az apuka a teraszon, kinn 10 fok és orkán erejű szél. De csakazértis!)

Finnországban a tél mindig túl hosszú. Ez tény. Viszont ha elérkezik a nyár, még ha csak egy napira is (ugye van az a vicc, hogy 2 finn beszélget, az egyik megkérdi, milyen volt a nyár, mire a másik közli, hogy nem tudja, mert mindkét nap részeg volt…) szóval, ha elérkezik, az kárpótol a téli sötétség és hideg minden nyűgjéért.

Nem csak azért, mert kellemes meleg van, de nem folyik rólad a víz vagy, mert tényleg te döntheted el, hogy reggel 9-kor vagy éjjel 3-kor indulsz útnak, ugyanolyan világos van; hanem, mert történik valami az emberekkel is: az alvó városok élővé válnak, megtelnek a teraszok, a vízpartok, mindenki vidámabb, nyitottabb, a bölcs finn asszonyok ilyenkor küldik el a fiatalokat „vadászni”. Az emberek kimerészkednek, kijönnek, egyesek kirontanak a fényre.

És persze mindenki napsugár-gyűjtögető életmódot folytat: világosságot és meleget raktároz a hosszú, sötét téli napokra.

Egy kis ízelítő a finn nyárról, egész pontosan a nyárról Lappföld határán:

A képekért köszönet Karolina Duszkának és Hári Líviának. Modell: Oulu és környéke

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!