Azt hiszem megöltem a Péterfy Borit

Több mint egy éve kicsit ittasan elküldtem egy levelet. Mindig fura dolgok történnek velem, ha alkohol kerül a szervezetembe, a minap például ébredés után észleltem, hogy gazdagodtam egy hajós tetoválással (igazi matróz történet, de ezt majd legközelebb). De akkor egy levelem jött Péterfy Boritól. Nagy Krétakör rajongó voltam, a két legmeghatározóbb színházi élményem hozzájuk kötődik. Borit nagyon elismerem, és szerintem nincs olyan lány, aki nem énekelte teljes torokból, hogy „Szeretem azt a nőt, Aki melletted lettem, a lebegő hajnali fény, Mikor ébred a nap, De téged nem”.

Majd kijöttem, és egy évre rá jött egy újabb levél, hogy akkor áll-e még a közös munka. Gondolkozás nélkül visszaírtam, hogy naná!

A Dal:

A dal szövegét Bori írta, amikor Bándy Katát meggyilkolták . Utána meséltem el neki, hogy mivel is foglalkozom (a Hollandiában dolgozó magyar prostituáltakkal beszélgettem, próbáltam nekik segíteni). Ettől a perctől kezdve nem volt kérdés, hogy mi is lesz a történet. Az én történetem, és a lányoké. Nem vagyok prostituált, de tudom milyen futni és a végén meghalni. És így kezdtük el.

A csapat:

Rengeteg nehézségbe ütköztem: csapatszervezés, műhely-nélküliség stb. Kornél (akit régóta ismerek, és ide jár az Amszterdami Filmművészeti Egyetemre) az elejétől kezdve segített nekem. Ő is ufó, én is ufó, úgyhogy jól kijövünk. Ő hozott össze Árpival, akivel egy napon születtünk. Még két ilyen makacs, önfejű ember nincs a földön. Amennyire szeretjük, annyira idegesítjük egymást. Ha Kornél nem lenne, nem lenne kész a videó. Nagyon sokat sétáltunk és beszélgettünk, hogy a történet összeálljon. Ő találta a legcsodásabb fiút operatőrnek: Cort, akire nem tudok mosoly nélkül gondolni. A női arányokat a félig olasz, félig német Sabrina javította, ő volt a segédoperatőr. Három és fél napot forgattunk esőben, hidegben, lelkesen, együtt.

Péterfy Bori klipforgatás

Helyszínek:

Amszterdam az a hely ahol bármi megtörténhet, és semmin nem szabad meglepődni. Az egyik jelenethez szükségünk volt egy üres elhagyatott részre, így kihajóztunk egy régi gyártelepre. Ott a sötétben, a semmi közepén a csendet jazz szólamok zavarták meg. Ott próbáltak, zongorástul, nagybőgőstül. Mi pedig csak figyeltük tátott szájjal a játékukat, ameddig a hideg és az eső engedte. Azok a részek, amiket itt vettünk fel, végül nem kerültek bele a klipbe.

Péterfy Bori klipforgatás

Nagyon szerettünk volna egy rendes kirakatban forgatni, de ez nem sikerült. Volt, amikor ránk hívták a lányok a stricijüket, vagy csak annak a fejében engedélyezték volna a forgatást, ha cserébe ledolgozok egy hetet, mint prostituált. Végül egy pornóbolt kirakatában vettük fel azokat a részeket. Sose gondoltam volna, hogy egyszer prostik és szexfilmek között fogok bábozni.

Péterfy Bori klipforgatás

Az első jelenetek a tengerparton készültek, én sajnos csak később csatlakoztam. Óriási szerencsénk volt, hiszen talán csak akkor nem esett az eső.

Én este értem oda, addigra már mindenki jó fáradt volt, de a következő helyszín felébresztett minket. Fetish bolt Amszterdam. Fel voltam készítve, hogy hova megyünk. Fent meleg ajándékbolt, lent a pincében szado-mazo (nem is tudom, minek nevezzem talán a meleg szex-kínzókamra áll hozzá a legközelebb). A két amerikai tulaj olyan természetességgel vezetett körbe, hogy a végére nekem is természetes lett. Óriási (tényleg akkora, ami szerintem fizikai képtelenség, hogy…) mű péniszek, latex fókajelmez, amin csak hátul van egy lyuk, hereszorítók, kis szobrok, láncok. Az egyikük – miközben megtanított, hogyan is kell szakszerűen kiláncolnom magam – elmesélte, hogy a nagynénje Magyarországon lakik és az egészségedre szót ismeri. Később a melegpornó boltban folytattunk, ott is voltak nagy rácsodálkozásaim, de sajnos ott csak kevés időt töltöttünk.

Másnap reggeltől estig talpon voltunk szakadó esőben: villamoson, utcán, étteremben és egyéb helyeken. Amszterdam legnyüzsgőbb utcája a Kalverstraat, ott nem lehet normálisan sétálni sem, nemhogy forgatni. A legnagyobb meglepetésünkre nekünk sikerült: az emberek félre álltak, hihetetlen élmény volt.

Péterfy Bori klipforgatás

Ezen a napon szedtünk össze és jutattunk el a kórházba egy túldrogozott turistát, mondjuk ez itt átlagosnak számít.

Iszonyú fáradtak voltunk a végére, át is fagytunk rendesen. Ilyenkor mi tesz a legjobbat a mi távolban lévő szívünknek? Egy régi magyar film: A tizedes meg a többiek. Egészen meghitt volt, kandalló, tea, mosoly, szeretet.

Utolsó nap a csatorna mellett forgattunk, dobáltunk a sirályoknak kenyeret és csuda sokan jöttek, majd megáztunk, később a legviccesebb pozícióban kellett báboznom: egy fiú fog hátulról, a lábam között meg az operatőr fekszik, de hát úgy tűnik ilyen ez a bábszakma.

Aznap este vettük fel a piroslámpás negyedes részt. Természetesen nem sétáltunk be kamerával (én egyszer vittem kamerát lánnyal való beszélgetéshez, és örülök, hogy jól vagyok…). Egy mini kamerát raktunk Cor biciklijének az elejére, aki betekert vele, utcákon át vöröslő fényben, és készen is voltunk. Azért ez menőn hangzik.

Péterfy Bori klipforgatás

A maradékon már csak hárman dolgoztunk, a Cor, az Árpi és én. Nem jött be nekik a lány lelkem, úgyhogy az ő ötletük nyert. Később Cor meg én szebbnél szebb férfiakat vizslattunk, miközben Árpi szégyellt minket.

Utómunka:

Az én feladatköröm itt véget ért. Már csak a vágás és a vizuális effektek maradtak. A vágókérdésnél is sok volt a bonyodalom, de végül Árpi egy kedves barátnője, Tálas Zsófi elvállata (nem találkoztam vele, de nagyon hálás vagyok neki). Az anyagot először postán akartuk elküldeni neki, de kilopták a dobozból. Csak a kábelt és az üres dobozt kézbesítették. Itt üzenem a magyar postának, hogy szeretem őket… (azért annak, aki kilopta/megnézte érdekelt volna a feje, és az első gondolata például a vágatlan szado-mazos jelentnél). Később eljutott a vágónk kezébe, és remekül megcsinálta. Majd utána jött a Kornél feladata, a vizuális effekt, és készen is lettünk.

Összegezve:

Borinak és a csapatnak köszönhetően életre szóló élményben gazdagodtam. Tehetségesek, helyesek és a barátaim. Azt hiszem már ezért a videóért, élményekért megérte Amszterdamba jönnöm. Pár napja mutatták be a Toldi moziban, összesen 10 videót, amik a fehér éjszakák című lemez dalaira készültek. Mi nem tudtunk elmenni, de a nevünk-szívünk ott volt.

Péterfy Bori klipforgatás

Minden kritikának örülök, hallgassátok, nézzétek, és fussatok velem egy jót!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!