Az egykori fegyenctelepen jó eséllyel kapod vissza az elhagyott tárcádat…

… mert Ausztrália közbiztonsága példaértékű.

Ebben a vízumköteles szigetországban ha egyszer elkapják az embert lopásért, tettlegességért, vagy más bűncselekményért, soha többé nem kapja meg a belépési engedélyét. És, mivel a bevándorlók zöme egy szebb és jobb élet reményében költözik ki (gondolok itt többek között a szegény sorból származó indiaiakra és más nemzetiségűekre, akik a normál 25 dolláros órabér helyett takarítanak mondjuk 10 dollárért, mégis megélnek belőle és támogatni tudják a családjukat is, ám, ha kitoloncolnák őket, otthon csak a kilátástalan holnappal és a munkanélküliséggel szembesülnének…), nem éri meg bűnözni.

Persze vannak tolvajok, akik lopnak, de az emberek, akikkel együtt vonatozunk, vásárolunk, nem teszik. Így hát nyugodtan használható a szakadt villamoson, Melbourne külvárosában a laptop, az okostelefon, csilloghatnak az ékszerek és számolhat az ember akár pénzt is, nem fogják kivenni a kezéből. Igazából meg sem nézik, hogy mit csinál, mert magánügynek tekintik. Sőt, nem egy sztorit hallottam arról, hogy elhagyott tárcát juttattak vissza a tulajdonosának, benne a pénzével, hiánytalanul. A lakásokat nem szükséges zárni, az autóban maradhat a kulcs, és nem kell elpakolni az ülésről a látható cuccokat sem. A lepukkant külvárosi részen sem. Pedig Ausztráliában is vannak szegények, rászorulók, napról napra tengődők.

Próbáljunk meg így élni Budapesten… illetve ne!

Sajnos vannak lecsúszott drogosok is, akiknek kell a pénz, és nem foglalkoznak a következményekkel. A kocsik feltörése, a lakásokba való betörés többnyire hozzájuk kötődik, ahogy a zsebelés is. Ők azok, akik a Hungry Jack (az ausztrál Burger King) szemeteséből esznek, isznak, és kéregetnek az arra járóktól (ami szintén nem szokás kint).

Érdekes még, hogy az ausztrál alkotmányban nincs benne a fegyverviselési jog, ugyanis 1996-ban egy ámokfutó legyilkolta a kirándulókat Port Arthurban. A lakosság ezen nagyon felháborodott, aminek  hatására a kormány szigorú fegyverviselési törvényt vezetett be. Ausztráliában mondhatjuk, hogy lehetetlen fegyverviselési engedélyt szerezni, így nem valószínű, hogy ott  bárhol is lövöldözésbe keveredünk.

Ezek tükrében sem csodálkozhatunk azon, hogy évente több mint egymillió ember szeretne letelepedni a kenguruk földjén.

Fotó: a szerző hozzájárulásával

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!