Ausztria-Magyarország 10:0

Bár már lezajlott a focivébé, és a két ország ott sem volt, az én szemszögemből napi szinten mégis Ausztria felé billen a mérleg. Most nem a sportra gondolok, hanem arra, hogymik azok a dolgok, amik itt kint megvalósíthatók, míg otthon csak szeretnénk, hogy legyen. A többséghez nem pénz kell, csak egy kis odafigyelés és az akarat. Hogy értsétek: nem a hazámat akarom szidni. Korábban értek vádak, hogy a könnyebb utat választom külföldön, és nem teljesítem hazafias kötelességemet, miszerint „itt élned halnod kell”. De a lényeg: Ausztriában élve megtetszett pár dolog, amiket otthon hiányolok és mindig felmerül bennem a kérdés, hogy ez otthon miért nem működik?

1. Az utak minősége

Bár néha bosszantó, hogy az osztrákok állandóan építkeznek, felújítanak, de csakis a közösséget szolgálják azzal, hogy karban tartják az utakat. Nem kell kerülgetni a kátyúkat, nem megy tönkre az autó. Még a hegyre vezető utak is jobb minőségűek sajnos, mint nálunk a főutak.

2. Türelem

Még nem volt olyan élményben részem, mint otthon, ha elmegyek bevásárolni és beállok egy hosszabb sorba, hogy valaki (általában ráérő nyugdíjas vagy turista) kikiabáljon a sor közepéből, hogy nem akarnak még egy kasszát megnyitni? Itt mindenki türelmesen kivárja a sorát.

3. Hóeltakarítás

Írjam azt, hogy no comment? Első téli szezonomban, akkora hó esett, hogy a házak tetején két méter hótakaró állt, és még onnan is lapátolták. Fel vannak készülve arra, hogy mit kell csinálni, ha leesik egy éjszaka alatt 20 cm hó. Másnap ettől nyugodtan el lehet jutni iskolába, dolgozni.

(fotó: Majoros Katalin)

(fotó: Majoros Katalin)

4. Gyors ügyintézés

Lehet csak nekem volt szerencsén eddig, de akárhányszor bementem valamit elintézni a bankba vagy az önkormányzathoz, tíz percnél tovább nem tartott. Otthon, ha be kell menni a postára, mindig túlélőfelszereléssel indulok neki.

5. Tisztaság, rendezett utcák

Nagyon vigyáznak a környezetükre, nem szemetelnek. Kedvencem az utakat tisztító gép. Jobb érzés végigmenni az utcákon, ha azok tiszták és rendezettek.

(fotó: Majoros Katalin)

(fotó: Majoros Katalin)

6. Segítőkészség

Ha bármilyen problémád van, mondjuk hivatalos ügyet kell intézned, biztosan akad valaki, aki segít. Ha baleset történik, megállnak és megkérdezik, mi a probléma, tudnak-e segíteni.

7. Akciók

Nőből vagyok, így az nekem nagyon bejött, hogy a szezon végén óriási leárazások vannak, pörgetik az árut és nem tartogatják. Otthon, ugyanannak a cégnek az üzletében tapasztalataim szerint, ez nem így történik.

8. Tömegközlekedés

Egy évig jártam be a munkahelyemre vonattal. Teljesen más feelingje van. Egyrészt tisztábbak az állomások, ki van írva a peronon és a váróteremben is az indulás. A kocsiban látod, hogy mi a következő állomás. Nemigen lehet eltéveszteni, hogy melyik szerelvényra kell szállnod. És a legfontosabb: a vonatok nem késnek!

(fotó: Majoros Katalin)

(fotó: Majoros Katalin)

9. Életszeretet

Az élet túl rövid ahhoz, hogy állandóan csak keseregjünk. Az osztrákok kiélvezik minden pillanatát. Volt olyan vendégünk az szállodában, aki gyalog feljött a hegy tetejére 70 évesen. Egyébként eljárnak kirándulni, szórakozni még az idősebb korosztály is.

10. Szelektív hulladékgyűjtés

Nehéz volt megszoknom, hogy mindent (értsd: MINDENT) szétválogatunk. Ez az évek alatt nekem is természetessé vált, és nem kötelező dologként fogom fel.

(fotó: Majoros Katalin)

(fotó: Majoros Katalin)

(Még több lista itt: lista. Még több cikk Ausztriáról itt: Ausztria. Még több cikk Katalintól itt: Majoros Katalin.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Ausztriáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Ausztriában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!