Kovács Tamás és az elveszett iratok fosztogatói

„És majd halálos ágyadon, sok-sok év múlva visszasírod e percet, s örömest odaadnád eddigi életed minden napját, ezért az egyért, ezért a lehetőségért! Hogy itt legyél és az ellen képébe vágd, az életünket feláldozzuk, de a szabadágunkat … Azt soha!”

Volt szerencsém betekinteni a rendőrség munkájába kint tartózkodásom óta többször is. A legutóbbi kacérkodás akkor történt, amikor elhagytam a telefonomat a Hyde Park környékén, majd jön a gyors segély szolgálat: sajnáljuk, hogy bűntény áldozatává vált, máskor figyeljen jobban személyes értékeire!

Hát ez most gyorsan és hidegen ért kösz baszd meg!

Gondoltam ezt így ebben a formában nem lehet fokozni, höhö nem, mi?

A legújabb élményt olvashatjátok.Ellopták a személyes dolgaimat, ugrott  a személyi és lakcímkártya, útlevél, még jó, hogy az Oyster és a bankkártya a másik zsebemben volt.

Első tanulság: Tartsd külön-külön a személyit, lakcímkártyát és a bankkártyát, mert ha elveszted/ellopják, hosszabb lesz a procedúra.

Ééééééééééééééééééés most jön az a rész, amit vártunk!

Még mielőtt mélyre merülünk, további anyázások és hosszú várakozással teli percek elkerülése végett, kérdezze körbe barátai és ismerősei véleményét és olvassa mások jó tanácsait.

Fogtam magam elmentem gyorsan a Kentish town-i rendőrségre, kis várakozással teli percek alatt lespanoltam a mellettem ülő ausztrállal, meg átadtam a helyem az előttem várakozó pár nő tagjának. Közben volt valami mozgolódás, jött pár helyi forma.

És itt jön a fogalmatlanság több lehetősége is:
- volt kis felesleges szócséplés az egyik gyerekkel, aki úgy gondolta megelőz, ez még nem para, de az, ahogy előadta magát és ahogy a rendőrségen a rendőrnő nem tudta tartani a kontrollt, az már igen.
- ha bejelented, hogy elvesztetted az iratokat, kapsz egy papírt, se jegyzőkönyv, se semmi és mehetsz dolgodra,
- tehetsz bejelentést telefonon, vagy megnézheted online is a lehetőségeket, így talán elkerülheted a felesleges hercehurcát

Ez hirtelen megdobta az adrenalinszintemet, gondoltam, ne már,  hogy ennyivel elintézzenek, átmentem Holbornba, szintén várakozás.Most kapaszkodj: vársz másfél órát, bemész, elmeséled, hogy hopp a metrón valaki.
Az angol rendőrség esetén a hatáskör eltérő lehet, mint az én esetem alapján is.

London Underground (fotó: Kovács Tamás)

London Underground
(fotó: Kovács Tamás)

Ha a metrón rabolnak ki/tűnik el bármid, akkor az a közlekedési rendőrség hatáskörébe tartozik. Annyit tudsz tenni, hogy felhívod a rendőrséget, és bejelentést teszel – Metropolitan police, majd felhívod a közlekedési rendőrséget és vagy talált tárgyak osztálya és megtalálják, vagy ugrottak a dolgok.Bejelentést tehetsz a 0800 40 50 40-es telefonszámon, ahol kapsz egy ‘reference’ számot. Lopott tárgyak esetén:van ilyen vagy a közlekedési rendőrség honlapja.

A legtöbb esetben, ha külföldön lenyúlják az irataidat, a gondviselés egy papír formájában érkezik és ezzel már le is vagy rendezve, ami hasonló, ha van valami egyéb problémád is. (ez amúgy zseniális változata a kiszervezésnek és az automatizálásnak,a kérdés hogy lehet hekkelni).

(Tetszett a cikk? Kövess minket a facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Angliáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Angliában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!