French men in Budapest – Boris

Öt év Párizs után pár hónapja ismét Magyarországon élek. Számomra is megdöbbentő néha, mennyi különbség van a két ország között, így megkérdezem itt élő francia ismerőseimet, ők, hogy látják a helyzetet. Hogy megy a beilleszkedés? Mit hiányolnak Franciaországból? Mi az, ami miatt maradnának?

Paris- Budapest 1500 km (fotó: Mikó Ildikó)

Paris- Budapest 1500 km
(fotó: Mikó Ildikó)

Boris Franciaország egyik legszörfösebb részéről, Bordeaux mellől, több, mint három éve költözött Budapestre. Találkozásunkkor rengeteg szépet mondott Magyarországról, persze akad néhány francia dolog amit szívesen látna a magyar kultúrában is.

Boris( fotó: Boris)

Boris
(fotó: Boris)

Jártál már Magyarországon, mielőtt ideköltöztél?

Elsőként a Sziget fesztiválon voltam itt hét éve, ami teljesen lenyűgözött. Akkor még sok  magyar is kint volt, sajnos mára ez megváltozott, a közönség inkább hollandokból és franciákból áll. Több mint három éve, mikor az akkori magyar barátnőm hazaköltözött, azt mondtam magamnak: miért ne? Itt ragadtam. Magyarul nem beszéltem csak pár szót, és az igazat megvallva most sem vagyok rászorulva a nyelvre, angolul intézem a dolgaim. A magyar első hallásra furcsa volt és másodikra még furcsább, ez egy nehéz nyelv, főleg egy franciának, de néha elkapok egy két dalszövegsort, amit aztán dúdolgatok, például „héj kicsi lány.” Vannak kedvenc szavaim: például a puszi, mint sok más külföldinek is. Vagy épp az egészségedre, mert ez elég komplikált szó, ahhoz, hogy büszkén koccintsak vele.

FB_IMG_1427912786788

Boris a Sziget újságban

Milyennek találod a magyarokat? 

Segítőkészek, udvariasak és barátságosak. Amikor megérkeztem kéretlenül is kaptam eligazítást a helyiektől minden egyes alkalommal, amikor eltévedtem. Persze az utcán nem találsz állandóan vigyorgó fejeket, de ha bemész egy boltba az eladók szívélyesen viselkednek, és könnyű mosolyt csalni az arcukra.

A Volton(fotó: Boris)

A Volt fesztiválon
(fotó: Boris)

Budapesten élsz érkezésed óta, utazgattál másfele  is az országban?

Természetesen, például Debrecenben és Egerben, ami gyönyörű, csak pici. Szeretem még Sopront, amit a Volt fesztivál miatt látogatok legtöbbször. A Volton még mindig több a magyar mint a turista, az egész rendezvény alatt folyamatosan azt hallod,” bocsi, bocsi!” – kedvesek az emberek. A Balaton, Siófok nagyon szép, de túlságosan a turizmusra koncentrál.  Persze a kedvencem még mindig Budapest, ami soha sem alszik, rendelhetsz ételt bármikor, elmehetsz bulizni, sosem üresek az utcák. Tény, hogy fesztiváljáró vagyok, összehasonlítva a magyar és a francia fesztiválokat, az itteniek sokkal jobban szervezettek, több bárpult van, így nem kell órás sort kivárnod sehol az italodért. Több a szemetes,  az emberek jobban figyelnek egymásra, bár a tavalyi nyár kivétel volt, mert minden rendezvényen esett. Budapesten szeretem az éjjel-nappali boltokat, azt, hogy szinte mindenhol van WI-FI. A budapesti romkocsmáknak is sajátos hangulata van. Mellesleg nagyon érdekesek a lányok, pontosabban mások mint a franciák.

A Balatonon(fotó: Boris)

A Balatonon
(fotó: Boris)

Á propos, a magyar lányok…

Sokkal lazábbak, mint a franciák. Egy párkapcsolatban például nem helyezik magukat előre, inkább azt látom, hogy nekem szeretnének megfelelni, ami néha fura a francia lányok után, akik, ha valami nem tetszik nekik habozás nélkül küldenek el melegebb éghajlatra. Könnyebb velük flörtölni, gyorsan feloldódnak, bevállalósabbak. Tehát azt mondanám, hogy a temperamentumukban van a legnagyobb különbség. Nekem minden esetre ez tetszik, remélem magyar feleségem lesz… (nevet). A lányok egyébként elég egzotikusnak tartanak engem, állítólag mi, franciák tejesen máshogy közeledünk hozzájuk, mint a magyar fiúk.

Vannak magyar barátaid?

Van néhány, akiket főleg a volt barátnőim révén ismertem meg, de sok külföldi él Budapesten, akik jó közösséget alkotnak, velük is gyakran találkozom. A nyelv miatt nehéz igazán elmélyülten beszélgetni és kevesen beszélnek franciául. A második probléma pedig, sokkal inkább anyagi eredetű, mivel azok az éttermek, bárok, amik francia fizetéssel nekem teljesen beleférnek, azt sajnos néha a magyar barátaim már sokallják.

Nemzetközi találkozón Budapesten (fotó: Boris)

Nemzetközi találkozón Budapesten
(fotó: Boris)

Mit gondolsz a magyar zenéről, van kedvenc bandád?

Sok magyar zenét hallgatok és koncertekre is szívesen járok, szeretem a Punnany Massif zenéjét. Slágerekből könnyebb a nyelvet is megtanulni.

Mi hiányzik legjobban Franciaországodból?

Az ételek, olyanok mint például a fois gras, osztriga, bár nem vagyok nagy baguette imádó, de néha hiányzik az igazán finom kenyér. Hiányoznak a borok. Tudom van néhány híres magyar borfajta is, de Franciaországban mégis nagyobb a választék. Én például Bordeaux mellől származom, és az egri vörösborok között találni olyan száraz bort ami hasonlít a bordeauxihoz. A tokaji borokat viszont nem nagyon kedvelem, mivel nem szeretem a cukrot a borokban. Hiányzik néha a laikus francia felfogás is, úgy értem, abszurdnak tartom, hogy karácsonykor bezárnak a boltok három napra, idén például későn kapcsoltam, és kénytelen voltam abból főzni ünnepi vacsorát amit otthon találtam: egy zacskós leves volt.

A bordoeux-i bor

Cahteau les hautes de bernac

 Ha tehetnéd, mit ültetnél át a francia mentalitásból a magyar fejekbe?

Megtanítanám őket tüntetni. A magyarok nagyon szégyenlősen, visszafogottan állnak ki az érdekeikért. Ezzel szemben, mi a franciák, pont a lázadó természetünkről vagyunk híresek, és állandóan sztrájkolunk, mert mindig van miért. A magyarok nagyon kedvesek, és valljuk be egy demonstráción nem ez a legcélravezetőbb viselkedés, ha valamit el szeretnétek érni, ahhoz néha igen is keményen kell fellépni. Másrészről a franciák sokkal elfogadóbbak például a melegekkel, tehát nem próbálják mindenképpen normák közé szorítani a társas kapcsolatokat.

 Meddig maradsz itt?

Eddig is jól éreztem magam, mára  viszont már lakást is vettem Budapest szívében, egyre több dolog van ami miatt otthon érzem itt magam.

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!